Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Εγκριση του νέου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

Ποιες άλλες αποφάσεις πάρθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης;

Ποιες ήταν ομόφωνες και σε ποιες δημιουργήθηκαν εντάσεις; Όλο το ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση...




Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων ενέκριναν ομόφωνα το νέο κανονισμό, όπως αυτός προτάθηκε από την επιτροπή αναμόρφωσης του κανονισμού που είχε συσταθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Στο νέο κανονισμό αλλαγών έχει ενσωματωθεί και η πρόβλεψη για τη δυνατότητα που δίνεται στους δημοτικούς συμβούλους να προβαίνουν σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
Η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί από την παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη», ήταν η δεύτερη φορά που υποβλήθηκε και τελικώς έγινε αποδεκτή, στο πλαίσιο της διαφάνειας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλο που έχουν παρουσιαστεί περιστατικά συμβούλων ή Δημάρχων ανά την επικράτεια που έχουν προβεί σε δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, εντούτοις πρέπει να είναι η μοναδική, ίσως, περίπτωση σε όλη τη χώρα που η πρόβλεψη αυτή ενσωματώνεται στον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι μια φορά το χρόνο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα απευθύνει προς τα μέλη σχετική πρόσκληση και όσοι αποδέχονται θα συμπληρώνουν τη ειδική φόρμα δήλωσης, αντίστοιχη αυτής που υποβάλλουν στον Άρειο Πάγο δημόσιοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι.
Ο Θανάσης Ξυνίδης, μάλιστα ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά το χρόνο που εξελέγησαν πρώτη φορά ώστε να υπάρχει


"Πέρασε" το Κυβερνείο παρά τις απουσίες στη συμπολίτευση.
Παράλληλα στη συνεδρίαση επανήλθε το θέμα της παραχώρησης του χώρου όπου βρίσκεται η εξέδρα του Κυβερνείου, νοτίως της οδού Πινδάρου. Αυτή τη φορά το θέμα προέβλεπε τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου σημείου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, που μπορεί να εκμισθωθεί, με βάση τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου κυρίου Λάμπρου, η οποία διαβάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο Χρήστος Πούλιος συνέδεσε την εκ νέου συζήτηση του θέματος με την οριστική ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μανώλη Φανουράκη, υπονοώντας ότι η ψηφοφορία θα έχει θετική έκβαση για το δημοτικό σύμβουλο και επιχειρηματία. Παράλληλα εξέφρασε τους φόβους του ότι «ανοίγουν δρόμοι» για παραχωρήσεις χώρων πρασίνου με αφετηρία την απόφαση. Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση ώστε να δικαιολογείται το γεγονός ότι επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και πρόσθεσε ότι καταψηφίζει, ενώ ο Χασάν Μαλκότς τόνισε ότι στο συγκεκριμένο θέμα η παράταξή του ψηφίζει λευκό.
Απαντώντας ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης σημείωσε ότι η πρώτη συζήτηση του θέματος αφορούσε σε εκμίσθωση της έκτασης ενώ η τελευταία συζήτηση αφορά στο χαρακτηρισμό ως κοινόχρηστης έκτασης πρασίνου, η οποία δεν σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτεί απαραίτητα από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Τελικώς το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με ψήφους 12 υπέρ, 1 κατά, 1 λευκό, 6 αποχές, 4 απόντες . Υπέρ ψήφισαν αυτή τη φορά όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, από την οποία απουσίασαν οι Σοφία Καραγιαννίδου, Λεωνίδας Κωνσταντινίδης και Χρήστος Μούρκας. Η μείζονα αντιπολίτευση αποχώρησε και πάλι από την ψηφοφορία, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη συζήτηση, για λόγους νομικούς ενώ δεν μετείχαν της συζήτησης και της ψηφοφορίας ο Μανώλης Φανουράκης και ο Θανάσης Ξυνίδης με βάση των κώδικα.

Αγώνας Χαντμπολ, TAE KWON DO και συμβασιούχοι.
Οι πολυσυζητημένες αθλητικές εκδηλώσεις που είχαν απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να ενισχυθούν, μετά τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου, γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνουν τελικά και οι δύο στην Ξάνθη. Ο αγώνας Χαντμπολ της Εθνική Ελλάδος θα επιχορηγηθεί με 10.000 ευρώ ενώ η διοργάνωση του TAE KWON DO με 5.000 ευρώ.
Τέλος, η έγκριση συμβασιούχων εποχικών για τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που έχει ζητήσει να μην έρχονται διαρκώς θέματα συμβασιούχων για ανάγκες που είναι άμεσες ενώ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γιαγτζόγλου απάντησε ότι λόγω της αναστολής των διορισμών και των διαγωνισμών δεν είναι δυνατόν να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις για τα εν λόγω καθήκοντα.


Προ ημερησίας διάταξης τα εισιτήρια των παραστάσεων

Προ ημερησίας διάταξης συζητήθηκε, μετά από παρέμβαση του Ν. Ανταμπούφη, το θέμα του εισιτηρίου διαφόρων παραστάσεων που γίνονται στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης και για τις οποίες δεν υπάρχουν έσοδα στο Δήμο
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μανώλης Φανουράκης είπε ότι ο Δήμος δίνει την ευκαιρία στους ξανθιώτες να δουν σημαντικές παραστάσεις που διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν και απλώς εντάσσονται στο πρόγραμμα καθώς επίσης και ότι ο Δήμος δεν εμπλέκεται με την αφισοκόλληση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι το εισιτήριο στην Ξάνθη είναι το ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα υπήρξε ανώνυμο μήνυμα στους επικεφαλής των παρατάξεων και σε Μέσα Ενημέρωσης από πολίτη που έχει παρέμβει και στο παρελθόν για θέματα του Δήμου.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/