Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Δύο γυναίκες ανέλαβαν υποπρόξενοι στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

Δεν είναι μόνο στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που ανέλαβε γυναίκα ως δεύτερη τη τάξει αλλά και στις τουρκικές διπλωματικές αρχές της Θράκης
    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Εντονότατο είναι εδώ και λίγες εβδομάδες το άρωμα... γυναίκας στις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες που εδρεύουν στην Θράκη.

Τόσο στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που εδρεύει στην Ξάνθη όσο και στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή έχουν έρθει για να υπηρετήσουν στις διπλωματικές αποστολές γυναίκες, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής πρόσφατα αφίχθηκε ως υποπρόξενος η κυρία Ιλκάϊ Κοτζάγιγιτ. Η συγκεκριμένη όμως δεν είναι η μόνη γυναικεία παρουσία, καθώς μέσα στο 2011 ήρθε στην Κομοτηνή για να υπηρετήσει, επίσης ως υποπρόξενος, η κυρία Φατμά Μπερίν Οκούρ. Μάλιστα, η συγκριμένη βραβεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι από γυναικείους μειονοτικούς συλλόγους ως η πρώτη γυναίκα διπλωμάτισσα της Τουρκίας που έρχεται να υπηρετήσει στην Θράκη με τον βαθμό του αντιπροξένου. Μάλιστα, στις δύο συγκεκριμένες κυρίες θα πέσει για αρκετά μεγάλο από το προσεχές διάστημα το βάρος της τουρκικής διπλωματίας στην περιοχή, καθώς τον περασμένο μήνα δημοσιοποιήθηκε ότι ο τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς θα αποχωρήσει από την Κομοτηνή για να υπηρετήσει αναβαθμιζόμενος ως πρέσβης στην Ουλάν Μπατούρ της... Μογγολίας.

Δεν είναι όμως έντονο το γυναικείο άρωμα μόνο στις τουρκικές διπλωματικές αρχές στην Θράκη αλλά και στις ελληνικές που υπηρετούν στην περιοχή. Από τον περασμένο Γενάρη έχουν υπάρξει ανακατατάξεις στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή μας, καθώς υπηρετεί στο νεοκλασικό της παλιάς πόλης της Ξάνθης η Μαρία Βερβερίδου, ως δεύτερη τη τάξει στην Υπηρεσία, μετά τον πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή. Όπως έγινε γνωστό, η Βερβερίδου προσελήφθη το 2005 ως Eμπειρογνώμονας - Σύμβουλος του ελληνικού ΥΠΕΞ σε θέματα Τουρκίας και Ισλάμ και υπηρέτησε όλο αυτό το διάστημα στην Α4 Διεύθυνση Τουρκίας των κεντρικών του ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Μόλις τον Ιανουάριο του 2012 μετατέθηκε ως εμπειρογνώμονας – σύμβουλος Α΄ και δεύτερη τη τάξει στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης.

Η προσαρμογή πάντως για την κυρία Βερβερίδου δεν θα είναι δύσκολη, καθώς η ίδια αποτελεί γέννημα – θρέμμα της περιοχής μας. Κατάγεται από την Ξάνθη, όπου άλλωστε βρίσκεται και το πατρικό της. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Άγκυρα και στο τμήμα Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά, ενώ εργάζεται και σαν... μεταφράστρια. Μάλιστα, το 2011 ανέλαβε την μετάφραση και την επιμέλεια του βιβλίου «Ισλάμ και Δύση» του Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος τυγχάνει επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το συγκεκριμένο βιβλίο, σε μετάφραση από την θρακιώτισσα διπλωμάτη, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Παπαζήση...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/