Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ζητούν εμβολιασμούς στα κυνηγητικά σκυλιά της Θράκης λόγω... λύσσας

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ) ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ


Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποδείξεις της Δ/σης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η λύσσα ενδημεί μέσω της άγριας πανίδας στα βαλκανικά κράτη (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία κ.α.) και στην Τουρκία και ειδικά σε περιοχές που συνορεύουν με την χώρα μας.


Μετά την αναφορά κρούσματος λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας στην Π.Γ.Δ.Μ., σε περιοχή πολύ κοντά στα σύνορα της Ελλάδας, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδεχόμενη είσοδος του ιού στην χώρα μας από τα γειτονικά κράτη.

Επειδή οι κυνηγοί ανήκουμε στις ειδικότερες ομάδες του πληθυσμού που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ιό, παρακαλούμε για την άμεση και διαρκή ενημέρωση των μελών σας, σχετικά με την λύσσα και τις επιπτώσεις της στην Δημόσια Υγεία , ώστε να μειωθεί ενδεχόμενος κίνδυνος έκθεσης-μόλυνσης.

Συγκεκριμένα τα πρώτα μέτρα προφύλαξης συνοψίζονται στα εξής:

Εμβολιασμός από κτηνίατρο με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο, όλων των κυνηγετικών σκύλων που διαμένουν στις περιοχές των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, καθώς και αυτούς που θα μετακινηθούν σε αυτούς, πριν από την μετακίνησή τους στους παραπάνω νομούς.

Αποφυγή επαφής κυρίως με την αλεπού, το λύκο και το τσακάλι, που φέρονται ως οι κύριες δεξαμενές της λύσσας

Ενημέρωση της οικείας Κτηνιατρικής Διεύθυνσης, σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων ή ζώων που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα. Σε περίπτωση δαγκώματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμό τους με άφθονο νερό και σαπούνι και να αναζητείται το συντομότερο ιατρική βοήθεια.

Συμμόρφωση με τις τυχόν οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης στα ζώα.


Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με την

Δ/ση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την κατάρτιση και υλοποίηση κοινού σχεδίου δράσης, με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση της λύσσας. Το σχέδιο δράσης μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και τη συντονισμένη συμμετοχή των κυνηγών στη συλλογή δειγμάτων, κυρίως αλεπούς, απαραίτητων για την επιτήρηση της λύσσας.

Παρακαλούμε για τις άμεσες και υπεύθυνες ενέργειές σας ώστε να συμβάλλουμε κατά το δυνατόν περισσότερο στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

.