Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τα κεράσια Ροδόπης πάνε παντού


Από την Δευτέρα ξεκινούν οι κερασοπαραγωγοί την συγκομιδή με στόχο οι ποικιλίες να πάνε όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε Ρουμανία και Ρωσία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



"Φέτος και η Αθήνα, για πρώτη φορά, αλλά και η Θεσσαλονίκη, θα γευθούν την εξαιρετική ποικιλία των «τραγανών» κερασιών της Ροδόπης." Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ροδόπης, Τοπάλ Φερού. Αμέσως μετά ξεκινούν και οι εξαγωγές προς την Ρουμανία και τη Ρωσσία, αγορές που αναγνώρισαν την αξία των κερασιών και τα τελευταία χρόνια, αποτελούν και τους καλύτερους πρεσβευτές των κερασιών και για τις υπόλοιπες χώρες.




Από την Δευτέρα 14/5 ξεκινούν οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης, την συγκομιδή των κερασιών. Φέτος παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με μια παγωνιά δύο ημερών, όταν ήταν στην ανθοφορία τα κερασόδεντρα, με αποτέλεσμα να «καεί» ο ανθός και να μην έχουμε δέσιμο καρπού. Αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή για τις πρώιμες ποικιλίες.

"Φέτος και η Αθήνα, για πρώτη φορά, αλλά και η Θεσσαλονίκη, θα γευθούν την εξαιρετική ποικιλία των «τραγανών» κερασιών της Ροδόπης." Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ροδόπης, Τοπάλ Φερού. Αμέσως μετά ξεκινούν και οι εξαγωγές προς την Ρουμανία και τη Ρωσσία, αγορές που αναγνώρισαν την αξία των κερασιών και τα τελευταία χρόνια, αποτελούν και τους καλύτερους πρεσβευτές των κερασιών και για τις υπόλοιπες χώρες.

«Το καλό είναι ότι οι αγοραστές του προϊόντος μας αναγνωρίζουν την εξαιρετική ποιότητα, αλλά και την τεράστια αξία του ως πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν και δεν τους ενοχλεί και καμμιά τρυπούλα από κανένα σκουληκάκι. Αυτά που έχουν τρυπούλες τα πετάμε, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν δεν έχει άλλα χημικά, λιπάσματα και φυτοφάρμακα», υποστήριξε ο κ. Φερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός είχε ξεκινήσει με τη μορφή ομάδας κερασοπαραγωγών και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα ενεργοποίησης των αγροτών, που παίρνουν την τύχη του προϊόντος τους στα χέρια τους και δεν παρακαλάνε τους εμπόρους να τους πάρουν το προϊόν τους σε οποιαδήποτε τιμή. Έχουν προχωρήσει στην αγορά ενός ψυγείου, εργαλείο που τους βοηθά να εξασφαλίσουν χρόνο για καλές διαπραγματεύσεις. Έχουν ως καλό διαβατήριο την άριστη ποιότητα του προϊόντος και χρόνο για διαπραγμάτευση με τις αγορές, για τη συμφέρουσα τιμή.

«Έχουμε γύρω στα 450 μέλη στο συνεταιρισμό μας και πλέον αρχίζουμε να κάνουμε ανοίγματα και σε άλλες δενδροκομικές καλλιέργειες, όπως μηλιές και αχλαδιές. Στα σχέδιά μας είναι να προχωρήσουμε και στην κατασκευή μια μεταποιητικής μονάδας, για την παρασκευή του γλυκού κεράσι της μαρμελάδας και λικέρ...αλλά λίγο θα το καθυστερήσουμε, μια και ενέσκυψαν κάποια νέα προβλήματα...». Σε επίμονη μας ερώτηση για το ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μας απάντησε ότι...κάποιοι πολιτικοί προσπαθούν να παρεισφρύσουν στο συνεταιρισμό ! Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει ΜΑΚΡΙΑ τον υγιή αυτό συνεταιρισμό από πολιτικές και κομματικές κόντρες, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, έτσι όπως με ξεκίνησε με τη δύναμη των ίδιων των αγροτών-παραγωγών, χωρίς άλλα δαιμόνια...