Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Αγάπησαν την Ελλάδα… λάτρεψαν τη Θράκη

Δύο Γάλλοι περιηγητές κάθισαν και... έγραψαν ταξιδιωτικό οδηγό και για τους τρεις νομούς της Θράκης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Εμείς οι Θρακιώτες ήμασταν ανίκανοι να το κάνουμε πιο πριν...


«Ζεστή χειρονομία υπέρ της Θράκης» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πρωτοβουλία των δύο γάλλων περιηγητών, των κ.κ. Μάρκ και Σιλβά Γιαγκλετσιάν, καθώς, εξ αιτίας της αγάπης τους για την περιοχή μας, ίδρυσαν εκδοτικό οίκο και εξέδωσαν ταξιδιωτικό οδηγό με τίτλο «Έβρος Ροδόπη Ξάνθη και Σαμοθράκη».

Γιατρός ο πρώτος στη Βουργουνδία, και υπάλληλος του υπουργείου εργασίας ο δεύτερος αδερφός στο Παρίσι, αποφάσισαν να «συστήσουν» τη Θράκη στους Γάλλους συμπολίτες τους, με το δικό τους τρόπο.

Για τον σκοπό αυτό, επισκέφτηκαν πολλές φορές την περιοχή, φωτογράφησαν, μίλησαν με τους ανθρώπους, συγκέντρωσαν ιστορικό υλικό, πήραν συνταγές και πρόσφεραν ένα σημαντικό και ενημερωμένο οδηγό στους ταξιδιώτες που θέλουν να γνωρίσουν την Θράκη.

Ο σύλλογος Ελληνογαλλικής φιλίας, σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης- Έβρου και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου διοργάνωσαν εκδήλωση την Τετάρτη προκειμένου να παρουσιάσουν τους συγγραφείς και το έργο τους.

«Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Δυο γάλλοι περιηγητές μας ξεναγούν στην πατρίδα μας τη Θράκη» και για την παρουσίαση του οδηγού ήρθαν οι ίδιοι στην Αλεξανδρούπολη» μας λέει η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στην Αλεξανδρούπολη κα Μαρίνα Δουλάμη για να προσθέσει: «Πρόκειται, για περιηγητές – ταξιδιώτες, λάτρεις της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν «οργώσει» τη χώρα μας. Όταν ήρθαν στην Θράκη διαπίστωσαν πως στη Γαλλία δεν υπήρχε τίποτα που να είναι αξιόλογο και επαρκές. Δεν υπήρχαν πληροφορίες, για ένα κομμάτι της Ελλάδος που ήθελαν οι ίδιοι να γνωρίσουν. Με την πρώτη ματιά η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα της Θράκης τους συγκίνησε. Όταν κατάλαβαν πως ο τόπος αυτός και οι άνθρωποί του τους ενδιέφεραν, έκαναν αρκετά ταξίδια για να καταγράψουν και να φωτογραφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τοπία της Θράκης».

Όπως οι ίδιοι λένε: «η Θράκη άξιζε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για να γίνει γνωστή σε όλους τους Γάλλους που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την περιοχή».

«Το κοινό ενθουσιάστηκε με τους δύο φιλέλληνες που με τόση αγάπη και προσοχή προσέγγισαν τον τόπο. Φωτογράφησαν την περιοχή, μίλησαν με τους ντόπιους κατοίκους, ενθουσιάστηκαν με τις παραλίες της Θράκης, εντυπωσιάστηκαν με τη ζεστή Θρακιώτικη Φιλοξενία. Όπως μας είπαν, η φιλοξενία που προσφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι η προσφορά του φαγητού. Συνδέεται με τη μοναδική κουλτούρα και την ποιότητα των ανθρώπων» μας λέει η κα Δουλάμη.

Ο οδηγός χαρακτηρίζεται πληρέστατος και ιδιαίτερα σημαντικός. Υπάρχουν λεπτομέρειες με σημαντικά ιστορικά στοιχεία και τόπους της Θράκης, καθώς ουσιαστικά, επισκέφθηκαν κάθε σπιθαμή της. Ιστορία, ήθη και έθιμα, κουζίνα, συνταγές, φωτογραφίες και ό,τι άλλο μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να φωτίσει κάθε πλευρά της περιοχής, υπάρχει μέσα στον οδηγό.

«Κυκλοφορεί μόνο στα Γαλλικά και αξίζει να μεταφραστεί και στα ελληνικά Αυτός ο οδηγός, βρίσκεται ήδη στις προθήκες πολλών γαλλικών βιβλιοπωλείων, ενώ η περιοχή μας προβάλλεται στη Γαλλία.Αξίζει να σημειωθεί πως για να γίνει ο οδηγός οι δυο περιηγητές προχώρησαν στη δημιουργία εκδοτικού οίκου με χρηματοδότηση από την οικογένειά τους. Οι πρώτοι χίλιοι οδηγοί έχουν σχεδόν πουληθεί και ετοιμάζεται καινούργια έκδοση» καταλήγει η κα Δουλάμη.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως οι συγγραφείς έχουν αρμενική καταγωγή και προέρχονται από οικογένεια που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός αυτό, τους έκανε να προσεγγίσουν περισσότερο συναισθηματικά τον τόπο, καθώς βρήκαν και αρκετούς αρμένιους στην περιοχή μας. «Βρήκαμε μια επαφή με τις ρίζες» είπαν οι ίδιοι. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γάλλος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Κριστιάν Τιμονέ, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

 
Πηγή:  http://www.gnomi-evros.gr/