Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Αναστάτωση από μια φράση του Νταβούτογλου για το Αιγαίο

Μίλησε για "ελεύθερο Αιγαίο" και θεωρήθηκε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων
Μετά την έκταση του θέματος, ο Μεϊμαράκης ζήτησε επίσημη μετάφραση από το υπεξ
ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΚΕ Η ΦΡΑΣΗ;


Σε μια από τις συναντήσεις του με έλληνες αξιωματούχους ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκστόμισε μια φράση η οποία προκάλεσε αναστάτωση.

Ο Ευάγγελος Μειμαράκης, όταν τον υποδέχθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο το πρωί, του έδωσε ένα συμβολικό δώρο… Ένα καράβι, αντίγραφο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σημειώνοντας πως απεικονίζει ένα καράβι που κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε με νόημα… «εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», απάντηση που σχολιάστηκε από πολλούς ως μήνυμα της Άγκυρας κατά του καθορισμού Α.Ο.Ζ. από πλευράς Ελλάδας.

Θορυβημένος ο Ευάγγελος Μειμαράκης με τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, απέστειλε αίτημα στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με το ηχητικό της συνάντησης τους, ζητώντας να μεταφράσει αυτό τη συνομιλία των 2 αντρών.

Σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου της Βουλής ο Α. Νταβούτογλου δήλωσε κατά λέξη… «Είναι και δική μας επιθυμία είναι το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία».

Με άλλα λόγια προσάπτουν στον μεταφραστή που συνόδευε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έκανε… ελεύθερη μεταφραση!

Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον Πρωθυπουργό τους χαιρετισμούς του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις ευχές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορά τους ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραθέτει γεύμα εργασίας στον τούρκο ομόλογό του.

.