Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Εγκληματικό δρομολόγιο τριών κουκουλοφόρων στην Κομοτηνή

Απείλησαν με καραμπίνα υπάλληλο του αρτοποιού Γιώργου Δαλθανάση, έκλεψαν το αυτοκίνητο του Γιάννη Κνίκου και στη συνέχεια τον φούρνο του Αριστείδη Κιλιγκαρίδη στην Εκτενεπόλ (και όλα αυτά στο ίδιο βράδυ)
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Τουλάχιστον επεισοδιακό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ξημέρωμα του Σαββάτου, για την Κομοτηνή, αφού μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκαν μία ληστεία και δύο κλοπές. Με κινηματογραφικό τρόπο, τα περιστατικά εκτυλίχθηκαν το ένα πίσω από το άλλο και το χειρότερο είναι πως συνδέονται. Ο μεγάλος χαμένος στην υπόθεση, ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών της Ροδόπης, θύμα ληστείας, είδε έναν από τους υπαλλήλους του να σημαδεύονται με καραμπίνα των τριών ασυνείδητων που βάλθηκαν να ληστέψουν και να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους.

ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Όλα ξεκίνησαν από την περιοχή των Στρατώνων από όπου, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, ενδεχομένως και τα μεσάνυχτα κλάπηκε ένα αυτοκίνητο από τη «συμμορία με την καραμπίνα» που χτύπησε σε τρία σημεία της πόλη μας. Το λευκό Ford, πάνω από δεκαετίας αυτοκίνητο, κλάπηκε από το σπίτι του ιδιοκτήτη μανάβικου Γιάννη Κνίκου.
Ο γνωστός συμπολίτης μας, είχε έξω από το σπίτι του, παρκαρισμένο το αυτοκίνητο του πατέρα του, το οποίο διαχειρίζεται πλέον ο ίδιος. Από την αστυνομία ενημερώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ότι άγνωστοι το έκλεψαν και το εγκατέλειψαν στην περιοχή της Εκτενεπόλ, λίγες ώρες πριν. Ο ίδιος μιλώντας στο «Χ» εκτίμησε ότι οι δράστες επέλεξαν αυτό το παλαιό όχημα, για να μην τραβήξουν την προσοχή και φυσικά γιατί δεν είχε συστήματα εντοπισμού και συναγερμό που θα μπορούσαν να τους προδώσουν. Έτσι, «έσπασαν ένα φιλιστρίνι, μπήκαν μέσα, το αυτοκίνητο, επειδή είναι παλιό, δεν έχει ιμομπιλάιζερ και την καινούρια τεχνολογία. Το διάλεξαν, το πήραν και έκαναν αυτό το οποίο έκαναν», λέει ο κ. Κνίκος. Το έβαλαν μπρος ξηλώνοντας τα καλώδια του και ξεκίνησαν το εγκληματικό τους δρομολόγιο. Ο κ. Κνίκος, από την αστυνομία ενημερώθηκε ότι η κλοπή του αυτοκινήτου τοποθετείται χρονικά από τις 12:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Η αστυνομία που το εντόπισε λίγες ώρες μετά στην περιοχή της Εκτενεπόλ, αναζήτησε αμέσως τον ιδιοκτήτη. «Με έψαχναν», λέει ο κ. Κνίκος και προσθέτει ότι, τον βρήκαν και τον ενημέρωσαν για τα όσα είχαν συμβεί το επεισοδιακό εκείνο βράδυ.
Ο αρτοποιός Γιώργος Δαλθανάσης και ο συνάδερλος του Αριστείδης Κιλιγκαρίδης ήταν τα θύματα των ασυνείδητων που έκλεψαν το αυτοκίνητο της οικογένειας Κνίκου. «Και οι δύο φούρνοι που χτύπησαν είναι συνεργάτες μου. Έτσι, έμαθα από πρώτο χέρι τι ακριβώς συνέβη», λέει ο επαγγελματίας που δραστηριοποιείται χρόνια στη δημοτική αγορά.

