Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπήρξε ζημιά για το δημόσιο στην υπόθεση Βατοπεδίου;

Αμηχανία από τις τελευταίες αποκαλύψεις, που αναμένεται να πυροδοτήσουν το πολιτικό σκηνικό
Ο Σκάι υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ζημιά, βγάζει έγγραφα στη φόρα για αυτό και μιλά για "πολιτική απάτη"
                                   ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ...





Αίσθηση στην κοινή γνώμη και αμηχανία στο πολιτικό σύστημα προκάλεσαν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση του Βατοπεδίου που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ. Τα έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης και της προανακριτικής αποδεικνύουν ότι -έως τώρα- δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ζημιά για το δημόσιο.


Τα ερωτήματα σχετικά με το εάν στοιχειοθετείται τελικά ή όχι αδίκημα χωρίς αποδείξεις, αλλά και η αμφισβήτηση του θεσμού που έκανε την αξιολόγηση των ανταλλαγών, δηλαδή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, πυροδοτούν νέα έντονη πολιτική αντιπαράθεση.


Στοιχεία για να αποδείξει τις υποψίες της περί ζημίας του δημοσίου από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αναζητεί -λίγο πριν λήξουν οι εργασίες της - η προανακριτική επιτροπή, μετά από δύο εξεταστικές αλλά και τη διερεύνηση της υπόθεσης από την ίδια.


Η προανακριτική αποφάσισε να πάει σε νέες εκτιμήσεις από οκτώ οίκους, τέσσερις ελληνικούς και τέσσερις διεθνείς.


Απορίες εκφράζονται δε και για την παθητική στάση της ΝΔ στο θέμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει αρχικά την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην προανακριτική. Οι βουλευτές της ΝΔ μένουν στην επιτροπή στην αρχή, στη συνέχεια διαμαρτύρονται στον Άρειο Πάγο και τελικά αποχωρούν.


Σημειώνεται ότι από όλες τις εκτιμήσεις που έγιναν από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα - αλλά και από διεθνείς εκτιμητικούς οίκους και παρά τις επανειλημμένες και διαφορετικές εκθέσεις για τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν, δεν προέκυψαν ουσιαστικές διαφορές στην κοστολόγηση.


Μάλιστα σε έγγραφο του ΣΟΕ προς το υπουργείο Οικονομικών και την εξεταστική επιτροπή αναφέρεται ότι παρά τον πόλεμο που δέχτηκε το Σώμα ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία του.


Παρόλα αυτά, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να προχωρήσει σε προανακριτική χωρίς να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει με νέες εκτιμήσεις τα στοιχεία του Σώματος ορκωτών εκτιμητών.


Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταθέτοντας στην εξεταστική - τότε- επιτροπή της Βουλής, δήλωνε άγνοια για τον αν υπήρξαν νέες αξιολογήσεις που να ανέτρεπαν τις αρχικές.


Η ΝΔ, που ήδη από τον Ιούλιο είχε καταθέσει τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ και δύο ακόμη οίκων στη δικαιοσύνη, υποστηρίζει ότι τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας πλέον καταρρέουν.


«Η πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ την οποία η ΝΔ έχει καταγγείλει αποχωρώντας από την προανακριτική επιτέλους καταρρέει . Το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία εκτίμηση, με αντίθετες τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ, έφτασε ακόμη και στο έσχατο σημείο να νομοθετήσει για να δημιουργήσει ψευδομάρτυρες για να ενοχοποιήσει υπουργούς της ΝΔ» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.


«Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια μελέτη επίσημη, τεκμηριωμένη, συγκεκριμένη, η οποία να αποδεικνύει ζημία του δημοσίου η οποία είναι και νομικά η προυποθεση προκειμένου να ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη. Φτάνει πια η πολιτική εκμετάλλευση» ανέφερε από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης.


Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, επιμένει ότι υπήρξε ζημιά του δημοσίου.


«Η ζημία όπως αποτυπώνεται στα δεκάδες συμβόλαια των ανταλλαγών ξεπερνάει το όριο των κακουργηματικών πράξεων» δηλώνει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μανώλης Μπετενιώτης.


Για -ενδεχόμενη- ζημιά που διερευνάται από την προανακριτική κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ...


«Η ενδεχόμενη ζημία αλλά και η απειληθείσα ζημία έχουν τη σημασία τους, όπως επίσης και ο αδικαιολόγητος πλουτισμός εξαιτίας ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ τη Μονής Βατοπεδίου» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας.


Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ρούσσο Παπαδάκη να ερευνήσει εάν ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς έχει διαπράξει τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου.


Της ενέργειας αυτής του Τέντε έχει προηγηθεί έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, με το οποίο ζητήθηκε να διεξαχθεί η εν λόγω έρευνα, ενώ παράλληλα διαβιβάστηκαν αντίγραφα καταθέσεων από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.


Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σανιδάς είχε αρνηθεί να διαβιβάσει την δικογραφία για το Βατοπέδι στην Βουλή υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυπταν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.


Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει ο κατάλογος των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων ενώ αναμένεται να αποστείλει την απαντητική του επιστολή και ο Κώστας Καραμανλής.

 
 
Πηγή:  http://www.skai.gr/