Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ωχ! Κινεζικό ενδιαφέρον για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Θράκη!!

Σειρά επαφών του
αντιπροέδρου της Κίνας
στην Κωνσταντινούπολη 
με αντικείμενο ενεργειακά
θέματα (και όχι μόνο...)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η προοπτική να συγχρηματοδοτήσει η Κίνα την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το ακανθώδες θέμα της Συρίας είναι τα δυο ζητήματα που θα απασχολήσουν τούρκους και κινέζους διπλωμάτες κατά τη διήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Τουρκία.

Ο Σι, που έφτασε  αργά σήμερα το απόγευμα στην Αγκυρα, θα συναντηθεί αύριο με τον αρχηγό του κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζεμίλ Τζιτσέκ, με την ατζέντα των συνομιλιών να περιλαμβάνει συζητήσεις πάνω στο εμπόριο, τις επενδύσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα, όπως τη συριακή κρίση.

Ο άνθρωπος που θεωρείται ο επόμενος ηγέτης της Κίνας, θα μιλήσει στην Κωνσταντινούπολη σε ένα σινο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που επικεντρώνεται στα μέσα για την ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Τουρκία και αντιστρόφως. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών θα αναλωθεί σε συζητήσεις περί ενεργειακών θεμάτων, καθώς η Κίνα έχει επανειλημμένα εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Και η Τουρκία έχει διευκρινίσει ότι ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια που σκοπεύει να δημιουργήσει, προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην (Ανατολική) Θράκη.

«Θα θιγεί επίσης η κατάσταση στη Συρία. Θα εξηγήσουμε στο συνομιλητή μας πως αυτή η κατάσταση δεν είναι ανεκτή και πως η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει», διευκρίνισε ένας τούρκος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Τουρκία, που τηρεί μια επικριτική στάση απέναντι στο καθεστώς του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, αναζητά στην Κίνα έναν ισχυρό σύμμαχο για την επερχόμενη διεθνή διάσκεψη «Φίλοι της Συρίας» που θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου στην Τυνησία. Τη διάσκεψη οργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος με στόχο την εξεύρεση μιας «σαφoύς διεθνούς κατεύθυνσης» για έξοδο της χώρας από τη διαμάχη που έχει πάρει διαστάσεις εμφυλίου.

Ο κινέζος αντιπρόεδρος, σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών, θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο τελευταίος αναρρώνει μετά από μια χειρουργική επέμβαση στο έντερο και δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Αγκυρα, οπότε δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο αξιωματούχος της Κίνας θα μεταβεί την Τετάρτη.

.