Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Φινάλε με βραβείο στο «Casus Belli» στο Φεστιβάλ Δράμας

Επεσε η αυλαία της διοργάνωσης για τις Ταινίες Μικρού Μήκους

ΔΕΙΤΕ τους νικητές του διαγωνιστικού κομματιού αλλά και όλα τα παραλειπόμενα από την φετινή διοργάνωση


Με αιχμές από τους κριτικούς για την έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας στο εσωτερικό και την απουσία κοινωνικοπολιτικής κριτικής στη διεθνή παραγωγή έπεσε η αυλαία του 33ου εθνικού και 16ου διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του εθνικού τμήματος, σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, σημείωσε κατά την τελετή απονομής ότι «η έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα», επισήμανε ωστόσο ότι, παρά τα προβλήματα, «οι νέοι κινηματογραφιστές εξακολουθούν να αγωνίζονται και να δημιουργούν».

«Αν φωνάξεις στην Ελλάδα «πρόεδρε», θα γυρίσουν οι μισοί κι έτσι αυτήν την εβδομάδα το χάρηκα πολύ», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού, διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, ο οποίος αναφερόμενος στις διαγωνιζόμενες ταινίες σημείωσε ότι τα θέματά τους περιελάμβαναν τη μοναξιά, τη βία και τη σεξουαλικότητα, «μας εξέπληξε, ωστόσο, το γεγονός ότι η κοινωνικοπολιτική κριτική ήταν σχεδόν απούσα από το σύνολο του προγράμματος».

Το 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας απονεμήθηκε στην ταινία «Casus Belli» του Γ. Ζώη (4.500 ευρώ), ο οποίος πήρε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, και το δεύτερο στο «13 1/2» του Χ. Βαφειάδη (2.000 ευρώ). Βραβείο καλύτερης ταινίας «Σωκράτης Δημητριάδης» στην κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» στην ταινία «Peter’s room» του Ν. Κολοβού (3.000 ευρώ), καλύτερης ταινίας Κοινωνικού Προβληματισμού «Τώνια Μαρκετάκη» στο «Reverse» του Τζ. Γρηγοράκη.

Το GRAND PRIX στο διεθνές διαγωνιστικό πήρε η ταινία «Yellow Moon» του Κροάτη Ζ. Γιούριτς (3.000 ευρώ), το δεύτερο βραβείο η ταινία «Over the fence» του Φινλανδού Χ. Ραμεζάν (2.400 ευρώ), το ειδικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου η ταινία «Here I am» του Ούγγρου Μπ. Ζίμλερ (2.000 ευρώ).

Καλύτερη ταινία Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης ανακηρύχτηκε το φιλμ «Ο Μάριος και το κοράκι» του Γ. Μπουγιούκα, καλύτερη ταινία κινούμενο σχεδίου το «Esterhazy» της Πολωνής Ιζ. Πλουσίνσκα, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στο «Live a bit longer» του Βέλγου Ντ. Λαμπέρτ.

Το βραβείο καλύτερης ψηφιακής στο digi2010 απέσπασε η ταινία «Στην εξορία» της Κ. Λεγάκη και το δεύτερο βραβείο «Ο πλανευτής του Γράμμου» του Β. Ευθυμίου.



Πηγή:  http://www.ethnos.gr/