Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Βελτίωση των συνθηκών κράτησης στον Έβρο διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι

Ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης


      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την άθλια εικόνα που παρουσίαζαν πριν από έξι μήνες, παρουσιάζουν τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στον Έβρο, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Τα άλλοτε στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από τη Διεθνή Αμνηστία, αποκτούν αργά αλλά σταθερά μια πιο ανθρώπινη μορφή για τις εκατοντάδες εξαθλιωμένων ανθρώπων, θυμάτων των σύγχρονων δουλεμπόρων. Τα κέντρα όπου κρατούνται περιμένοντας να απελαθουν παρουσιάζουν σημαντική βελτίωδη τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή και τον εκσυγχρονισμό τους, όσο και στη στελέχωση με ιατρούς και ειδικευμένους ψυχολόγους.


Παρόλα αυτά, τα καραβάνια των οικονομικών μεταναστών που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακρια από τα αυταρχικά καθεστώτα των χωρών εξακολουθούν να συρρέουν απο τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του Έβρου, πληρώνοντας αδρά τους Τούρκους σωματέμπορους και παίζοντας κορώνα γράμματα το ενδεχόμενο είτε να συλληφθούν απο Έλληνες συνοριοφύλακες και τους άνδρες ΔΕΗ frontex, είτε να παρασυρθούν απο τα ορμητικά νερά του ποταμού που καλούνται να διασχίσουν, είτε πεζοί είτε με σάπιες βάρκες, ίδιαιτερα το χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε στο newsit.gr ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, νέες εθνικότητες προσφύγων ψάχνουν διόδο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Στα κέντρα κράτησης των Φερρών βρέθηκαν τρεις πρόσφυγες απο τη Μογγολία, αλλά και τη Δομινικανη Δημοκρατία!

Μεγάλες είναι οι ευθύνες των Τουρκικών αρχών, που εσκεμμένα ή μη ευνοούν τη λαθρομετανάστευση είτε κάνοντας τα στραβά ματιά στους δουλέμπορους, είτε με την κατάργηση της βίζα για μετανάστες μουσουλμανικων κρατών.