Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Υπερχείλισε ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω ενστάσεων, βρίσκεται στάσιμο το έργο επέκτασης, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ - Από τον περασμένο Αύγουστο ο δήμαρχος Κομοτηνής φώναζε ότι «η χρονική και φυσική αντοχή του ΧΥΤΑ έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό»         ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τη μεταφορά υγρών απορριμμάτων στο βιολογικό καθαρισμό αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα υπερχείλισης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Ο μοναδικός χώρος ταφής απορριμμάτων δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του, αφού το απαραίτητο έργο της επέκτασης του, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και για το οποίο έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, έχει «κολλήσει» στις ενστάσεις εργολάβων και βρίσκεται στάσιμο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τον περασμένο Αύγουστο ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης φώναζε ότι «η χρονική και φυσική αντοχή του ΧΥΤΑ έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό». Το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ προκηρύχτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αναδείχθηκε ο ανάδοχος, αλλά άλλοι ενδιαφέρον εργολάβοι καθυστερούν με ενστάσεις την έναρξη των εργασιών. Το πρόβλημα είναι μεταξύ των εργολάβων, είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μεχμέτ Δεβετζήογλου και ανέφερε, ότι, «όταν αναδείχθηκε ο ανάδοχος οι εργολάβοι κατέθεσαν ενστάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού πέρασε και από την περιφέρεια ανακηρύχθηκε ξανά αυτός που πήρε το διαγωνισμό. Δυστυχώς όμως προχώρησαν και κατέθεσαν ενστάσεις στο ελεγκτικό συνέδριο, από όπου περιμένουμε τα αποτελέσματα. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να μην πάει δικαστικώς, γιατί αν πάει δικαστικώς η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμη ένα με ενάμιση χρόνο, θα αργήσει πάρα πολύ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα απορρίμματα που συσσωρεύονται».


ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο ΧΥΤΑ της Κομοτηνής εξυπηρετεί τις ανάγκες των 4 Καλλικρατικών Δήμων, καθώς στο νομό Ροδόπης πλέον δεν λειτουργεί κανένας χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ενώ δέχεται και τα απορρίμματα του δήμου Σαμοθράκης, καθώς στο νομό Έβρου δεν υφίσταται αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ. Η καθυστέρηση του έργου επέκτασης σε συνδυασμό με την συσσώρευση απορριμμάτων είχε ως αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ να υπερχειλίσει και να υφίσταται ακόμα και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων, επισήμανε ο κ. Δεβετζήογλου και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την υπηρεσία καθαριότητας το σοβαρό αυτό πρόβλημα, «καλύψαμε το σημείο, όπου έγινε η υπερχείλιση και η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι στάσιμη. Το μόνο πρόβλημα που μας δημιούργησε είναι με τα υγρά απορρίμματα τα οποία καθημερινώς μεταφέρονται με ειδικό βυτιοφόρο στον βιολογικό καθαρισμό της Κομοτηνής».


Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μόνο η επέκταση του ΧΥΤΑ μπορεί να προλάβει παρόμοιες επικίνδυνες καταστάσεις. Περιλαμβάνει διαμόρφωσης και εκμετάλλευσης της επέκτασης του ΧΥΤΑ, στεγανοποίησης, διαχείρισης στραγγισμάτων, διαχείρισης βιοαερίου, διευθέτησης όμβριων, περιβαλλοντικής παρακολούθησης, εσωτερικής οδοποιίας, περιβάλλοντος χώρου και εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων. «Η επέκταση θα μας δώσει μια ανάσα, αλλά περισσότερη ανάσα θα μας δώσει το παλιό ΧΑΔΑ, που θα γίνει η ίδρυση μίας μονάδας διαλογής και μιας μονάδας κομποστοποίησης απορριμμάτων, οπότε τα υπολείμματα που θα περισσεύουν θα είναι πολύ λίγα», είπε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας.

Μέχρι τότε «προσπαθούμε συνεχώς. Αυτές τις μέρες πάλι μαζέψαμε αμμοχάλικα γιατί φοβόμαστε, ανά πάσα στιγμή να πάρει φωτιά ο ΧΥΤΑ. Πέρσι εφαρμόσαμε ένα σχέδιο και στρώσαμε με τσιμέντο κάποια σημεία και έτσι δεν είχαμε πολλά ατυχήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είχαμε μόνο δύο, ένα ρεκόρ για το ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Φέτος ευτυχώς προς το παρόν δεν είχαμε ατυχήματα. Το καλοκαίρι βέβαια είναι πιο δύσκολα καθώς υπάρχουν τα αέρια, τα τζάμια και ο ήλιος και όλα αυτά συμπράττουν ώστε να πάρει ανά πάσα στιγμή φωτιά ο ΧΥΤΑ. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι καθώς όταν παίρνει φωτιά ο ΧΥΤΑ όλη η υπηρεσία καθαριότητας μαζί με τους οδηγούς και τους εργάτες πηγαίνουμε εκεί για να επικαλύπτουμε γιατί η φωτιά δεν σβήνει στον ΧΥΤΑ με νερό αλλά με επικάλυψη με αμμοχάλικο».

Το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής είναι προϋπολογισμού 6.725.000,00 ευρώ και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Επιχειρησιακού προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013», ενώ η προθεσμία εκτέλεσης τους είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/