Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σε τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας οι θρακιώτες που συνελήφθησαν στην Ασπροβάλτα

Ανεκτίμητης αξίας τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους, σε μια υπόθεση που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα πριν ένα μήνα αλλά ξανάρχεται στο προσκήνιο με νεα στοιχεία
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Μπλεγμένοι σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλείας με δύο εντυπωσιακά ευρήματα που διέσωσε η επιτυχία της Αστυνομίας, είναι οι δύο ξανθιώτες που έχουν συλληφθεί για αρχαιοκαπηλεία τον προηγούμενο μήνα.


Οι δύο Χριστιανοί, 33 ετών από την Ξάνθη και 40 ετών από τα Κιμμέρια, αντίστοιχα, καθώς επίσης ο χριστιανός συνεργός τους από την Κομοτηνή και o μουσουλμάνος από την Πελεκητή Ροδόπης, βρίσκονται προφυλακισμένοι για τη γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλείας που αποκαλύφθηκε όταν η Αστυνομία συνέλαβε τους 3 από τους 4 στην Ασπροβάλτα.

Η υπόθεση είναι στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και οι συλληφθέντες μέχρι στιγμής αρνούνται να δώσουν το παραμικρό στοιχείο. Όμως oι διωτικές αρχές φαίνεται να συμπεραίνουν ότι συνδέονται με το τεράστιο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε μετά από 45 συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο ενώ οι Αρχαιολόγοι έχουν μείνει έκπληκτοι από τα δύο χρυσά αντικείμενα που προσπάθησαν να πουλήσουν οι συλληφθέντες.

Ανεκτίμητης αξίας τα ευρήματα.
Πρόκειται για ένα χρυσό περιδέραιο με μορφή στεφάνου (εικόνα 1) καθώς επίσης και ένα χρυσό βραχιόλι από σύμπλεγμα φιδιού (εικόνα 2), τα οποία επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικούς για την αξία του χρυσού τους αλλά προφανώς δεν γνώριζαν την ανεκτίμητη καλλιτεχνική και αρχαιολογική αξία των αντικειμένων. Παρότι κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αξία 15 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το ένα εύρημα (το στεφάνι ζυγίζει ένα κιλό και είναι ατόφιος χρυσός 23 καρατίων), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας Έθνος, οι αρχαιολόγοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως «ανεκτίμητη» την αξία των ευρημάτων που ανάγονται στη Ρωμαϊκή Περίοδο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις (3ος -4ος αιώνας μ.χ.)

Πιθανότητα να έγινε στη Θράκη η Λαθρανασκαφή
Όμως οι συλληφθέντες δεν μαρτυρούν το σημείο, όπου έγινε η λαθρανασκαφή, κάτι που για τους αρχαιολόγους θα προσέδιδε μεγάλη σημασία στην αρχαιολογική αξία των αντικειμένων αλλά και στην αρχαιολογική έρευνα εν γένει, αφού ένα αντικείμενο χωρίς στοιχεία για την ανασκαφή του, ελάχιστα μπορεί να προσφέρει στην Αρχαιολογία. Ανάλογα και με την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο χώρος, αφού ήδη σημαντικά στοιχεία για τη θέση τους έχουν καταστραφεί, θα μπορούσαν να εξαχθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα ενώ η πρώτη χρονολόγηση γίνεται με αντιστοίχηση άλλων ευρημάτων και καλλιτεχνικά κριτήρια. Δεν αποκλείεται πάντως το σημείο της λαθρανασκαφής να βρίσκεται στη Θράκη, πως αναφέρουν αρκετοί ειδικοί.

Το δίκτυο αρχαιοκαπηλείας είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Βέροια, Κιλκίς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν. Δεν είναι γνωστό αν πρόκειται απλώς για χρυσοθήρες ή για συστηματικούς αρχαιοκάπηλους, όμως τα ευρήματα είναι πράγματι εντυπωσιακά.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/