Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η πρώτη του Δημήτρη Σαλτούρου στη Βουλή


Ο νέος βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ πέρασε για πρώτη φορά στην ζωή του το κατώφλι του Κοινοβουλίου, αφού δεν είχε πάει ποτέ ούτε ως απλός επισκέπτης. 

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕ 
ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΟΛΙΟ;



Για πρώτη φορά στην ζωή του πέρασε το κατώφλι της Βουλής ο Δημήτρης Σαλτούρος, που από το μεσημέρι της Δευτέρας είναι ο νέος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης στο Κοινοβούλιο. Το «thrakinews.gr» βρέθηκε στην πρεμιέρα του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και παρακολούθησε κάθε του βήμα σε αυτήν.


Ο Δημήτρης Σαλτούρος αν και προέρχεται από πολιτική οικογένεια, με πατέρα πρώην νομάρχη και περιφερειάρχη και μητέρα επίσης πρώην αντινομάρχη, δεν είχε τύχει ποτέ να διαβεί έστω και ως απλός επισκέπτης την πόρτα του Κοινοβουλίου. Άλλωστε οι δικοί του ασχολούνταν πρωτίστως με την αυτοδιοίκηση, από την οποία ξεκίνησε και ο ίδιος, αναδεικνυόμενος πρόπερσι περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης με τον συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη. Έμελλε την πρώτη φορά που πήγε στην Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης (10 Μαΐου) να είναι εκλεγμένος βουλευτής Ξάνθης, έστω και με την ισχνή διαφορά των 22 σταυρών από τον Παναγιώτη Σγουρίδη (που έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση στο Πρωτοδικείο, ελπίζοντας σε ανατροπή του αποτελέσματος).

Ο Σαλτούρος κατέβηκε στην Αθήνα από την Τετάρτη, προκειμένου να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση της νέας (αρκετά συρρικνωμένης) Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος την συγκάλεσε, όπως παραδοσιακά κάνουν οι αρχηγοί μετά από εκλογές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποίησε την ομιλία του σε αυτήν λίγο πριν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, έπειτα από τις αποτυχημένες προηγηθείσες προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα. Ως new entry ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των συναδέλφων του, πολλοί από τους οποίους είχαν την εντύπωση ότι ήταν ο ίδιος πρώην νομάρχης και όχι ο πατέρας του Παναγιώτης. Στην διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάθισε στο κέντρο, δεύτερη σειρά και δίπλα από τον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ενώ μετά άρχισε να εξερευνεί τους χώρους.

Ο φακός του «thrakinews» τον εντόπισε λίγο μετά στο εντευκτήριο των βουλευτών να συνομιλεί με τον βουλευτή Έβρου Γιώργο Ντόλιο, ενώ λίγο μετά κατευθυνθήκαμε στο καφενείο της Βουλής, όπου ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης είχε μια σύντομη συνομιλία με το «thrakinews.gr», την πρώτη με δημοσιογράφο μετά την σπουδαία επιτυχία της εκλογής του. Δικηγόρος ο ίδιος, έδειξε στην συζήτηση ότι διαθέτει το χάρισμα της άνεσης στον λόγο, προτιμούσε όμως να είναι επιφυλακτικός σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Ακόμα και για την δική του περίπτωση, τόνιζε ότι θα προτιμήσει να μιλήσει μετά την επανακαταμέτρηση, αν και δηλώνει σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανατροπής του τελικού αποτελέσματος. Σε όλη την διάρκεια της περίπου δίωρης παρουσίας στην Βουλή, ο Δημήτρης Σαλτούρος δεν έκρυβε το δέος και τον θαυμασμό του για την παρουσία του στον «ναό της Δημοκρατίας», έστω και αν χρειάστηκε να εισέλθει σε αυτόν όπως κάθε... κοινός επισκέπτης: από την πίσω πόρτα εισόδου και όχι φυσικά την κεντρική, δίνοντας την αστυνομική του ταυτότητα και παίρνοντας το κόκκινο καρτελάκι που δίνεται στους επισκέπτες, αφού ακόμα ούτε η φρουρά τον γνωρίζει αλλά ούτε έχουν ετοιμαστεί οι σχετικές μαγνητικές κάρτες που θα του επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στο Κοινοβούλιο.

Ο Δημήτρης Σαλτούρος έχει δύο μικρές κόρες, ηλικίας έξι και τριών ετών, στις οποίες αφιερώνει αρκετές από τις ελεύθερες ώρες του στην Ξάνθη. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει στην Αθήνα, αν φυσικά ανοίξει η Βουλή. Σε αυτό το πρώτο ταξίδι ως βουλευτής ταξίδεψε την Τετάρτη με την πτήση από την Χρυσούπολη βάζοντας τα χρήματα από την τσέπη του, όπως και για το ξενοδοχείο, καθώς καμία βουλευτική αποζημίωση δεν μπορεί να τρέξει αν δεν υπάρξει πρώτα ορκωμοσία. Κατέβηκε μόνος του, ελπίζει όμως να συνοδεύεται από την υπόλοιπη οικογένεια ή τουλάχιστον από την σύζυγο και τους υπερήφανους γονείς του την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και έχει προγραμματιστεί να γίνει η ορκωμοσία... αν φυσικά γίνει. Ο ίδιος πάντως, αφουγκραζόμενος και την γενικότερη εικόνα που υπήρχε στο κοινοβούλιο αναφορικά με αυτό το θέμα, έδινε περισσότερες πιθανότητες στο να μην προλάβει καν να συνέλθει η νέα Βουλή και να πάμε μέσα στον Ιούνιο σε νέες επαναληπτικές εκλογές, χωρίς σταυρό αλλά με λίστα, όπου λογικά θα έχει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης μετά το αποτέλεσμα που έφερε.

Τέλος, μας επιβεβαίωσε αυτό που και το «thrakinews.gr» ανέφερε προεκλογικά: είναι πράγματι ανιψιός του πρώην βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Συμπιλίδη, του ανθρώπου που με την ανεξαρτητοποίησή του έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στην Πρωθυπουργία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ως γνωστόν ο Γ. Συμπιλίδης παραλίγο να θέσει και φέτος υποψηφιότητα με τη ΝΔ στο Κιλκίς, ωστόσο αυτή αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στην αρχική απόφαση Σαμαρά. «Είναι ο αδερφός της μητέρας μου και διατηρούμε άριστες σχέσεις, άλλωστε η εμπειρία του και οι συμβουλές του ήταν και είναι πολύτιμες, ανεξάρτητα από τα διαφορετικά μας πολιτικά πιστεύω», τονίζει ο Δημήτρης Σαλτούρος, που αναλαμβάνει το βάρος της μοναδικής έδρας του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο από το νομό Ξάνθης...