Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Θρακιώτες στην έκθεση "Γεύσεις και Ζωή" στο Ζάππειο

Τρεις επιχειρήσεις από την περιοχή μας είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν ό,τι παράγουν στην έκθεση που διοργανώθηκε στην Αθήνα για παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα


ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ 
(ΦΩΤΟ)ΡΕΠΟΡΤΑΖ



Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας η 5η Διαδραστική Πολυέκθεση «Γεύσεις και Ζωή», στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εταιρείες από όλη τη χώρα με παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα. Το «thrakinews.gr» βρέθηκε στην έκθεση, στο περιθώριο της παρακολούθησης της ομιλίας Σαμαρά στον χώρο του Ζαππείου την περασμένη Κυριακή και με ιδιαίτερη χαρά ανακάλυψε ότι από αυτήν την έκθεση, που είναι αλήθεια ότι προσέλκυσε αρκετό κόσμο, δεν απουσίασαν οι θρακιώτικες συμμετοχές. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές προέρχονταν μόνο από τους νομούς Ξάνθης και Έβρου, ενώ κανέναν δεν είδαμε από την Ροδόπη.




Το δικό της περίπτερο διέθετε η νεοσύστατη «Astraea» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ελαιολάδου και έχει την έδρα της στην Χώρα της Σαμοθράκης. Δεν έχει πάνω από δύο χρόνια παρουσίας αλλά έχει καταφέρει να μπει δυναμικά στην σχετική αγορά των παραδοσιακών προϊόντων, εστιάζοντας όμως κυρίως στις εξαγωγές, όπως μας αποκάλυψε ο διευθυντής πωλήσεων Γιώργος Σταυριανάκης. Ο συγκεκριμένος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη, την Σαμοθράκη και φυσικά το εξωτερικό, όπου συχνά ταξιδεύει για να προωθήσει το προϊόν του, με τελευταία αποστολή την συμμετοχή του στο «1ο EvrosFest» που διοργανώθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Επιμελητήριο Έβρου στην Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Λίγο πιο δίπλα, μεγάλη πέραση είχε και το περίπτερο του Παναγιώτη Παναγιωτίδη από τους Τοξότες Ξάνθης, το οποίο αναφέρονταν στο ιδιαίτερο προϊόν της... τρούφας. Αν και ο ίδιος δεν βρίσκονταν εκείνη την στιγμή της φωτογράφισης στον χώρο (στις φωτογραφίες φαίνεται να εξυπηρετεί τους πελάτες ο κ. Γιώργος, ο συνεργάτης του και αντιπρόσωπος στην Αθήνα), αξίζει να τονιστεί ότι στο συγκεκριμένο περίπτερο οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν την δυνατότητα μόνο να αγοράσουν προϊόντα τρούφας αλλά και να εγγραφούν για ηλεκτρονική συμβουλευτική υποστήριξη αναφορικά με την καλλιέργειά τους. 

Όπως μάθαμε, ο κ. Παναγιωτίδης είναι ο μόνος πιστοποιημένος «τρουφολόγος» στην χώρα και έτσι έχει επεκτείνει μέσω του ίντερνετ τις δραστηριότητές του σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειπε από το περίπτερό του να λειτουργεί και ως... τουριστικός πράκτορας της περιοχής, διαφημίζοντας και τις εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να απολαύσει στα περίφημα «θρακικά Τέμπη» του Νέστου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον δικό του χώρο στην 5η Διαδραστική Πολυέκθεση «Γεύσεις και Ζωή» του Ζαππείου είχε και ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου – Έβρου «Γαία», που ως γνωστόν έχει πολλά παραδοσιακά προϊόντα για να παρουσιάσει. Στην Αθήνα είχε κατεβεί για να τα προωθήσει η Ζωή Φραγκούδη, ωστόσο όταν βρεθήκαμε στον χώρο, με χαρά διαπιστώσαμε ότι την βοηθούσε στο έργο της και η Αναστασία Παπαθανάκη, κόρη του γνωστού περιφερειακού συμβούλου Έβρου Σταύρου, που μέχρι πέρυσι εξέδιδε το (πολύ καλό) περιοδικό «Βορέας»...