Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Αρκτούρο

Βρέθηκε στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής και έγινε δεκτός από τον ιδρυτη του κέντρου Γιάννη Μπουτάρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Πριν από περίπου δέκα ημέρες, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Καταφύγιο της Αρκούδας που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στο Καταφύγιο της Αρκούδας, το απόγευμα της Δευτέρας, αμέσως μετά τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, στο Νυμφαίο, συνοδεία των Μητροπολιτών Δυτικής Μακεδονίας, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακή, του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Αμυνταίου, κ. Ιωσηφίδη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκαν στις εγκαταστάσεις της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης, ο πρόεδρος και ιδρυτής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κ. Γιάννης Μπουτάρης, η Γενική Διευθύντρια κ. Τίνα Δρίτσα, στελέχη, εργαζόμενοι και εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Ο ενθουσιασμός Του ήταν διάχυτος σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης καθώς περπατώντας στα μονοπάτια του Καταφυγίου συνάντησε πέντε από τις δώδεκα αρκούδες που διαβιούν εκεί. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε για το ζήτημα των αιχμάλωτων αρκούδων καθώς και τη φροντίδα τους, ενώ όταν του προτάθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα υιοθεσίας αρκούδων, ως επίτιμος κηδεμόνας, επέλεξε μία από τις αρκούδες που μεταφέρθηκαν από το Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ενημερωμένος και με ειλικρινές ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη αλλά και της περιοχής, στη συζήτηση που ακολούθησε με στελέχη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναφέρθηκε και στο θέμα της αρκούδας που προσεγγίζει στην πόλη της Καστοριάς, δηλώνοντας ότι δεν θα ήταν λύση η θανάτωση του ζώου. Ενώ αιτιολόγησε την προσέγγιση των αρκούδων σε κατοικημένους οικισμούς και χαμηλότερα υψόμετρα με την υποβάθμιση των δασών και την έλλειψη επαρκούς τροφής.

Ευχήθηκε για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δώρισε αναμνηστικά και ειδικές ενημερωτικές εκδόσεις για την καφέ αρκούδα και
το έργο που επιτελεί στον Πατριάρχη και τη συνοδεία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέδειξε την προστασία του περιβάλλοντος υψηλά στην «ατζέντα» της Πατριαρχείας του.

Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως ο «πράσινος Πατριάρχης» και έχει καθιερώσει την πρώτη Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους) ως Ημέρα Προσευχής για την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διοργανώνει τακτικά συμπόσια με αυτό το θέμα σε όλο τον κόσμο, όπως το πρόσφατο στη Χάλκη.

.