Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μέχρι τα όρια της Θράκης έφτασε το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας που εξαρθρώθηκε

44 συνολικά οι συλλήψεις
για την μείζονα υπόθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ
ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, η ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, που ξεκίνησε χθες το πρωί, για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας με πεδίο δράσης 13 νομούς της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, είναι αποτέλεσμα πολύμηνων μεθοδικών αστυνομικών ενεργειών και ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν – συνεργάστηκαν οι, κατά τόπους, αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) .

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν, χθες και σήμερα, με την αυτόφωρη διαδικασία, σαράντα τέσσερα συνολικά άτομα και συγκεκριμένα ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης (66χρονος, που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ) και σαράντα τρία κύρια και περιφερειακά μέλη, ηλικίας από 25 έως 74 ετών. Στους συλληφθέντες, που είναι όλοι Έλληνες, περιλαμβάνονται συνταξιούχοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο 66χρονος είχε συστήσει την εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εμπορία αρχαίων αντικειμένων, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Τα αρχαία αντικείμενα προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, που ενεργούσαν τα μέλη της οργάνωσης, σε διαφορές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

Ο 66χρονος, αφού παραλάμβανε τα αρχαία αντικείμενα – ευρήματα, τα αξιολογούσε και τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό μετέβαινε ο ίδιος σε χώρες της αλλοδαπής ή τα απέστελνε, μέσω εταιρειών, σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό για να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους. Από την έρευνα έχουν εξακριβωθεί συχνές μεταβάσεις του σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία και έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο.

Όπως διαπιστώθηκε το πεδίο δράσης της εγκληματικής ομάδας εκτείνεται σε ( 13) νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και ιδίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.

Από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις παραπάνω περιοχές, σε οικίες εμπλεκομένων ατόμων και σε άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα, πλήθος αρχαίων αντικείμενων, ανιχνευτές μετάλλων, όπλα, βιβλία, υλικό που χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό αρχαίων νομισμάτων και διάφορα χρηματικά ποσά.

 
Πηγή:  http://www.skai.gr/