Φάρμακα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα που συγκεντρώθηκαν για καταστροφή, ανακύκλωση ή διανομή τους από τους φαρμακοποιούς της Ροδόπης παραμένουν στοιβαγμένα σε αποθήκη...
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των φαρμακοποιών της Ροδόπης μετατρέπεται σε βραχνά για τους ίδιους, λόγω της απροθυμίας των αρμόδιων κρατικών και τοπικών φορέων να την υποστηρίξουν και να την ολοκληρώσουν.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν μοιράστηκαν 75 ειδικοί μεταλλικοί κάδοι σε ισάριθμα φαρμακεία του νομού και οι πελάτες καλούνταν να τοποθετήσουν σε αυτούς τα φάρμακα που δεν χρειάζονταν
Δεκάδες χιλιάδες κουτιά με αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα, που θα κατέληγαν στις χωματερές και στα ποτάμια, συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης για καταστροφή/ανακύκλωση ή διανομή σε εθελοντικές οργανώσεις, αλλά παραμένουν επί μήνες αποθηκευμένα και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη της παραλαβής και της αποστολής τους στο εξωτερικό.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν μοιράστηκαν 75 ειδικοί μεταλλικοί κάδοι σε ισάριθμα φαρμακεία του νομού και οι πελάτες καλούνταν να τοποθετήσουν σε αυτούς τα φάρμακα που δεν χρειάζονταν ή είχαν λήξει.
Κυρίως φάρμακα σε μορφή χαπιών, που περισσεύουν μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, που συχνά μένουν ξεχασμένα στα ντουλάπια των νοικοκυριών, άρχισαν να γεμίζουν τους κάδους, μαζί με άλλα που είχαν λήξει.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει τη διαλογή και διαθέτει τα αχρησιμοποίητα φάρμακα σε οργανώσεις όπως «Γιατροί του Κόσμου», «Ερυθρός Σταυρός» και τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ τα ληγμένα αποθηκεύονται σε χώρο που του έχει διαθέσει ο Δήμος Κομοτηνής, ώστε να οδηγηθούν σε καταστροφή.
Μαζί με αυτά και ορισμένα ληγμένα φυτοφάρμακα, που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στις κοίτες των ποταμών.
Δύο χρόνια μετά, ο αποθηκευτικός χώρος έχει σχεδόν κορεστεί από εκατοντάδες μεγάλες σακούλες με ληγμένα φάρμακα και η προσπάθεια του Συλλόγου να βρει έναν μεγαλύτερο και πιο κατάλληλο χώρο έπεσε στο κενό, καθώς το σχετικό αίτημα προς τη νομαρχία απορρίφθηκε μετ’... επαίνων, με το αιτιολογικό πως αυτά αποτελούν εστία μόλυνσης. «Στο τέλος θα μας κατηγορήσουν κιόλας πως εμείς είμαστε οι παραγωγοί των αποβλήτων, αντί να μας πουν μπράβο που προστατεύουμε το περιβάλλον», σχολίασε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλ. Τσαπέκος.
Λόγοι αρχής και υψηλό κόστος
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έως σήμερα κάποια θεσμοθετημένη διαδικασία ασφαλούς καταστροφής φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία πρέπει να σταλούν σε ειδικές εγκαταστάσεις της Γερμανίας για πυρόλυση. «Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, όχι μόνο λόγω αυξημένου κόστους (κυμαίνεται γύρω στα 3 ευρώ/κιλό), αλλά κυρίως για λόγους αρχής. Αυτό πρέπει να γίνει από την οργανωμένη πολιτεία και από τις εταιρείες που είναι οι παραγωγοί αυτών των φαρμάκων», τόνισε ο κ. Τσαπέκος.
Ο Σύλλογος έστειλε επιστολές προς τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, ζητώντας οδηγίες για τη διαχείριση του συγκεντρωμένου υλικού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/