Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Κίνδυνος να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στη Σέλμαν

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ
ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;

Σε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στους απεργούς εργαζόμενους του, προχώρησε ο όμιλος της Σέλμαν. Η απόφαση της υπόθεσης που εκδικάστηκε χθες από το μονομελές Πρωτοδικείο αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα. Εάν η απεργία των εργαζομένων κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική, τότε είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στα πόστα τους, διαφορετικά δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία, να προχωρήσει σε απολύσεις ακόμα και του συνόλου των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα την καταβολή αποζημιώσεων.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η υπόθεση εκδικάστηκε, παρουσία του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων, στο δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής, όπου το παρόν έδωσαν και μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά και απλοί πολίτες, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των απεργών. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, με τον όμιλο Σέλμαν να εκπροσωπείται εκτός από τον συνήγορο και από ένα στέλεχος της επιχείρησης από το εργοστάσιο τη Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησαν απεργία διαρκείας από την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας από την εργοδοσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ανακαλέσει τις απολύσεις που αφορούν άγνωστο αριθμό εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις από πλευράς εταιρείας, με ακυρώσεις παραγγελιών, αγνόηση της πρώτης ύλης, η οποία εξασφαλίστηκε από τα καμένα του Έβρου, ούτως ώστε να χαρακτηρισθεί η επιχείρηση ως προβληματική, με στόχο να «απορροφηθεί» από τα άλλα εργοστάσια του ομίλου.


ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

Ενώπιων του δικαστηρίου το στέλεχος του ομίλου Σέλμαν, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή, εκκρεμούν παραγγελίες ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και μάλιστα προς το εξωτερικό. Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στο είδος του και η παραγωγική διαδικασία συνολικά του ομίλου στηρίζεται στην μονάδα της Κομοτηνής. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε αυτή τη στιγμή, ο όμιλος Σέλμαν χάνει κάθε μήνα 2 εκατομμύρια ευρώ και με την απεργία το πόσο αυτό διπλασιάζεται φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Από την άλλη υποστήριξε ότι το εργοστάσιο λειτουργεί τριήμερο και ανάλογα με τις παραγγελίες που δέχεται. Το στέλεχος της επιχείρησης αρνήθηκε ακόμα ότι η διοίκηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις, ωστόσο είπε πως την περασμένη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών. «Ειπώθηκαν διάφορα γύρω από το εργοστάσιο, αλλά όχι για απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου σύμφωνα με τον ίδιο ακόμα και οι απολύσεις που έγιναν στο παρελθόν και η εκ περιτροπής εργασίας που εφαρμόστηκε δεν έλυσαν τα οικονομικά προβλήματα. Πάντως τόνισε ότι εάν συνεχιστεί η απεργία αυτό θα σημάνει την οικονομική καταστροφή του ομίλου και όχι μόνο του εργοστάσιου της Κομοτηνής.


50 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΕΩΣ ΤΟ 2007

Να σημειωθεί ότι στην Κομοτηνή απολύθηκαν 50 άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης από 2006 έως και το 2008. Έπειτα εφαρμόστηκε η εκ περιτροπής εργασία, μετά από συμφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, με σκοπό να σταματήσουν οι απολύσεις. Η εκ περιτροπής εργασία ξεκίνησε ουσιαστικά από το Δεκέμβριο του 2011 και στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους σταμάτησε, εφόσον, όπως υποστήριξε η πλευρά των εργαζομένων, δεν τηρήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Σουλιόπουλος, ηλεκτρολόγος και εργαζόμενος τα τελευταία 8 χρόνια στη Σέλμαν.

Συμμετέχοντας και ο ίδιος στην απεργία διαρκείας, κατέθεσε ότι τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν το 2008, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης. Από το Μάρτιο του 2011 μάλιστα άρχισαν και οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οπότε και έγινε ρύθμιση σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να εξοφληθεί μερικούς μήνες μετά, ο Δεκέμβριος του 2011. Φτάνοντας στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρθηκε στην επίμαχη συνάντηση διοίκησης και εργαζομένων, την περασμένη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν οι απολύσεις. Αντίθετα με το στέλεχος της επιχείρησης ο κ. Σουλιόπουλος, είπε κατηγορηματικά ότι ο όμιλος ανακοίνωσε μία σειρά απολύσεων, οι οποίες μάλιστα επρόκειτο να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα, με πέντε ή έξι εργαζόμενους.
Οι στάσεις εργασίες όμως που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, αλλά και οι απεργίες που ξεκίνησαν την επομένη απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη. Πάντως κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, ο μάρτυρας στάθηκε και στα ζητήματα ασφαλείας των εργαζομένων. Για να είναι ασφαλές το εργοστάσιο θα πρέπει να εργάζονται 134 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή το προσωπικό είναι μόλις 116 άτομα, τόνισε. Παράλληλα, αρνήθηκε τον ισχυρισμό της επιχείρησης, ότι παρεμποδίζονται όσοι δεν επιθυμούν την απεργία και θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μόνο ένας από τους 116 συνολικά, είναι κατά της απεργίας, κατέθεσε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ

Δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης προς όλους τους εργαζόμενους και απολυμένους οι οποίοι σήμερα πλήττονται, ο πρόεδρος του φορέα Γιώργος Κυμπαρίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τους διωκόμενους απεργούς, τόνισε ότι οι τελευταίοι υπέδειξαν φιλότιμο και διάθεση να συνεργαστούν με τον όμιλο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα.
Αυτό το απέδειξαν υποχωρώντας στο παρελθόν, στις απαιτήσεις τις διοίκησης, είπε και πρόσθεσε ότι «η θέση τους για υποχωρήσεις, όπως για παροχή εκ περιτροπής εργασία στο εργοστάσιο ήταν μια λύση η οποία πραγματικά μπορούσε να μετρήσει και να φέρει οικονομικά αποτελέσματα». Εξάλλου ο κ. Κυμπαρίδης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έβαλαν πολλές φορές πλάτες προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα. «Οι εύκολες λύσεις είναι ότι με ενοχλεί το γεγονός ότι έχω κόστος και αυτό το οποίο κάνω ως απλός και όχι ως εξειδικευμένος επιστήμονας είναι ότι θα απολύσω τους εργαζόμενους. Όταν έχεις απέναντι σου εργαζομένους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με μειώσεις των μισθών τους, με εκ περιτροπής εργασία, στην βιωσιμότητα της επιχείρησης αυτής, τότε δεν εξετάζεις και δεν παίρνεις de facto αποφάσεις για απολύσεις».

Η απόφαση από το μονομελές Πρωτοδικείο αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/