Ο ίδιος διαπιστώνοντας την απελπισία που μπορεί να προκαλέσει η φτώχεια και ανέχεια, καταδικάζει τις πράξεις βίας και τονίζει, «βοηθάμε όλο τον κόσμο, αλλά όλα τα άλλα είναι παρατραβηγμένα. Πολλά έχει να φέρει η φτώχεια και η κατάντια, εκεί που μας κατάντησαν. Εγώ δεν φοβάμαι για το μαγαζί μου. Κομοτηναίοι είμαστε, λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Όποιος χτυπάει την πόρτα μας βοηθάμε, όλα τα άλλα είναι παρατραβηγμένα. Όποιος θέλει πατάτες, κρεμμύδια, λάδι ό,τι θέλει να έρθει να τον βοηθήσουμε. Δε χρειάζεται να μας ληστέψει, λεφτά δεν υπάρχουν. Όπου και να ψάξεις και ανάποδα να μας γυρίσεις, λεφτά δεν υπάρχουν», είπε.
ΕΙΧΕ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σε ότι αφορά την κατάσταση του αυτοκινήτου, είχε εμφανή σημάδια παραβίασης, αναφέρει ο κ. Κνίκος. Το αυτοκίνητο που παραμένει στην ασφάλεια είναι χτυπημένο στις ρόδες και στις ζάντες. Φάνηκε πως βιαζόντουσαν, λέει ο κ. Κνίκος και προσθέτει ότι η αστυνομία βρήκε στοιχεία στο εσωτερικό του, που θα την βοηθήσει να φτάσει στους ενόχους.
Η ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ

Μετά την κλοπή του αυτοκινήτου, επόμενος στόχος, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ήταν ο φούρνος του Αριστείδη Κιλιγκαρίδη. Το κατάστημα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Εκτενεπόλ και παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο. Γι’ αυτό εξάλλου η πόρτα του ήταν ανοιχτή την ώρα που μπήκαν οι διαρρήκτες μέσα. Όλα συνέβησαν λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο ιδιοκτήτης μαζί με άλλα τρία άτομα του προσωπικού του, ξεφούρνιζαν το ψωμί στο εργαστήρι, ενώ άλλα δύο άτομα του προσωπικού βρίσκονταν κάτω στο υπόγειο, όταν ακούστηκαν περίεργοι θόρυβοι. Οι κλέφτες είχαν ήδη μπει μέσα και αφαίρεσαν το συρτάρι της ταμειακής, με τέτοια δεξιότητα και ταχύτητα που εντυπωσίασαν τον κ. Κιλιγκαρίδη.

«Ήμασταν εκείνη τη στιγμή απασχολημένοι μέσα, δουλεύαμε, το θέμα δηλαδή ήταν υπόθεση λεπτών. Λίγα λεπτά λείψαμε από το ταμείο και ξεφουρνίζαμε τα ψωμιά. Ήμασταν όλοι μαζεμένοι και με το που βγαίνουμε έξω βλέπουμε την κάσα εξαφανισμένη. Βγαίνουμε έξω από το κατάστημα αλλά δεν βλέπουμε τίποτα». Εκείνη ακριβώς την ώρα που οι κλέφτες πήραν το συρτάρι της ταμειακής μηχανής και προσπάθησαν να διαφύγουν, έγιναν αντιληπτοί από δύο πελάτες του καταστήματος. Δεν κατάφεραν να δουν τα πρόσωπα τους, αλλά μόνο το λευκό αυτοκίνητο να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα για να διαφύγει.

«Πού να προλάβουμε και τι να τον κάνουμε; Τρέξαμε και καλέσαμε την αστυνομία. Μετά από λίγο μάθαμε ότι μπήκαν και σε άλλο φούρνο όχι μόνο σε εμάς», είπε ο κ. Κιλιγκαρίδης.

