Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Στην Βουλή θα συζητηθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις του Κατάρ σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Επειτα από ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, Θανάσης Παφίλης και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ (5/7/2012), 146 σπουδαστές του στρατιωτικού κολλεγίου του Κατάρ (αντίστοιχο της Σχολής Ευελπίδων), συνοδευόμενοι από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές ασκήσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα σε κατάλληλους χώρους, στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού (Αμπελώνες – Κομοτηνής). Η παραπάνω δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ.



Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει ασκήσεις για μάχες σε κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια των ασκήσεων αυτών, στο χώρο θα βρίσκεται Βρετανός αξιωματικός, που θα δίνει οδηγίες για το περιεχόμενό τους.


Την ευθύνη της φιλοξενίας και εκπαίδευσης, έχει αναλάβει η 21 ΤΕΘ Ταξιαρχία «Πίνδος», ο διοικητής της οποίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Έρχονται για να ζήσουν μια εκπαίδευση που δεν έχουν τη δυνατότητα να την κάνουν στη χώρα τους. Έρχονται για να δουν πως διαβιώνουν έξω, όταν βγαίνουν σε ασκήσεις εκτός ερήμου…. Ψάχνουν να βρουν διαφορετικό έδαφος σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, να δουν πως μπορεί να εξελιχθεί μια στρατιωτική επιχείρηση σε άλλο έδαφος…., σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους σε άλλο περιβάλλον…»


Ως γνωστόν, το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο συμβούλιο συνεργασίας του Κόλπου, όπου επίσης συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Η.Α.Ε. και το Ομάν.


Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Κατάρ είχε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Λιβύης.


Με δεδομένη ακόμη τη θέση του Κατάρ για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και παράκαμψη του ΟΗΕ, όπως τη διατύπωσε στην πρόσφατη σύνοδο «Φίλων της Συρίας», ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η άσκηση αυτή δεν είναι μια αθώα στρατιωτική εκπαίδευση όπως παρουσιάζεται. Αλλά μια ακόμη διευκόλυνση της Ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟϊκά και γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πως τοποθετείται η Ελληνική Κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα που ενέχουν τον άμεσο κίνδυνο εμπλοκής της χώρας μας σε στρατιωτικές ενέργειες των ιμπεριαλιστικών χωρών σε βάρος Συρίας – Ιράν;


.