Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Προς παραπομπή ο Κοντός για το Βατοπέδι


Η συνάντηση με φορείς της Ξάνθης καίει και τον Ρουσόπουλο;

Οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει της κατάθεσης των πορισμάτων...




Τους τέσσερις από τους πέντε εγκαλούμενους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου προσανατολίζεται να παραπέμψει στο δικαστικό συμβούλιο το ΠΑΣΟΚ.

Επιφυλάξεις υπάρχουν ακόμη για την παραπομπή του Γ. Βουλγαράκη, αλλά δεν αποκλείεται εν τέλει να παραπεμφθεί και αυτός ώστε να αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Κι αυτοί με τη σειρά τους, δηλαδή οι κ. Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Ε. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Ν.Δ., σκοπεύουν να υποβάλουν μηνύσεις για κατάχρηση εξουσίας κατά όλων των μελών της επιτροπής που θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής τους.

Οι πληροφορίες θέλουν το κυβερνών κόμμα να παραπέμπει τελικώς και τον πρώην υπουργό Επικρατείας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας. Ως αποδεικτικό στοιχείο θα αναφέρεται πιθανότατα η σύσκεψη -συνάντηση κατά τον Θ. Ρουσόπουλου- με φορείς της Ξάνθης το καλοκαίρι του 2006 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τον Γ. Βουλγαράκη, αν τελικώς επιλεγεί να παραπεμφθεί, η κατηγορία θα αφορά τον αποχαρακτηρισμό του δάσους της Ουρανούπολης.

Για τους υπόλοιπους τρεις εγκαλούμενους, που έβαλαν τις υπογραφές τους σε ανταλλαγές, θεωρούν ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι καταλήγει στην επιλογή της παραπομπής όλων εν όψει και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, προς άγρα πολιτικών και επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ορισμένες πληροφορίες θέλουν τη συζήτηση επί του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής να πραγματοποιείται πριν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, καθώς είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ του πορίσματος του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως δεν αναμένεται το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο είναι πιθανό να αναπέμψει την υπόθεση λόγω παραγραφής των αδικημάτων, να αποφανθεί πριν από τις εκλογές, οπότε οι εντυπώσεις μένουν.

Ολα αυτά μένει να αποδειχθούν μετά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, οπότε και η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των πέντε διαφορετικών πορισμάτων.

Πάντως χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε παράταση των εργασιών της επιτροπής για δύο λόγους: Αφενός διότι «σημαντικός αριθμός εγγράφων και στοιχείων δεν έχει ακόμα παραληφθεί από την Επιτροπή». Και αφετέρου διότι «η έκδοση πορίσματος εν μέσω της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών και της έντασης του πολιτικού ανταγωνισμού αφήνει ελεύθερο πεδίο για τον εξ αντικειμένου κλονισμό της αξιοπιστίας του έργου της επιτροπής, ανεξάρτητα από την ποιότητα της τεκμηρίωσης των πορισματικών θέσεων».

Ο πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε στην επιτροπή να αποφασίσει, αλλά είναι προφανές ότι παράταση δεν θα υπάρξει. Οσο για την αναμενόμενη κίνηση των εγκαλουμένων, προαναγγέλλεται εμμέσως από έναν εξ αυτών, τον Αλ. Κοντό, ο οποίος απέστειλε χθες και νέο υπόμνημα στην επιτροπή, όπου κάνει λόγο για «πολιτική δίωξή» του.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/