Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρώτη κινητοποίηση για την υποβάθμιση του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών

Πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή και από τον γειτονικό Δήμο Αρριανών με συμβολικό κλείσιμο δρόμων και επιστολή διαμαρτυρίας

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Μαζική ήταν η πρώτη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, στις Σάπες, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών Ηλία Ιωαννάκη, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και πλήθους εκπροσώπων φορέων και κατοίκους του δήμου οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο διαμαρτυρήθηκαν για την συνεχή υποβάθμιση της περιοχής, με νωπή την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σαπών,.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το δημαρχείο στη 13:30 το μεσημέρι όπου ο δήμαρχος διάβασε και κάλεσε τους κατοίκους να υπογράψουν επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία θα απευθύνουν σε κάθε πολιτικό και διοικητικό παράγοντα τοπικό και κεντρικό για να ανατραπούν οι αποφάσεις που στερούν την έδρα του δήμου, τις Σάπες, από κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες.
Κατόπιν όλοι μαζί προχώρησαν στο κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος του δημοτικού σταδίου Σαπών για ένα δίωρο.
Στις κινητοποιήσεις το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Αρριανών κ. Ιμπραήμ Σερίφ, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου του, ως συμπαραστάτες στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ.
Η πράξη αυτή είναι η απαρχή μιας σειράς ενεργειών της δημοτικής αρχής, φορέων και κατοίκων του δήμου, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμισή του τόπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δ.Ο.Υ. Σαπών στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο του δημοσίου και τα αποτελέσματά της είναι υπερπολλαπλάσια από τα λειτουργικά της έξοδα.

Η επιστολή διαμαρτυρίας έχει ως εξής:
Εμείς οι κάτοικοι των δήμων Μαρώνειας – Σαπών και Αρριανών με έντονα συναισθήματα αγανάκτησης, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες από την έδρα του δήμου μας, τις Σάπες.
Η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σαπών η οποία αποφασίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είναι μια πράξη η οποία θα επιφέρει ουσιαστική υποβάθμιση της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής του δήμου μας.
Η περιοχή ευθύνης και εξυπηρέτησης των πολιτών από τη Δ.Ο.Υ. Σαπών είναι ουσιώδης μια και περιλαμβάνει οικισμούς που απέχουν κατά πολύ από την πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, την Κομοτηνή και αριθμεί περίπου τις 35.000 κατοίκους σύμφωνα με τον Καλλικράτειο σχεδιασμό περιλαμβάνοντας τους Καποδιστριακούς δήμους Σαπών, Φιλύρας, Αρριανών και τις κοινότητες Οργάνης και Κέχρου οι οποίες είναι ορεινές και δύσβατες.
Οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι Μαρώνειας – Σαπών και Αρριανών δημιουργούν μια νέα οικονομική δυναμική για την περιοχή, που για να αναδείξει το συγκριτικό του πλεονέκτημα δεν πρέπει να αποψιλωθεί από δημόσιες υπηρεσίες και να μην δεχθεί μια εκ νέου ερημοποίηση.
Το σχέδιο Καλλικράτης μιλάει ξεκάθαρα για περιφερειακή αποκέντρωση και πρέπει η περιφέρεια ιδιαίτερα η «τραυματισμένη» και υποανάπτυκτη περιφέρεια της περιοχής των Σαπών και Αρριανών να απολαμβάνουν τις όποιες μικρές υπηρεσίες οι οποίες σημειωτέον είναι ουσιώδεις, της Πολιτείας προς όφελος των πολιτών.
Η παρουσία της Δ.Ο.Υ. Σαπών είναι ουσιαστική, όπως και κάθε δημόσιας υπηρεσίας που λειτουργεί στα διοικητικά όρια του δήμου μας. Κάθε απομάκρυνσή τους πέραν της υποβάθμισης της περιοχής θα επιφέρει πλήγμα και στην τοπική οικονομία αλλά και στην εθνική οικονομία.
Με αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας σας παρακαλούμε να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή της απόφασης κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Σαπών, αλλά και σε κάθε άλλη απομάκρυνση δημόσιας υπηρεσίας.