Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ανησυχία στην Γρατινή για την ύδρευση του Δήμου Κομοτηνής από το φράγμα


Ο αγωγός για τον οποίο γίνεται λόγος αρδεύει γύρω στα 4.500 στρέμματα από τα 11.000 που έχει ο οικισμός και κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ, μετά από αίτημα των κατοίκων της Γρατινής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ


Μία επιστολή με την οποία μεταφέρει την ανησυχία των κατοίκων της Γρατινής για το θέμα της ύδρευσης του Δήμου Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής, απέστειλε χθες στο «Χ» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Βασιλείου, στην οποία σημειώνει τα εξής: «Κύριε διευθυντά, αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας την Πέμπτη 04-10-2012, το οποίο αφορά το φράγμα Γρατινής, θέλω να εκφράσω, μέσω εσάς, την ανησυχία των κατοίκων του οικισμού μας για το όλο εγχείρημα.

Όπως γνωρίζετε ο οικισμός μας είναι κατεξοχήν αγροτικός, όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία έχοντας ως όπλο το νερό (αφού δεν έχει γίνει αναδασμός) από το φράγμα, ώστε οι καλλιέργειες τους να είναι περισσότερο κερδοφόρες.

Ο αγωγός για τον οποίο γίνεται λόγος αρδεύει γύρω στα 4.500 στρέμματα από τα 11.000 που έχει ο οικισμός και κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ, μετά από αίτημα των κατοίκων της Γρατινής, ως έργο ανταποδοτικό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει ο οικισμός από την κατασκευή του φράγματος.

Αναρωτιόμαστε πως αυτός ο αγωγός θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του Δήμου χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των κατοίκων, όταν την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της άντλησης, παρουσιάζεται πρόβλημα πίεσης; Πως θα γίνεται ο καταμερισμός; Πως θα αρδευτούν και τα υπόλοιπα στρέμματα; Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο το φάσμα των συζητήσεων των εμπλεκομένων φορέων το τοπικό συμβούλιο της Γρατινής ήταν απών, λόγω μη πρόσκλησης, για να εκφράσει την ανησυχία και των προβληματισμό των κατοίκων που δικαίως έχουν.

Και όσο δεν υπάρχει η πληροφόρηση τόσο θα εντείνεται και η ανησυχία μας. Μπορεί η ύδρευση να είναι προτεραιότητα, όμως δεν μπορείς να στερείς την βιωσιμότητα και την προοπτική ανάπτυξης από έναν οικισμό.

Εμείς δεν θα είμαστε θεατές στην υποβάθμιση της περιοχής μας, όσο δεν θα υπάρχουν τα εχέγγυα για την ομαλή παροχή νερού προς τον κάμπο μας.