Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

«Ριψοκίνδυνη η συμμετοχή στην κυβέρνηση» είπαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΔΗΜΑΡ στην Θράκη


Όλα όσα συνέβησαν χθες στη συνάντηση των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έγινε στα γραφεία της ΝΕ Ξάνθης παρόντος του Σάκη Παπαθανασίου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Η θέση της ΔΗΜΑΡ στο νέο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται και με δεδομένη τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα ήταν το θέμα συνάντησης των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έγινε στα γραφεία της ΝΕ Ξάνθης. Παρών ήταν το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου.

Σε δήλωσή του στο XanthiPress.gr, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε για τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες, ότι σε ότι αφορά στα μέτρα του προηγούμενου Προϋπολογισμού κάποια είναι αναγκαία να ληφθούν και αφορούν στους διακανονισμούς των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και την καταπολέμηση της ακρίβειας ή την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την ανεργία.


«Αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή έγχυση στην οικονομία ο φετινός προϋπολογισμός δεν θα κλείσει επαρκώς, αν δηλαδή εμφανιστεί μεγαλύτερη αύξηση της ύφεσης» είπε ο Σάκης Παπαθανασίου θέτοντας ως κεντρικά ζητήματα την ανάγκη παρέμβασης της ΕΚΤ στα αναπτυξιακά έργα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας των Μικρών Επιχειρήσεων αλλά και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, χωρίς την εθνική συμμετοχή 5% που επηρρεάζει τα δημοσιονομικά μεγέθη. «Αναπτυξιακή ώθηση, μείωση ύφεσης, δουλειές και άμβλυνση κοινωνικών προβλημάτων είναι ο στόχος», ανέφερε.


Ρήτρα του ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δις


Σε ότι αφορά στα πολυσυζητημένα μέτρα ύψους 11,5 δις της επόμενης διετίας (με ενδεχόμενο να υπάρξει μια εκδοχή 4ετίας σε περίπτωση που γίνει εφικτή η επιμήκηνση), σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, πρέπει να υπολογιστεί η ρήτρα του ιδοδύναμου, δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να τα αντικαταστήσει με άλλα μέτρα που θα προκύψουν από δυνατότητες αναπτυξιακών πρωτοβουλίων ή αλλες θετικές εξελίξεις.


«Αν δεν χτυπήσουμε τη σπατάλη, τη διαφθορά στις προμήθειες και δεν έχουν ορθολογική διαχείριση στους κοινωνικούς πόρους, δεν θα προχωρήσουμε» σύμφωνα με το Σάκη Παπαθανασίου που τόνισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, η εξάλειψη των υπερτιμολογήσεων στην υγεία, η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα ώστε να παρέχει τις ίδιες ή καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος.


Ο Ρόλος της ΔΗΜΑΡ σε αυτή την κυβέρνηση με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις.


Σε ότι αφορά στο ρόλο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας, τα μέτρα της οποίας δεν είναι φιλολαϊκά, είπε: «Η ΔΗΜΑΡ δεν μπήκε στην κυβέρνηση για να πάρει αξιώματα αλλά εκπληρώνοντας ένα εθνικό χρέος για τη σωτηρία της χώρας με την κοινωνία όρθια και η παρουσία της θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση».


Σχολιάζοντας την πολιτική χροιά αυτής της συμμετοχής το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ παραδέχτηκε ότι είναι ριψοκίνδυνη για τα εκλογικά της ποσοστά αλλά χαρακτήρισε εθνικό σκοπό της σωτηρία των εργαζομένων και της νεολαίας και ότι η ΔΗΜΑΡ «καταθέτει τη δική της προγραμματική σφραγίδα την οποία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να την αποτυπώσει στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και με την παρέμβασή της στη συνέχεια θέλει να συμβάλλει για λύσεις με τις λιγότερο αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις και σε δίκαιη κατανομή των βαρών και των ωφελειών από την ανάπτυξη, αξιοποιώντας της συμμετοχή της Αριστεράς σε μια κυβέρνηση δυνάμεων που εφάρμοσαν το μνημόνιο.» 




Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/