ΛΕΙΑ 150 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Η λεία των δραστών στον πρώτο φούρνο ήταν 150 ευρώ, σε χαρτονομίσματα και κέρματα που βρίσκονταν μέσα στην ταμειακή μηχανή. Για καλή του τύχη, το κατάστημα του κ. Καλιγκαρίδη δεν είχε καμία ζημιά ενώ, εύλογα το περιστατικό αναστατώνει τον ίδιο αλλά και τη γειτονιά. «Ευτυχώς δεν είχαμε ζημιές. Μόνο το συρτάρι πήραν. Είδαν ότι λείπουμε εκείνη τη στιγμή δεν είναι κανένας και το ξήλωσαν. Πρέπει να ήταν και επαγγελματίες, γιατί για να βγάλεις το συρτάρι έτσι όπως είναι, θέλει και έναν τρόπο. Ένας άσχετος και να πάει να τραβήξει το συρτάρι, δεν μπορεί να το βγάλει, πρέπει να ήξεραν πώς να το βγάλουν, πώς να χειριστούν, για να το πάρουν και να εξαφανιστούν. Δεν ήταν άσχετοι», εκτιμά ο ίδιος.

ΣΥΝΕΒΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ήταν η πρώτη φορά, που έπεσε θύμα κλοπής ο κ. Κιλιγκαρίδης και όπως λέει αυτό το περιστατικό τον αναγκάζει να πάρει μέτρα προστασίας. Ήταν απρόσμενο και ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό στο κατάστημα του, σημειώνει. Και το δεύτερο θύμα των ασυνείδητων δραστών, εκτιμά πως η φτώχεια θα πολλαπλασιάσει τα κρούσματα εγκληματικότητας στην Κομοτηνή.

Παρόλο που όλοι σχεδόν οι πολίτες γνωρίζονται μεταξύ τους, όσα παρακολουθούσαν τόσα χρόνια να συμβαίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται πλέον και στην πόλη τους. «Στις εποχές που ζούμε μπορεί να περιμένουμε τα πάντα, γιατί εκεί που ο άλλος βλέπει ότι τα παιδιά του πεινάνε, φυσικά και θα πάει να κλέψει κάποιον, σε μένα θα πέσει, σε κανέναν άλλο θα πάει, δεν ξέρω. Ζούμε σε εποχές που είναι πάρα πολύ επικίνδυνα όλα, τώρα δεν ξέρεις νύχτα θα τύχει, μέρα θα τύχει, πάντως είναι επικίνδυνα τα πάντα τώρα. Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε από όλους τα πάντα».

«ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ»

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, μέχρι τώρα δεν ήταν απαραίτητα παρόλο που ο φούρνος είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο. Από εδώ και στο εξής όμως ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να προσέχει και αν χρειαστεί να υπερασπιστεί την περιουσία του. «Φυσικά και θα πάρουμε μέτρα. Αν χρειαστεί θα πάρω και καραμπίνα, αντί να απειλήσουν τη ζωή μου θα απειλήσω εγώ κανέναν άλλο. Αυτό θα συμβεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αντί να μπουν να μας απειλήσουν με όπλα, θα έχουμε και εμείς έτοιμα τα όπλα».

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΓΙΝΑ ΛΗΣΤΕΣ

Τρίτος σταθμός των δραστών ήταν ο φούρνος του Γιώργου Δαλθανάση. Ο γνωστός επαγγελματίας και πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών της Ροδόπης, διαπιστώνει πόσο επικίνδυνοι ήταν τελικά οι δράστες. Όλα συνέβησαν στην οδό Μαλγάρων 35 όπου εδώ και χρόνια διατηρεί το παραδοσιακό αρτοποιό του.

Στις 5 το πρωί και ενώ εργάζονταν σκληρά, εισήλθαν στο κατάστημα άγνωστοι άνδρες, φορώντας κουκούλες που έκρυβαν όλο τους το πρόσωπο, γάντια στα χέρια και ένας εξ αυτών κρατούσε μία κοντόκανη καραμπίνα. Εκείνη την ώρα εργάζονταν στον φούρνο συνολικά οκτώ άτομα, έξι υπάλληλοι, ο κ. Δαλθανάσης και ο αδερφός του.

