Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Και η Θράκη στο μενού των συνομιλιών Νταβούτογλου-Αβραμόπουλου

Μετά την Μέρκελ χθες, έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών για συναντήσεις και συζητήσεις με τον έλληνα ομόλογό του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Μια νέα ώθηση στον διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας αναμένεται να σηματοδοτήσει η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. 

Στην αιχμή των συζητήσεων θα είναι η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να συγκληθεί, το 2013, στην Τουρκία. Η επισκόπηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει, ο προσδιορισμός της θεματικής του και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων, είναι ορισμένες διαστάσεις του θέματος που πρόκειται να εξεταστούν.

Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής διαδικασίας της Τουρκίας και να συζητηθεί η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. Ωστόσο, με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί ότι ο Νταβούτογλου θα φροντίσει να θέσει ζήτημα Θράκης, έστω και αν αυτή τη φορά δεν θα επισκεφθεί τα "αδέρφια" του, όπως έκανε τις προηγούμενες.

Αναμφίβολο είναι ακόμη ότι η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εστιαστεί -με ιδιαίτερη έμφαση- στη Συρία, όπου η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται με τις επιθέσεις στα τουρκικά εδάφη.

Κατά πληροφορίες, τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία.