Ήταν ενήμερος για τα γεγονότα με αφορμή τις καταστροφές σε μουσουλμανικό νεκροταφείο και ενδιαφέρθηκε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φημολογούμενη ανεξάρτητη μειονοτική λίστα.
ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Αν και έχει βρεθεί πολλές φορές στην περιοχής μας, οι υποχρεώσεις δεν του επέτρεπαν να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής. Με την ξενάγησή του στα εκθέματα του μουσείου ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη του στην πόλη μας ο Γάλλος πρόξενος της Θεσσαλονίκης Κριστιάν Τιμονιέρ. Φυσικά ο Γάλλος διπλωμάτης δεν ήρθε ως τουρίστας, αλλά προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη Θράκη ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.
Ο διπλωμάτης από την αρχή ακόμα της θητείας του έχει επανειλημμένα επιδείξει το ενδιαφέρον του για την περιοχή, πραγματοποιώντας συχνές επισκέψεις και επαφές με τοπικούς παράγοντες. Ο κ. Τιμονιέρ έκανε και μία ολιγόωρη στάση στα γραφεία του «Χ», του οποίου αποδεικνύεται τακτικός αναγνώστης, αφού ήταν ενημερωμένος για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Το ενδιαφέρον του όμως επικεντρώθηκε στη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, την φημολογούμενη ανεξάρτητη μειονοτική λίστα στο δήμο Κομοτηνής αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα με αφορμή τις καταστροφές σε μουσουλμανικό νεκροταφείο. Ρώτησε όμως για την αναπτυξιακή πορεία της Θράκης και αν η προσέγγιση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Γαλλίας έχει θετικό αντίκτυπο στη περιοχή.
Το πέρασμα από το αρχαιολογικό μουσείο ήταν ένα ευχάριστο διάλλειμα για τον Γάλλο πρόξενο, αφού έδειξε πραγματικά να απολαμβάνει την ξενάγηση που του έκανε ο Δημήτρης Μάτσας προϊστάμενος Ι.Θ. εφορίας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων. Άνθρωπος της τέχνης και λάτρης της ελληνικής κουλτούρας ο κ. Τιμονιέρ έδειξε ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες στην Θράκη, ενώ το γεγονός ότι γνωρίζει πλέον αρκετά καλά ελληνικά τον βοήθησε να αντιληφθεί την ιστορία και καταγωγή των εκθεμάτων.
Τον εντυπωσίασε ο Θράκας ιππέας και το ηλιακό ρολόι, ενώ υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα έρθει ξανά στην περιοχή για να επισκεφτεί τον Έβρο και την Σαμοθράκη.
Το σίγουρο είναι ότι Κριστιάν Τιμονιέρ μαζεύει υλικό για τη Θράκη και αυτό δεν είναι αρχαιολογικού περιεχομένου.
Πηγή: http://www.xronos.gr/