Οι τρεις άγνωστοι είχαν παρκάρει το λευκό Ford έξω από το κατάστημα. Ο ένας παρέμεινε στη θέση του οδηγού, ο δεύτερος ακινητοποίησε έναν από τους εργαζόμενους του φούρνου απειλώντας τον με την καραμπίνα και ο τρίτος μπήκε μέσα και άρπαξε το συρτάρι της ταμειακής μηχανής. «Την έσπασε συγκεκριμένα από την ταμειακή μηχανή και την πήρε μαζί. Μέχρι να προλάβω να αντιδράσω αυτοί είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο και είχαν φύγει ήδη».

450 ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ

Όλα συνέβησαν αστραπιαία, «δεν προλάβαμε καν να φοβηθούμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δαλθανάσης. Η ταμειακή μηχανή, είχε 450 ευρώ, χρήματα που πήραν και εξαφανίστηκαν αστραπιαία οι δράστες αναφέρει. «Έγινε πρώτη φορά, να είναι ανοιχτό το μαγαζί και να μπαίνουν μέσα και να μας ληστεύουν, είναι κάτι που συνέβη πρώτη φορά! Έχουν γίνει πιο μπροστά δύο διαρρήξεις αλλά τίποτα άλλο». Στο παρελθόν είχαν διαρρήξει τον φούρνο του, δύο συνεχόμενες χρονιές. Είχαν πάρει χρήματα αλλά το χειρότερο παραβίασαν τον επαγγελματικό του χώρο, εκείνα τα δύο περιστατικά τον είχαν αναστατώσει, αναφέρει. «Ήταν η πρώτη φορά ειδικά που μπήκαν στο μαγαζί μου. Όταν παραβιάζει κάποιος το δικό σου το χώρο, νιώθεις πάρα πολύ άσχημα, ενώ τώρα ναι μεν μπήκαν μέσα έγινε ό, τι έγινε σε πολύ σύντομο χρόνο, αλλά ήμουν παρών».

ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Τα περιστατικό αυτό σε συνδυασμό με την κλοπή στο φούρνο της Εκτενεπόλ προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία. Παρά την έντονη παρουσίαση της αστυνομίας στη γειτονιά, όπως λέει ο αρτοποιός, οι ληστές έδρασαν με θράσος σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή και χωρίς να φοβηθούν απείλησαν με όπλο έναν εργαζόμενο άνθρωπο. Αυτό φανερώνει και τους κινδύνους που διατρέχουν οι επαγγελματίες του κλάδου, που προσπαθούν μέσα στη νύχτα να βγάλουν το ψωμί τους.

Πάντως παρά την αστυνόμευση, την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκαν και κρούσματα κλοπών στη γειτονιά. «Η γειτονιά μας τις τελευταίες πέντε μέρες, είχε κάποια κρούσματα, κλοπές μηχανών, ποδηλάτων, ενός χαλιού απέναντι από τη γειτόνισσα συγκεκριμένα, το οποίο έβγαλε η γυναίκα για να το τινάξει.
Έχουμε καλή αστυνόμευση στη γειτονιά, αλλά και ο φούρνος, επειδή είναι ανοιχτός τη νύχτα, παίζει και το ρόλο της προστασίας στη γειτονιά.
Βέβαια, για να έρθουν στο συγκεκριμένο φούρνο γνώριζαν, είχαν δει, έμαθαν». Εκτιμώντας το περιστατικό ο ιδιοκτήτης του φούρνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ληστές ήταν από την Κομοτηνή, αλλιώς δε θα φορούσαν κουκούλες εκτιμά.

Πάντως ο ίδιος αμέσως μετά τη ληστεία, έτρεξε πίσω τους, συγκράτησε τις πινακίδες του αυτοκινήτου και κάλεσε την αστυνομία. Η αστυνομία έπειτα συνδύασε τα περιστατικά και εντόπισε το κλεμμένο αυτοκίνητο νωρίς το πρωί του Σαββάτο, ειδοποιώντας τον ιδιοκτήτη του.

Στο μεταξύ μέχρι αργά χθες το απόγευμα κανένα επίσημο αστυνομικό δελτίο δεν είχε εκδοθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης για τα απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας, που προβληματίζουν επαγγελματίες και πολίτες.