Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης του Έβρου στην ΕΕ

Στήριξη από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Frontex και Ευρ. Γραφείο Ασύλου στην ελληνική πολιτική από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Σημαντική πρόοδο στην επιτήρηση των συνόρων και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου, διαπίστωσαν ομόφωνα προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών η Ευρωπαία Επίτροπος Σ. Μάλμστρομ, ο Γεν. Διευθυντής του Φρόντεξ, Ι. Λαϊτίνεν και ο Διευθυντής του Ευρ. Γραφείου Ασύλου, Ρ. Φίσερ.

Στο Συμβούλιο Υπουργών συζητήθηκε αναλυτικά η ανθρωπιστική κρίση που εντοπίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα λόγω των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που χρησιμοποιούν την Τουρκία ως χώρα διέλευσης, ενώ ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου κλειστής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβε προς τους ομολόγους του Υπουργούς των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ε.Ε., ότι η Ελλάδα σήμερα εντατικοποιεί τις ενέργειες της, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Ταυτόχρονα, όμως, έθεσε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να επιδοθεί η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον, προκειμένου το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με συνολική ευρωπαϊκή ευθύνη στα επόμενα χρόνια.

«Θεωρούμε επιτακτικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί ταχύτερα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν από αυτήν. Επιπλέον θα πρέπει στις συμφωνίες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες να προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των χωρών αυτών, να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους που εισέρχονται παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Να ξέρουν δηλαδή ότι θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που δεν το κάνουν» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η έμπρακτη υποστήριξη όλων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νέο σχεδιασμό μας για δημιουργία 30 Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια, θα είναι καθοριστική για την επιτυχία των στόχων μας και θα συνεισφέρει στο να κλείσει σταδιακά η πύλη της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου συζητήθηκε και αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό η γαλλογερμανική πρόταση για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα, με το σκεπτικό ότι η "επανεθνικοποίηση" κρίσιμων προβλημάτων που απαιτούν ευρωπαϊκές απαντήσεις δεν συμβάλει στην επίλυση τους, αντιθέτως επιτείνει προς το χειρότερο μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Το κεκτημένο της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων στον ευρωπαϊκό χώρο είναι η σημαντικότερη και πιο απτή για τον κάθε Ευρωπαίο Πολίτη κατάκτηση της ενωμένης Ευρώπης, και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το δούμε ως θυσία στο βωμό καμιάς "εθνικής ατζέντας".

.