Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ζημιές οκτώ εκατομμυρίων αφήνει η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο του "Πέτσα"

Όλο το ρεπορτάζ από όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας και εξακολουθούν να συζητιούνται σε όλη την Θράκη

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τέθηκε τελικά υπό έλεγχο η πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει 3 ώρες νωρίτερα στο εργοστάσιο εσωρούχων «Πέτσας» στην παλιά οδό Ξάνθης. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου βρισκόταν το πλεκτήριο, και εκτός από τις πρώτες και βοηθητικές ύλες, τα μηχανήματα κλωστοϋφαντουργίας, πλεκτομηχανές και ραπτομηχανές, κατέρρευσε και η σκεπή. Με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποφεύχθηκε η επέκτασή της σε άλλα τμήματα του εργοστασίου. Από χθες το πρωί διερευνώνται τα αιτία, που προκάλεσαν την καταστροφή, με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου να μιλάει ξεκάθαρα για εμπρησμό, επικαλούμενος απειλές που δεχόταν κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία 10 χρόνια. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής μέχρι χθές το μεσημέρι δεν είχε καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα για τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά το ενδεχόμενο του εμπρησμού δεν αποκλειόταν.



«Απειληθήκαμε ότι θα μας έκαιγαν και σήμερα το έκαναν πράξη»
«Είναι μια περίεργη φωτιά», υποστήριξε ο κ. Πέτσας, «γιατί τα βαμβακερά νήματα και οι πρώτες και βοηθητικές ύλες δεν καίγονται». «Είναι πολύ περίεργο το πώς δημιουργήθηκε αυτή η φωτιά», συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι στο παρελθόν δεχόταν απειλές με προκηρύξεις ότι θα έκαιγαν το εργοστάσιο. Τότε είχε παρενέβη η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, που για αρκετά χρόνια παρείχε προστασία στην επιχείρηση. «Ξανααπειληθήκαμε άλλη μια φορά μετά ότι θα μας έκαιγαν», προσέθεσε, «και σήμερα πιστεύω ότι το έκαναν πράξη, μας έκαψαν». Τα μέτρα προστασίας χαλάρωσαν το τελευταίο διάστημα, όπως σημείωσε, και «το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα».


«Δεν ήταν ασφαλισμένος ο δεύτερος όροφος»

Γύρω στα 8-10 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της ζημιάς, που προκλήθηκε στην επιχείρηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιδιοκτήτη, κ. Δημήτρη Πέτσα. Συγκεκριμένα η καταστροφή περιλαμβάνει περισσότερες από 40 πλεκτομηχανές, η αξία των οποίων κυμαίνεται από 50.000 μέχρι 200.000 η κάθε μια, καθώς επίσης και 300 περίπου τόνους πρώτων και βοηθητικών υλών. Η ειρωνεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα του εργοστασίου δεν ήταν ασφαλισμένο και ως εκ τούτου δεν δικαιούται αποζημίωσης. Το μέλλον προβλέπεται δύσκολο πλέον για τον επιχειρηματία και τους 150 περίπου εργαζόμενούς του. Παρόλα αυτά ο κ. Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι «θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να μη σταματήσει καθόλου η παραγωγή μας και θα συνεχίσουμε κανονικά. Βέβαια, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε γρήγορα κάποια μηχανήματα και να προμηθευτούμε, το πιο επείγον, τις πρώτες και τις βοηθητικές ύλες, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Αλλά είναι βέβαιο ότι την παραγωγή μας δε θα τη σταματήσουμε».


Το χρονικό της καταστροφής

Στις 9.40 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκε για το συμβάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και αμέσως στο σημείο προσέτρεξαν 2 οχήματα. Αφού διαπιστώθηκε η ένταση και η έκταση της πυρκαγιάς, εκλήθησαν ενισχύσεις τόσο από την Υπηρεσία της Κομοτηνής, όσο και όμορους νομούς, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. Παράλληλα, στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν δυο υδροφόρα οχήματα του στρατού και ένα του δήμου Κομοτηνής. Συνολικά επιχείρησαν 18 οχήματα και 40 άνδρες της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο γύρω στη 1 τα μεσάνυχτα. Χθες το πρωί ξεκίνησαν να ερευνούν το χώρο πραγματογνώμονες, για να διαπιστώσουν τυχόν αίτια εμπρησμού ή οτιδήποτε άλλο. Να σημειωθεί ότι ελαφρά στο χέρι τραυματίστηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, κ. Παναγιώτης Ντικούδης, που ήταν από τους πρώτους που προσέτρεξαν στο σημείο, ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, για το λόγο ότι οι τελευταίοι εργαζόμενοι είχαν τελειώσει τη βάρδιά τους ήδη από τις 4 το μεσημέρι.

Μεταξύ άλλων το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκαν στο σημείο ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο βουλευτής Ροδόπης, κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Παύλος Δαμιανίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, κ. Κώστας Χουβαρδάς, οι Ταξίαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Ζάχος και Θεόδωρος Πανάς. Παρόντες επίσης ήταν αρκετοί εργαζόμενοι της επιχείρησης, που παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ενώ στην πρώτη γραμμή βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, από την αρχή και ο ιδιοκτήτης κ. Δημήτρης Πέτσας, που ήταν εκείνος ο οποίος ειδοποίησε για το συμβάν τις αρχές.


Γιώργος Πεταλωτής «Να είναι το τελευταίο πλήγμα για τον εργατικό κόσμο και την επιχειρηματικότητα»

«Για άλλη μια φορά αυτές τις μέρες πλήττεται ο εργατικός κόσμος της περιοχής μας», παρατήρησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Πεταλωτής, «αλλά και ένας επιχειρηματίας, ο οποίος είναι για δεκαετίες στην επιχειρηματική δράση». «Το παρήγορο βέβαια», συνέχισε, «είναι ότι τόσο η Πυροσβεστική, όσο και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, βοήθησαν ώστε να περιοριστεί η φωτιά και να καεί μόνο ένα μέρος του κτιρίου. Σαφέστατα όμως είναι ένα πλήγμα για τους εργαζομένους και για την επιχειρηματική δράση στην περιοχή μας». «Ελπίζω να είναι το τελευταίο» κατέληξε, «για να μην επαναληφθεί αυτή η αγωνία ειδικά των εργαζομένων, που βλέπουν τη δουλειά τους να κινδυνεύει αλλά και του επιχειρηματία, που βλέπει την περιουσία του να καίγεται».

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/