Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μας κοροϊδεύουν; Τα Χρυσωρυχεία φτιάχνουν δάση στην Αλεξανδρούπολη

Το παίζουν περιβαλλοντικά ευαίσθητοι εκείνοι που ουσιαστικά σκοπεύουν να φέρουν το κυάνιο στο έδαφος της Θράκης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ 
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ



Η Εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της για την περιοχή και πριν την έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου χρυσού στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης ίδρυσε δασικό φυτώριο για την παραγωγή δασικών δένδρων, που θα προορίζονται για την αποκατάσταση από την μεταλλευτική δραστηριότητα περιοχής.Ειδικότερα από τις αρχές του 2012 παράγει φυτάρια Μαύρης Πεύκης, τα οποία προέρχονται από σπόρους των δέντρων Μ. Πεύκης της ευρύτερης περιοχής του Περάματος. 


Πιο συγκεκριμένα φυτεύτηκαν 6.000 φυτάρια Μαύρης Πεύκης, τα οποία μόλις φθάσουν στην ηλικία των δυο ετών θα είναι έτοιμα για την αποκατάσταση της περιοχής του Περάματος, όπου θα λειτουργήσει το αμέσως προσεχές διάστημα το μεταλλείο χρυσού. Η όλη μεθοδολογία για την προστασία των δασικών γενετικών πόρων της Μαύρης Πεύκης εδράζεται επάνω σε σχετική εμπεριστατωμένη για το σκοπό αυτό επιστημονική μελέτη, που εκπόνησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή του Περάματος υλοποιήθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα ΄΄Έκθεση κατανομής και δυναμική αναπαραγωγής της Μαύρης Πεύκης στους Νομούς Έβρου και της Ροδόπης΄΄ από το Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την πόλη της Ορεστιάδας.

Επίσης ένα δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα της Εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, που είναι σε εξέλιξη για την περιοχή του Περάματος και υλοποιεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αφορά την προστασία αγριομηλιάς(Eriolobustrilobatus L.). Τα άτομα της αγριομηλιάς σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας είναι μόλις και μετά βίας λιγότερα από εκατό(100), ενώ η Εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης έχει ήδη αναπαράγει 500δενδρύλλια του είδους. Ειδικότερα προτίθεται να τα εγκαταστήσει σε πειραματική φυτεία στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης σαν πρότυπη φυτεία και ουσιαστική απομίμηση της ύπαρξης της στο φυσικό δάσος.

Μοναδικός σκοπός και στόχος της Εταιρείας των Χρυσωρυχείων Θράκης είναι η προστασία, διατήρηση και κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εξάπλωση της αγριομηλιάς στο διηνεκές στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος Αλεξανδρούπολης.

Τέλος η Εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. πρόκειται να φυτέψει από το προσεχές κιόλας φθινόπωρο αμπελώνες προς οινοποίηση σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια της Εταιρείας και μάλιστα με ποικιλίες σταφυλιών, που συνάδουν με τις εδαφικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα τοπικά μετεωρολογικά χαρακτηριστικά(θερμοκρασία, υγρασία) της ευρύτερης περιοχής του οικισμού του Περάματος. Επίσης έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα εδαφοληψίες από όλα τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια της Εταιρείας και τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμεύσουν στο γεγονός να εξαχθούν συμπεράσματα περί της καταλληλότητας των εδαφών αυτών για νέες πολυδύναμες δενδρώδεις καλλιέργειες, που απουσιάζουν παντελώς από την ευρύτερη περιοχή(Γκότζι, Ιπποφαές, Στέβια).

Η κίνηση αυτή της Εταιρείας θα αποτελέσει αφορμή, ώστε οι ντόπιοι καλλιεργητές της γης να οδηγηθούν στην εναλλαγή των παραδοσιακών καλλιεργειών τους(σιτάρι, κριθάρι, καπνός, βαμβάκι κ.α.) και να υιοθετήσουν δενδρώδεις καλλιέργειες, που αποφέρουν αυξημένη ετήσια οικονομική πρόσοδο.


Εκ της Εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης A.E.

.