Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Εγκαινίασε τη νεοσύστατη Ανθαγορά Βορείου Ελλάδος ο Αλέκος Κοντός

Ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός βρέθηκε την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη (παρόντος και του Παναγιώτη Ψωμιάδη) ενώ το Σάββατο τιμήθηκε στις Πρέσπες

     ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Ο βουλευτής Ν. Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, εγκαινίασε την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της νεοσύστατης Ανθαγοράς Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά και την υποστήριξή του στην ελληνική γεωργία και ειδικότερα στους παραγωγούς της περιοχής από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών «Πελεκάνος», στις Πρέσπες.

Ειδικότερα, στη διάρκεια των εγκαινίων της νέας ανθαγοράς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει τα καταστήματα της Βορείου Ελλάδος και παράλληλα να αναπτύσσει με πολύ καλές προοπτικές εξαγωγικό προσανατολισμό, ο κ. Κοντός πραγματοποίησε τα εγκαίνια παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αρχής, του πρώην Νομάρχη και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ και πλήθους ανθοπαραγωγών - μελών του Συνεταιρισμού.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια υποδέχθηκε τον κ. Κοντό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανθοπαραγωγών Θεσσαλονίκης κ. Γιαλόσκας , ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη σημαντική υποστήριξή του στην υλοποίηση του έργου, τόσο από τη θέση του υφυπουργού και μετέπειτα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και αργότερα ως βουλευτής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαλόσκας αναφέρθηκε στην θετική ανταπόκριση που συνάντησαν τα μέλη του Συνεταιρισμού από την πλευρά του κ. Κοντού, όταν τον επισκέφθηκαν στο Υπουργείο και κατέθεσαν το αίτημά τους για τη σύσταση της ανθαγοράς. Όπως τόνισε, η υποστήριξή του ήταν έμπρακτη από την πρώτη στιγμή, καθώς - μεταξύ άλλων- με απόφασή του παραχωρήθηκε στα μέλη του Συνεταιρισμού, για συνολικά 20 χρόνια, ανεκμετάλλευτη έκταση περίπου 70 στρεμ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη, για την υλοποίηση του έργου. Αν και, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι διάδοχοι του κ. Κοντού στο Υπουργείο δεν επέδειξαν αντίστοιχο ενδιαφέρον, ο ίδιος συνέχισε να στηρίζει τις προσπάθειες των παραγωγών και από τη θέση του Βουλευτή τα τελευταία χρόνια, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές τους και υποστηρίζοντάς τους με κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή του.

Θερμή υποδοχή συνάντησε ο βουλευτής κ. Αλ. Κοντός και στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνεταιρισμού Παραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος», στην οποία ήταν επίτιμος προσκεκλημένος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους παραγωγών, απενεμήθη στον κ. Κοντό τιμητική πλακέτα για την προσφορά του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και «φίλος και αδελφός των μελών του Α.Σ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός βραβεύθηκε τον Οκτώβριο του 2010, ανάμεσα σε 112 χώρες παγκοσμίως, στη Γενεύη της Ελβετίας, για την ποιότητα των προϊόντων του και την φιλοσοφία που ακολουθούν στην καλλιεργητική πρακτική τους.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. ... ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κ. Κοντέ υπήρξατε ο δημιουργός της ιδέας της «άλλης γεωργίας», της διαφορετικής, της άγνωστης πριν από λίγα χρόνια γεωργίας, η οποία όμως παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της υπαίθρου και κυρίως των παραμεθόριων περιοχών, όπως της περιοχής των Πρεσπών.

Είστε εσείς που πιστέψατε πως τα προϊόντα της άλλης γεωργίας, των μικρών σε έκταση αλλά μεγάλων σε τοπική σημασία καλλιεργειών, όπως είναι το φασόλι Πρεσπών, είναι αυτά που θα δώσουν ώθηση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ήσασταν εσείς που στην αρχή της προσπάθειας μας για την δημιουργία αυτού του συνεταιρισμού σταθήκατε δίπλα μας, ως αδερφός και ως φίλος, κάνοντας μας να νιώσουμε το Υπουργείο Γεωργίας σαν δικό μας σπίτι, στο οποίο μπορούσαμε όχι μόνο να αναφέρουμε τα προβλήματά μας αλλά και κάτι που μέχρι τότε δεν το είχαμε νιώσει, την ειλικρινή διάθεση από πλευράς σας για την επίλυση τους.

Υπήρξατε αρωγός στην προσπάθειά μας για την αλλαγή της μεθόδου Άρδευσης σε Στάγδην, υποστηρίζοντας από την αρχή την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους παραγωγούς αυτού του εξαιρετικού προϊόντος».

Από την πλευρά του ο βουλευτής και πρώην Υπουργός αφού ευχαρίστησε τους παραγωγούς για την τιμή που του έκαναν και στις δύο εκδηλώσεις, αναφέρθηκε στο όραμά και την πολιτική που εφάρμοσε για την ανάπτυξη της «Άλλης Γεωργίας», εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι πολύ συγκινητικό κι ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς να καρποφορεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2004-2008 για τη στήριξη τοπικών προϊόντων, που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές και παράλληλα στηρίξουν τον κοινωνικό ιστό στην ελληνική περιφέρεια.

Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή δεν υποστηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο είναι ελπιδοφόρο ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί κατάφεραν να δώσουν απάντηση στην αδιαφορία αυτή, συνεχίζοντας την προσπάθεια που μαζί ξεκινήσαμε και πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα, που επιβεβαιώνουν τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον».

.