Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τρεις κι ο κούκος στο κάλεσμα Γιαννακίδη στην Ξάνθη


Λίγοι σχετικά φορείς ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΙ




Στις 11 το πρωί της Τετάρτης, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο Α. Γιαννακίδης με τον Φ. Καραλίδη, δέχτηκαν τους εκπροσώπους των φορέων του νομού με στόχο την κατάθεση και καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Στην πρόσκληση του υποψήφιου Περιφερειάρχη ανταποκρίθηκαν ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Ν. Ζλάτκος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Π. Ανδρικόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Σκαρλάτος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σ. Τσιακίρογλου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Α. Μπεμπεκίδης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου ξενοδόχων Θράκης, της ΕΑΣ, των βιοτεχνών και άλλοι.


Καταγραφή με ελπίδα…

Στις τοποθετήσεις τους οι Πρόεδροι των φορέων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος χωριστά με τον κ. Σκαρλάτο να επικεντρώνεται στην ανάγκη ανάπτυξης και τόνωσης του πρωτογενούς τομέα, την καταβολή και συνέχιση της επιδότησης εργασίας 12%, την τουριστική ανάπτυξη του νομού καθώς και την ευκαιρία που δίνεται με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που επιβάλλεται να περιληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις για την περιοχή.

Ο κ. Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στην δύσκολη καθημερινότητα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες και βιοτέχνες της Ξάνθης αναφέροντας όλα τα εμπόδια που βρίσκουν απ’ την γραφειοκρατία μέχρι τις αλλαγές στο κέντρο της πόλης απ’ την Δημοτική αρχή ενώ σημείωσε το θέμα των αδειοδοτήσεων και την ανάγκη να ελαττωθεί η γραφειοκρατία τονίζοντας την δυστοκία που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι πλέον οι επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογιστές και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ ότι το 40% των καταστημάτων αναμένεται να κλείσουν μετά τα Χριστούγεννα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ενώ αναφορά έκανε και στο πρόβλημα των πολυχώρων και εμπορικών κέντρων που προβληματίζει τους ξανθιώτες επαγγελματίες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με το συσκευαστήριο ακτινιδίων και ροδιού που έχει ήδη θετικά αποτελέσματα καθώς και στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που ήδη ξεκίνησε στην Ξάνθη, ωστόσο τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξανθιώτες αγρότες λόγω της συρρίκνωσης καλλιεργειών όπως η ντομάτα, τα τεύτλα και ο καπνός. Τόνισε επίσης την ανάγκη κάλυψης της ενίσχυσης για την καταστροφή απ’ το πράσινο σκουλήκι που φέτος εμφανίστηκε στο βαμβάκι κι όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης, μέχρι τον Μάιο θα έχει αποδοθεί το 50%. Το θέμα της υφαλμύρωσης και τον φόβο της ερήμωσης του ξανθιώτικου κάμπου επίσης έθιξε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ τονίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει το έργο της μεταφοράς υδάτων απ’ το Νέστο ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην γεωθερμία.

Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και λόγω της διάνοιξης της τουριστικής διόδου με την φυγή προς την Βουλγαρία που παρατηρείται για να τονίσει ότι και κάποιοι επιχειρηματίες σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στη γείτονα ενώ πρότεινε τη σύσταση ενός οργάνου σε επίπεδο Περιφέρειας για την τουριστική προβολή της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας που παρατηρείται στο νομό και στην αποβιομηχάνιση που επιτελείται τα τελευταία χρόνια υπενθυμίζοντας το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης που κρίνεται απαραίτητη αλλά και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Ο κ. Γιαννακίδης πήρε εγγράφως τα όσα ελέχθησαν απ’ τον κάθε εκπρόσωπο χωριστά κι όπως ήταν αναμενόμενο υποσχέθηκε ότι όλα αυτά θα καταγραφούν και θα συνυπολογισθούν ενώ στην περίπτωση που θα είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης, φυσικά θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις.
 
 
Πηγή:  http://www.xanthionline.com/