Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εκλογή Πούτιν από τον α' γύρο δείχνουν τα exit polls

Με 58-59 %, επιστρέφει στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Στις εκλογές συμμετείχαν και περίπου 7.000 ομογενείς από την Θράκη

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 60% ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, τη ροή των οποίων ανακοινώνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας.

Με καταμετρημένο πάνω από το 30% των ψηφοδελτίων, υπέρ του Πούτιν ψήφισε το 63,42%, με τον ηγέτη των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ να τον ακολουθεί με 17,25%.

Την τρίτη θέση κερδίζει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ με 7,29% και τέταρτος έρχεται ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με το 7,19%. Τελευταίος ο πρόεδρος της "Δίκαιης Ρωσίας" Σεργκέι Μιρόνοφ με 3,71%.

Νωρίτερα οι δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) των εταιρειών VCIOM και FOM έδιναν στον Πούτιν 58,3 - 59,3%, τον Ζιουγκάνοφ 17,7 - 18,2%, τον Πρόχοροφ με 9,2 - 9,6%, τον Ζιρινόφσκι με 7,4% και τον Μιρόνοφ με 4,3%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 56%.

Περισσότεροι από 110.000 οπαδοί του Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ στο κέντρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να έχει κερδίσει τις προεδρικες εκλογές από τον πρώτο γύρο.

"Στις 21:50 (τοπική ώρα, 19:50 ώρα Ελλάδας) περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση υποστήριξης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πλατεία Μανέζ και στους γύρω δρόμους", σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Μόσχας.

Στο μεταξύ ο κομμουνιστής υποψήφιος στις σημερινές προεδρικές εκλογές Γκενάντι Ζιουγκάνο  καταγγέλει τις "απόλυτα ανέντιμες" εκλογές "των ληστών", ενώ ο Βλαντίμιρ Ριζκόφ ηγέτης ενός φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης τις χαρακτήρισε παράνομες.

"Πρόκειται για απόλυτα ανέντιμες εκλογές ληστών", δήλωσε ο Ζιουγκανόφ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης. "Ως υποψήφιος δεν μπορώ να τις αναγνωρίσω ως δίκαιες ή έντιμες", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας "δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εκλογές".

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο 16% των εκλογικών κέντρων ο Πούτιν φαίνεται να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με 62%. Ο Ζιουγκάνοφ έρχεται δεύτερος με 18%.

Ο Ριζκόφ, πρώην βουλευτής και διοργανωτής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών, επεσήμανε από την πλευρά του ότι "καμία παράμετρος δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε αυτές τις εκλογές νόμιμες".  "Αύριο το πρωί θα έχουμε μετρήσει 20.000 με 30.000 περιπτώσεις νοθείας" στις εκλογές, σημείωσε ο Ριζκόφ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές αυτές ψήφισαν και Ρώσοι του εξωτερικού. Μάλιστα, δύο κάλπες στήθηκαν και στην Θράκη, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Προξενείου της Θεσσαλονίκης, ώστε να ψηφίσουν όσοι ομογενείς κατοικούς στην περιοχή αλλά έχουν διατηρήσει και την ρωσική υπηκοότητα και άρα είχαν δικαίωμα ψήφου...

.