Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η Ρωσία δεν παραιτείται από τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Αυτό δείχνει δήλωση του αντιπρόεδρου της ρωσικής Transneft Mikhail Barkov, στο πρακτορείο Ria Novosti, ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της εταιρείας του αγωγού στις 13 Μαρτίου στο Άμστερνταμ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



\Μπορεί η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη να έχει παγώσει εξ αιτίας των Βουλγάρων, ωστόσο η Ρωσία δεν έχει παραιτηθεί από το σχέδιο.

Αυτό δείχνει δήλωση του αντιπρόεδρου της ρωσικής Transneft Mikhail Barkov, στο πρακτορείο Ria Novosti, ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της εταιρείας του αγωγού στις 13 Μαρτίου στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου η έδρα της εταιρείας του αγωγού.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών του αγωγού, η ολοκλήρωση του έργου μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες, αμέσως μετά το ξεπάγωμα του σχεδίου. Μέχρι τότε η εταιρεία θα συνεχίσει να διατηρεί τα γραφεία της στο Άμστερνταμ, καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τη Βουλγαρία, η οποία πρέπει να καταβάλλει και τους τόκους του ποσού που όφειλε στην εταιρεία, επί 18 μήνες.

Από το συνολικό χρέος της Βουλγαρίας ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, στις αρχές Φεβρουαρίου καταβλήθηκαν τα 4,7 εκατομμύρια και το υπόλοιπο θα καταβληθεί αργότερα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Το χρέος προκύπτει από τη συμμετοχή της κρατικής ΒΕΗ με ποσοστό 24,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του αγωγού, και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή αυτή.

Σε κάθε περίπτωση μετά και τις δηλώσεις του στελέχους της Transneft, γίνεται σαφές ότι η Ρωσική πλευρά θα αναμένει την άνοδο στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας, των δυνάμεων που διάκεινται φιλικά προς τη Ρωσία και στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Μποϊκο Μπορλίσοφ έχει ακυρώσει δύο σχέδια ρωσικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Σε αντιστάθμισμα και για τη διατήρηση ισορροπιών, διατηρεί τη συμμετοχή της χώρας του στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ενώ «πάγωσε» την έναρξη ερευνών για αέριο σχιστόλιθου (shale gas) στα σύνορα με τη Ρουμανία, που θα μείωναν την ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.