Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

3.000.000 ευρώ για την «ξεχασμένη» Αναπτυξιακή Ξάνθης….

Αδειάζουν την πολιτική Στυλιανίδη-Μπένη που συνέπλευσε με το ΠΑΣΟΚ από το 2010 μέτοχοι της Αναπτυξιακής!

Τα λεφτά βρέθηκαν, πρόθεση των μετόχων υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας;
           ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για τη διάσωση και επαναλειτουργία της Αναπτυξιακής Ξάνθης, το μνημόσυνο της οποίας προσπάθησαν εντέχνως να τελέσουν πριν από μερικούς πολιτικά και οικονομικά στελέχη της Ξάνθης δρώντας στο προσκήνιο και παρασκήνιο της εταιρίας, όταν αποφάσισαν να οδηγήσουν την εταιρία σε λύση και εκκαθάριση αφήνοντας κάτω από τα χαλάκι χρέη και αμαρτωλές ιστορίες του παρελθόντος.
Ωστόσο οι νέες εξελίξεις στο θέμα της Αναπτυξιακής διανοίγουν ελπιδοφόρους ορίζοντες για το μέλλον της εταιρίας (εφόσον επανεξετάσουν την απόφασή τους για τη λειτουργία ή μη της εταιρίας), καθώς εγκρίθηκαν 2.900.000 ευρώ για την εταιρία από το πρόγραμμα Leader. Υπενθυμίζεται πως εδώ και έναν περίπου χρόνο, μετά και την αποδοχή της καταστατικής παραίτησης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας στις 14 Ιουλίου του 2011, αυτή παραμένει ακέφαλη ενώ δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στα τρία μέλη της Γενικής Συνέλευσης (κ.κ. Γιώργος Παραστατίδης, Θανάσης Ξυνίδης και Δημήτρης Μπένης) που είχαν αναλάβει αποδεχόμενοι την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούλιο του 2011 να ορίσουν μέσω του Πρωτοδικείου προσωρινή διοίκηση στην εταιρία.
Τον Δεκέμβριο του 2011, αν και αρκετά αργοπορημένα, το Επιμελητήριο Ξάνθης που συμμετέχει με 1% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, συνεπικουρούμενο και από άλλα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, είχαν κάνει προσπάθειες, που δεν καρποφόρησαν, ώστε να υπάρξει συμφωνία των μετόχων για τη συνέχιση της λειτουργίας της Αναπτυξιακής, τον ορισμό νέου Δ.Σ. και την εκταμίευση χρημάτων (88.000 ευρώ) που είχαν εγκριθεί τότε για την εταιρία και που θα μπορούσαν άμεσα να εκταμιευτούν βάζοντας “ζεστό χρήμα” στα ταμεία της εταιρίας και προχωρώντας σε πιθανούς διακανονισμούς με Δ.Ο.Υ. και ΙΚΑ.
Λίγο καιρό αργότερα ωστόσο και μετά από πρόταση των τεσσάρων δημάρχων, της Ξάνθης, των Αβδήρων, του Τοπείρου και της Μύκης που είναι οι βασικοί μέτοχοι της Αν.Ξα. αποφασίστηκε να οδηγηθεί η εταιρία σε εκκαθάριση και λύση, κάτι ωστόσο που μέχρι και σήμερα δεν έχει συμβεί.
Όπως σημειώνει στο thrakitoday.com ο κος Αντώνης Δαδαλιάρης, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Ξάνθης στο μετοχικό κεφάλαιο της Αναπτυξιακής, «υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές ελπίδες για να διασωθεί η εταιρία. Εάν υπάρξει η πρόθεση και αλλάξουν γνώμη οι βασικοί μέτοχοι οι οποίοι κατέχουν το σύνολο των μετοχικών μεριδίων και αύριο το πρωί μπορεί να λειτουργήσει για να τρέξει το πρόγραμμα Leader και να εκταμιευτούν τα 3.000.000 ευρώ», εξηγώντας παράλληλα πως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές ανάμεσα στους μετόχους ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις τους για το μέλλον της εταιρίας, μετά και την τελευταία εξέλιξη. «Μπορεί να λειτουργήσει η εταιρία και να μην χαθούν τα λεφτά και να διεκδικήσουμε και τα άλλα προγράμματα για την περιοχή μας» σημειώνει ο κος Δαδαλιάρης.
Από τη μεριά του ο κος Στέλιος Μωραΐτης, πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, επισημαίνει πως «είναι κρίμα μετά απ’ όλον αυτόν τον αγώνα που δώσαμε για να λειτουργήσει ξανά αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς σαν Επιμελητήριο παλέψαμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε μετά και από αυτή την εξέλιξη να βρεθεί μια λύση και να λειτουργήσει η εταιρία, να μην χαθούν τα 3.000.000 που είναι η πρώτη δόση από τα 7.000.000 του προγράμματος, να μην χαθούν και τα άλλα προγράμματα που θα δώσουν άλλα 6.000.000 ευρώ στην περιοχή μας». Παράλληλα, ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους που δεν καρποφόρησαν οι όποιες προσπάθειες έγιναν για τον ορισμό νέου Δ.Σ. και τη λειτουργία της εταιρίας όλους αυτούς τους μήνες τονίζει με νόημα πως «είναι γνωστοί όλοι τους αυτοί που δεν ήθελαν να συνεχίσει η εταιρία να δουλεύει. Λέγανε τότε κάποιοι ότι θα καίγανε και θα σκίζανε τα πτυχία τους εάν βρισκόταν λύση. Τώρα που βρέθηκε πρέπει να μας εξηγήσουν που στήριζαν τη στάση τους αυτή;».
Πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες αφήνουν έκθετο τον πρώην Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κος Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος δεν έκανε τίποτα από την πλευρά του για να προχωρήσει η υπόθεση περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης, ήρθε ένας υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες που φέρανε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη του τόπου, εκθέτοντας, παράλληλα τις πολιτικές των κομματικών σκοπιμοτήτων οι οποίες κωλυσιέργησαν σε περισσότερα του ενός επίπεδα για την έγκριση των αναπτυξιακών αυτών προγραμμάτων και την εκταμίευση σημαντικών κονδυλίων που έχει ανάγκη η περιοχή.
Απ’ ότι καταγράφεται πλέον η κατάρτιση των φακέλων που εγκρίθηκαν την τελευταία τουλάχιστον φορά είχε την επιστημονική επάρκεια για αυτό άλλωστε και εγκρίθηκαν, αφήνοντας έκθετους πολιτικούς και πολιτικές που κύριο δημόσιο γνώρισμά τους ήταν η καταστροφική ρητορεία τους, πράξεις που πρέπει να δικαιολογήσουν στους πολίτες της Π.Ε. Ξάνθης.

Περιμένοντας τις νέες πολιτικές αποφάσεις τις οποίες πρέπει δυστυχώς για αυτούς να πάρουν τώρα για το εάν θα απεμπολήσουν το δικαίωμα των φορέων που είναι δικαιούχοι να συμμετέχουν και να εκταμιεύσουν τα προγράμματα αυτά ή θα εντείνουν την αρτηριοσκληρωτική πολιτική τους για το κλείσιμο της Αναπτυξιακής και τη μετεξέλιξη της σε ένα άλλο όργανο το οποίο θα ήθελε και “άλλου τύπου διαχείριση”. Απαντήσεις από στελέχη του δήμου Ξάνθης αλλά και τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής που θα πρέπει να δώσουν στους πολίτες της περιοχής μας.