Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Στο ΕΣΠΑ το φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών με άλλα τέσσερα φεστιβάλ

Η προσπάθεια δεν αφορά τη φετινή διοργάνωση, αλλά είναι μία θετική πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 

ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ;






Τη θετική τους ψήφο στη διοργάνωση του 2ου φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη συνεδρίαση του σώματος το απόγευμα της Τρίτης, εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Σκοπός της σύμβασης που υπεγράφη είναι η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας των συμβαλλομένων μερών με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σε πολιτισμικό και πολιτιστικό επίπεδο και συγκεκριμένα με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους πολιτιστικούς οργανισμούς των ΟΤΑ. Περαιτέρω η διαμόρφωση δικτύου ενημέρωσης για θέματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων που διαμένουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρώνειας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ροδόπης και της Θράκης καθώς και η ενθάρρυνση και ενίσχυση του καλλιτεχνικού δυναμικού της κάθε περιοχής.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Μαρώνειας- Σαπών θα γίνει στις 11 Ιουλίου στο λατομείο Χελιδονόπετρας στη Μαρώνεια, ενώ η αυλαία θα πέσει στις 24 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Με μια μαύρη κωμωδία θα ξεκινήσουν οι πολυήμερες εκδηλώσεις, θα συνεχιστούν στις 18 Ιουλίου με μία ελεύθερη για το κοινό βραδιά με ντόπιους καλλιτέχνες και θα συνεχιστούν τέλος Ιουλίου με θεατρική παράσταση και πρωταγωνίστρια την Ελένη Γερασιμίδου. Στις 4 Αυγούστου οι τυχεροί που θα προμηθευτούν το εισιτήριο θα απολαύσουν σε μία μοναδική συναυλία την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ενώ στις 8 Αυγούστου θα δοθεί θεατρική παράσταση για παιδιά. Έναν μονόλογο παρουσιάζει στις 17 Αυγούστου η Άννα Βαγενά. Η τελευταία παράσταση στις 24 Αυγούστου θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όπου από την εφορεία αρχαιοτήτων επιτράπηκε η διενέργεια μίας μόνο εκδήλωσης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το κυρίως πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, παραδοσιακού κυρίως περιεχομένου, που θα λάβουν χώρα στους οικισμούς του Δήμου, όπως ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Ξυλαγανή, αλλά και εκδηλώσεις σε Σάπες, Στρύμη, Διώνη, Αετοκορυφή, Μαρώνεια, Ίμερο και άλλου. Όσον αφορά το κόστος της φετινής διοργάνωσης «ο Δήμος ούτε χάνει – ούτε κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά ο Μαρίνος Πασλίδης πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, σημειώνοντας ότι «ο Δήμος κερδίζει από την επισκεψιμότητα. Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή. Η Μαρώνεια, οι παραλίες μας, θα διαφημιστούν μέσω του φεστιβάλ, για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση και μεγαλύτερο κέρδος ακόμα και από το οικονομικό όφελος». Χρηματοδότηση του φεστιβάλ από την κοινωφελή επιχείρηση με 30.000 ευρώ προβλέπει η σύμβαση, ποσό που θα διατεθεί κυρίως για τις παράλληλες εκδηλώσεις, που είναι δωρεάν για το κοινό, σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις του κυρίως προγράμματος, όπου το εισιτήριο θα καθοριστεί από τους εκάστοτε διοργανωτές. Επίσης μέρος του ποσού των 30.000 ευρώ θα δοθεί για τη φιλοξενία φιλοξενίες χορευτικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στη φετινή διοργάνωση δε συμμετέχει οικονομικά, όπως έκανε γνωστό ο κ. Πασλίδης, έχει όμως καταθέσει μία σημαντική πρόταση, που αν υλοποιηθεί τελικά εξασφαλίζεται η υλοποίηση του φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την πρόταση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης λέγοντας τα εξής, «το υπουργείο πολιτισμού μας έχει εντάξει σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτό αφορά συνολικά 5 φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών. Αν καταφέρει να μας εντάξει στο ΕΣΠΑ τότε θα χρηματοδοτήσει δωρεάν το φεστιβάλ του δήμου Μαρώνειας Σαπών για αρκετά χρόνια. Το υπουργείο είδε ότι γίνεται δουλειά με το φεστιβάλ στη Μαρώνεια και γι΄αυτό επιδιώκει να το εντάξει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ».

Αναλυτικά το κόστος του «2ου φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών 2012 », όπως προβλέπεται από τη σύμβαση:

▶ Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στo αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, στο
θέατρο Χελιδονόπετρας και στους οικισμούς του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 4.000€

▶ 13,14,15/8/2012 : Τριήμερο αντάμωμα Ξυλαγανιωτών με τελετή βράβευσης
επιτυχόντων μαθητών – δημοτών μας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λαϊκά γλέντια, μετακλήσεις
μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, χορευτικές – θεατρικές παραστάσεις και
μουσικές συναυλίες στην Ξυλαγανή.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 4.500€

▶ 7ος, 8ος/2012 : Χορευτικό αντάμωμα, λαϊκά γλέντια, μετακλήσεις μουσικών και
χορευτικών συγκροτημάτων, χορευτικές – θεατρικές παραστάσεις και μουσικές
συναυλίες στις Σάπες
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 3.500€

▶ Έξοδα για τοπικές γιορτές και πανηγύρεις στους οικισμούς του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 4.000€

▶ Έξοδα φιλοξενίας – διαμονής – διατροφής- μετακίνησης των προσκεκλημένων ομάδων.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 3.000€

▶ Έξοδα για έντυπο διαφημιστικό υλικό – πρόγραμμα εκδηλώσεων –
προσκλήσεις – διαφημιστικές καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 5.000€

▶ Έξοδα προσωπικού που θα απασχοληθεί στην οργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 2.000€

▶ Έξοδα για αναμνηστικά-δώρα
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 1.000€

▶ Λοιπά έξοδα
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 3.000€

.