Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Αγωγή εργαζομένων για οφειλές της ΕΑΠΑΞ. Αβέβαιο το μέλλον

Καταβολή δεδουλευμένων ζητούν υπάλληλοι της εταιρείας σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα


      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Σε αγωγή εναντίον της ΕΑΠΑΞ για την καταβολή δεδουλευμένων έχουν προχωρήσει υπάλληλοι της εταιρίας.

Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, παρότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας δεν έχουν κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση, πριν την κατάληψη των γραφείων, έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής διεκδικώντας μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας καθώς τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει η καταβολή των μισθών.

Ενώ αναμένεται ο ορισμός νέας μέρας για τη διεξαγωγή της πολυσυζητημένης Γενικής Συνέλευσης που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε Λύση-Εκκαθάριση της εταιρίας, από πολλές πλευρές εμφανίζεται ως λύση για τη διάσωση των εργαζομένων η μετατροπή της εταιρίας σε μονομετοχική με την παραχώρηση των μετοχών όλων των μετόχων πλην του Δήμου Ξάνθης, με μεγαλύτερο εμπόδιο αυτό του ΔΠΘ.

Θα αποφέρει κάτι η συγκέντρωση των μετοχών;

Όπως είναι γνωστό το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων έχει διαμηνύσει ότι αν υπάρχει περίπτωση διάσωσης των εργαζομένων θα καταβάλλει τις 15.000 ευρώ που αξιώνει το ΔΠΘ για τις μετοχές του και θα τις παραχωρήσει στο Δήμο. 

Βέβαια, οι προθέσεις του Δήμου και εν μέσω έντονης αντιπολιτευτικής κριτικής από την πλευρά του Χ. Πούλιου, παραμένουν ασαφείς, παρότι ο Δ. Μπένης έχει υποστηρίξει ότι η μετατροπή της εταιρίας σε μονομετοχική δεν θα μπορούσε να αποφέρει κάτι θετικό για τους εργαζόμενους. Πάντως, ουδέτεροι παρατηρητές αναφέρουν ότι η μετατροπή της εταιρίας θα μπορούσε να διευκολύνει, υπό προϋποθέσεις, μόνο την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
Καθώς οι νομικές παράμετροι αμφισβητούνται έντονα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η εταιρία ακολουθεί το δρόμο που είχε η Αναπτυξιακή Ξάνθης και οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτα κοινή πορεία, διεκδικώντας αρκετές χιλιάδες ευρώ, απλήρωτοι εδώ και καιρό.

Οι προθέσεις του Προέδρου Αλέκου Κυριακίδη δεν έχουν διαφανεί απόλυτα καθώς έχει εμπλακεί σε μια περιπέτεια με σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο. Η Λύση της εταιρίας, όπως έχει γίνει γνωστο, δεν επηρρεάζει θετικά ή άρνητικά μια σειρά από διοικητικές και ποινικές υποθέσεις που εμπλέκουν τις Διοικήσεις της «αμαρτωλής» ΕΑΠΑΞ.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/