Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Είναι επίσημο: μια ημέρα μετά τα εγκαίνια, η Κομισιόν αρνήθηκε την χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο

"Υποκρισία και διγλωσσία της Κομισιόν" κατήγγειλε με δήλωση που ανέβασε στην επίσημη προσωπική ιστοσελίδα του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής
          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επανέλαβε την άρνησή της για συγχρηματοδότηση του φράγματος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, η Κομισιόν.


Δια του εκπροσώπου της επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Μικέλε Τσερκόνε, η Κομισιόν δήλωσε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Κομισιόν έχει συμβάλλει στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων με 215 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007-2010 και εντός του 2012 η Ελλάδα θα λάβει άλλα 90 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των τεσσάρων κοινοτικών προγραμμάτων για τη διαχείριση των συνόρων.
 
Να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή τη σημερινή άρνηση της Κομισιόν για συγχρηματοδότηση του φράγματος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι «από τη μία πλευρά, αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν». Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας πως ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει, χωρίς αμφιβολία, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει «μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός». «Η κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί δέσμευση για όλους και απορρέει από την ισχύ της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο υπουργός.


Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού, Χ. Παπουτσή:

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michele Cercone σχετικά με το φράχτη στον Έβρο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:




Επιτέλους, να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Από τη μία πλευρά, αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν.


Θα ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει χωρίς αμφιβολία, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν αρνήθηκε αυτή τη νομική βάση του ελληνικού αιτήματος. Προέβαλλε, όμως, διαρκώς, επιφυλάξεις και στην πράξη, καθυστέρησε την έγκριση της χρηματοδότησης για το 2011 του συνολικού προγράμματος διαχείρισης των ελληνικών συνόρων. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί μόλις στις 25 Νοεμβρίου 2011 το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η χρηματοδότηση για τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης των παράνομων μεταναστών.


Αυτό κατέστη τελικά δυνατό μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση, στις 6 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικατέστησε μάλιστα, την πρόταση για τον φράχτη με την πρόταση για την προμήθεια 6 πλοίων του ΛΣ- Ελληνικής Ακτοφυλακής, της οποίας η χρηματοδότηση εγκρίθηκε.
Μόλις χθες, και μετά από την αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη και εγκαινιάστηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στον Έβρο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ.


Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με συστηματικό τρόπο, υπεράνθρωπες προσπάθειες, υλοποιεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Συνόρων και το Εθνικό Πρόγραμμα Schengen. Κι αυτό μέσα σ’ ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα περιβάλλον μεγάλης κοινωνικής έντασης στο εσωτερικό της χώρας.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.


Η κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί δέσμευση για όλους και απορρέει από την ισχύ της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσδιορίζει όμως, και το πλαίσιο πολιτικής συμπεριφοράς και δημόσιας λειτουργίας των εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

.