Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Απάντηση υπ. Παιδείας στην «Ελευθεροτυπία» για τα μειονοτικά σχολεία


Τι αναφέρει το υπουργείο για την κατάργηση της ΕΠΑΘ και τους Τούρκους δασκάλους, που έγινε πρωτοσέλιδο στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας;





Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα στην «Ε» με τίτλο «Τούρκοι δάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία», το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με επιστολή του Γραφείου Τύπου, διευκρινίζει ότι:

«Η εκπαίδευση των μειονοτικών εκπαιδευτικών αποτελεί ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Το υπουργείο αποκλείει κατηγορηματικά τη διδασκαλία των μειονοτικών μαθητών από Τούρκους μετακλητούς εκπαιδευτικούς, πέραν των ήδη υπηρετούντων με βάση τις διμερείς ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τις εκφρασθείσες ανησυχίες για το κενό δασκάλων που μπορεί μελλοντικά να προκύψει στα μειονοτικά σχολεία, από τη μη εισαγωγή νέων σπουδαστών φέτος στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ότι με την πλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 θα έχουν αποφοιτήσει άλλοι 38 φοιτητές, ο δε κατάλογος σήμερα των αδιόριστων αποφοίτων της ΕΠΑΘ, στα σχολεία αυτά, φτάνει τους 224».

Δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργείου, επισημαίνεται, «είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης και των σπουδών των μειονοτικών δασκάλων για να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας. Η δημόσια συζήτηση την οποία το υπουργείο εγκαινίασε τον Φεβρουάριο του 2010 συνεχίζεται για το μέλλον της ΕΠΑΘ και για την εκπαίδευση των δασκάλων του τουρκόφωνου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη. Η μέχρι σήμερα λειτουργία της ΕΠΑΘ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για ισότιμη κατάρτιση των μειονοτικών δασκάλων με τους άλλους εκπαιδευτικούς της χώρας, οι οποίοι είναι από εικοσαετίας απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων τετραετούς διάρκειας σπουδών».

 
Πηγή:   http://www.enet.gr/