Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Σήμερα το κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Τα στελέχη του Κινήματος αναμένουν την αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του παρά τις πιέσεις για αλλαγής ηγεσίας

        ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του Κινήματος να αναμένουν την αποσαφήνιση των προθέσεων του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του παρά τις πιέσεις για τη δρομολόγηση διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16.00. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εισηγηθεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος στο τέλος Ιανουαρίου, με στόχο την προκήρυξη τακτικού Συνεδρίου, το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθούν όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέων οργάνων σε όλα τα επίπεδα της κομματικής οργάνωσης, δηλαδή, όχι πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης τάχθηκε κατά της εκλογής προέδρου από τη βάση: «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναβρεί το βηματισμό του ανασυγκροτώντας τις οργανώσεις του και πηγαίνοντας σε ένα συνέδριο, όσο γίνεται πιο σύντομα, τα άλλα, οι κάλπες στη βάση κ.λπ., είναι κάλπικα πράγματα, τα πληρώσαμε» δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

Ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος, επισημαίνοντας πως εξ αρχής ήταν αντίθετος: «Τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν Προέδρους, όργανα, κ.λπ., έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί από πάνω μέχρι κάτω στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους, και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους».


«Σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια»

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στις 2 Ιανουαρίου στο αυστριακό περιοδικό Profil, ο κ. Παπανδρέου δηλώνειότι σύντομα θα γνωστοποιήσει τα μελλοντικά του σχέδια, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η κρίση στην Ελλάδα αποκάλυψε και την αδυναμία του οικοδομήματος της ευρωζώνης και πως «τα βιβλία της ιστορίας θα γράφουν πως η κρίση άρχισε από την Ελλάδα, αλλά ότι η Αθήνα δεν είναι το κέντρο της κρίσης».

Ερωτηθείς πότε είδε για πρώτη φορά «το χάος και αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό έγινε τον Φεβρουάριο του 2010 με τον ίδιο να συνειδητοποιεί πως «εάν δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε στις αγορές ότι η Ε.Ε. προστατεύει τη χώρα μας από τη μαζική κερδοσκοπία, θα καταστραφούμε, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο που θα πλήξει και άλλες χώρες».

Ασκώντας κριτική στις αγορές ο κ. Παπανδρέου τις παρομοίασε με «αγέλη άγριων ζώων που κινούνται ανεξέλεγκτα όταν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού» και «αν δεν καταφέρεις να τις καθησυχάσεις θα σε ποδοπατήσουν και θα σε σκοτώσουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με ερώτηση του αυστριακού δημοσιογράφου αν αναλαμβάνει την ευθύνη «για την απάτη της παραποίησης των ελληνικών οικονομικών στοιχείων εκ μέρους της Αθήνας ήδη κατά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη», επισημαίνοντας ότι «όταν γίναμε μέλος της ευρωζώνης το 2001, η δημοσιονομική μας κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ορισμένων άλλων κρατών-μελών».

Επέρριψε παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για την έκρηξη του ελλείμματος. Όπως είπε, η ΝΔ «έκανε την ΕΕ να πιστέψει ότι το έλλειμμα ήταν 6%, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 12% και ένα χρόνο αργότερα 15,9%».

Σε ερώτηση αν ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε ελευθερία κινήσεων, απάντησε: «Όχι. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα στην Ελλάδα, βεβαίως. Όμως το εκάστοτε πλαίσιο το είχα διαπραγματευτεί προηγουμένως με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι χαρακτήρισε στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σαρκοζί «ριψοκίνδυνο παιχνίδι πόκας» το αρχικό μήνυμά τους «εσείς οι Έλληνες θα πρέπει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, να ψηφίσετε το πακέτο λιτότητας και να εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις. Τότε οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν θετικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη θα έπρεπε από την αρχή να βάλει το όπλο πάνω στο τραπέζι και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έπρεπε να καταστήσουν σαφές ότι η Ελλάδα και κάθε μέλος της ευρωζώνης, θα προστατευτεί, σε κάθε περίπτωση, από τη χρεοκοπία, με οποιοδήποτε κόστος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως καθοριστική στιγμή την απόφαση Μέρκελ και Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με την οποία «οι ιδιώτες που έχουν δανείσει χρήματα σε ένα κράτος, θα συμμετέχουν στις απώλειες».

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι αυτή η απόφαση προκάλεσε πανικό στις αγορές, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα και την κρίση να λαμβάνει εκ νέου δραματικές διαστάσεις.

«Είχα προσπαθήσει να εξηγήσω στην Αγκελα Μέρκελ ότι αυτή η απόφαση θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει για τα επόμενα δέκα χρόνια να χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Μάταια», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν η ανακοίνωση της πρόθεσής του για διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν κίνηση πανικού, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «κάθε άλλο. Η συζήτηση για ενδεχόμενο δημοψήφισμα γινόταν ήδη από τον Ιούνιο».

Ανέφερε μάλιστα ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήξερε ήδη από καιρό ότι σκεφτόταν το δημοψήφισμα. Παραδέχθηκε πάντως ότι την ημέρα που ανακοίνωσε τις προθέσεις του δεν ενημέρωσε ούτε τον κ. Σαρκοζί ούτε την κ. Μέρκελ.

«Εκ των υστέρων», όπως είπε, «φάνηκε ότι ήταν μια συνετή απόφαση. Οδήγησε στη συνεργασία των κομμάτων στην Ελλάδα, κάτι που δεν συνέβαινε πιο πριν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε» τους Έλληνες, που, υπό το κράτος πανικού, έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, ενώ σε ό,τι αφορά τον ίδιο, είπε ότι όλα του τα χρήματα είναι σε ελληνικές τράπεζες.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως έχει αποτύχει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Όχι. Παρόλο που οι περικοπές ήταν σκληρές, προσπαθήσαμε να είναι κοινωνικά δίκαιες. Το πρόβλημα ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα με αυτή την απίστευτη ταχύτητα. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι αυξήσεις στη φορολογία αποδίδουν με πολύ αργό ρυθμό, κυρίως όταν οι διεφθαρμένες και αδιαφανείς αρχές διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Φυσικά τα πακέτα λιτότητας ήταν ένα σκληρό χτύπημα για τους πολίτες. Όλα τα ΜΜΕ ήταν εναντίον μου, η αντιπολίτευση με χαρακτήρισε προδότη».

Ερωτηθείς, τέλος, αν θυσίασε την καριέρα του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη και αν σημαίνει ότι δεν θα επανεκλεγώ. Ήταν τιμή για μένα να υπηρετήσω την πατρίδα μου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι χρεοκοπημένη σήμερα. Αυτό το αποτρέψαμε και γι΄ αυτό είμαι περήφανος».

.