Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Το πρώτο ντιμπέιτ Γιαννακίδη - Παυλίδη


Τι απάντησαν στα κοινά ερωτήματα της "Μακεδονίας" οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ...




Δύο εν ενεργεία νομάρχες θα ανταγωνιστούν για τη θέση του νέου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: ο Άρης Γιαννακίδης, νομάρχης Ροδόπης, στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Παυλίδης, νομάρχης Ξάνθης, με τη στήριξη της ΝΔ.


Κοινή συνισταμένη των δύο υποψηφίων είναι η επίτευξη ενιαίας περιφερειακής συνείδησης σε μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε από τις αντιπαλότητες μεταξύ των δύο νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και των τριών νομών της Θράκης- είτε για τα αναπτυξιακά κίνητρα, είτε για τη δημιουργία δεύτερης έδρας εφετείου, είτε για την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων. Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όπως η ανεργία και η αποβιομηχάνση, αλλά και ιδιαιτερότητες, καθώς αποτελεί σύνορο της χώρας και πέρασμα για τα κύματα των παράνομων μεταναστών. Από την άλλη πρόκειται για μια περιφέρεια με μεγάλο πολιτισμικό πλούτο και αναπτυξιακές προοπτικές.

Η “ΜτΚ” έθεσε και στους δύο υποψήφιους τρία ερωτήματα για κεντρικά ζητήματα της περιφέρειας, ανοίγοντας έτσι τον διάλογο με τους διεκδικητικές του θώκου.



Τα τρία ερωτήματα

1. Πώς θα χειριστείτε τις αντικρουόμενες διεκδικήσεις των νομών της περιφέρειας; Για παράδειγμα, τη διεκδίκηση των νομών Καβάλας και Δράμας για εξίσωση των αναπτυξιακών κινήτρων, γεγονός που δεν θα αρέσει σε πολλούς εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων των νομών της Θράκης.

2. Πώς θα αντιμετωπίσετε το αίτημα της Καβάλας και της Δράμας για τη δημιουργία δεύτερου εφετείου με έδρα μία από τις δύο πόλεις;

3. Η συνοριογραμμή του Έβρου είναι η μεγαλύτερη πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών. Θεωρείτε ότι το τεράστιο αυτό θέμα, που έχει πολλές παραμέτρους (λαθροδιακίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων, ναρκωτικών κτλ.), μπορεί να αντιμετωπιστεί από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση ή πρέπει να παραμείνει στην ευθύνη του κράτους;



Άρης Γιαννακίδης: “Εις μία και αδιαίρετη περιφερειακή συνείδηση”

1) Το στοίχημα του “Καλλικράτη” για την παράταξή μου είναι να διαμορφώσουμε τους όρους μίας ενιαίας και αδιαίρετης περιφερειακής συνείδησης στην περιφέρειά μας. Την ανάπτυξη, τα αιτήματα και την προοπτική μας δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως Καβάλα, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, αλλά ως πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που διεκδικούν όλοι μαζί και απολαμβάνουν επίσης όλοι την επιτυχία αυτής της διεκδίκησης.

Όσον αφορά τα κίνητρα, έχω δηλώσει ότι θα εφαρμόσουμε ενιαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα διαχέει ισόρροπα κίνητρα και ενισχύσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια, πάντοτε στην κατεύθυνση όχι μόνο της προσέλκυσης νέων επενδυτών αλλά και της άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.


2) Το εφετείο, οι πανεπιστημιακές σχολές, η διάχυση του τουριστικού οφέλους, το στοίχημα της ενέργειας είναι ζητήματα που θα τα δούμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης. Ας αφήσουμε το παρελθόν και ας στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον.

Συνεπώς, και χωρίς να θεωρείται υπεκφυγή, όλα τα επιμέρους ζητήματα θα τα εξετάσουμε ιεραρχικά, χωρίς να υποτιμούμε καμία τοπική ευαισθησία. Λογικό είναι να προχωρήσουμε με εκείνα που μας ενώνουν και μας δένουν.


3) Το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο τοπικά, ούτε καν περιφερειακά, αφού αποτελεί παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Η παράνομη μετανάστευση κρύβει πίσω της χιλιάδες τραγωδίες αλλά και ελπίδες συνανθρώπων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Οι εικόνες των αθλίων στα κέντρα κράτησης της Θράκης και τα γκέτο της Αθήνας είναι το ίδιο συγκλονιστικές με τις εικόνες νεκρών συνανθρώπων μας, παιδιών και γυναικών, στα ναρκοπέδια και στις θάλασσές μας.

Συνεπώς η ίδια η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει -και με αυστηρότητα- πολιτικές αλλά και μέτρα που θα αποτρέψουν το φαινόμενο που σήμερα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η χώρα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερους πόρους. Ως νομάρχης Ροδόπης δεν χαίρομαι καθόλου για το Κέντρο που λειτουργεί στη Βέννα της Ροδόπης, μια δομή αναχρονιστική, μακριά από τη σύγχρονη απαίτηση για ανθρωπιστική αντιμετώπιση και σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων.


 Γιώργος Παυλίδης: “Σαν καλός οικογενειάρχης”

1) Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να χτιστεί και να λειτουργήσει μόνο πάνω σε λογικές ενότητας, συνοχής και κοινής πορείας. Τότε μόνο μπορεί να είναι αποτελεσματική, έτσι θα ωφελήσει τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι για μας κορυφαίο ζητούμενο και βάση στη μελλοντική μας πορεία. Πλέον τούτου, θα ασχοληθούμε με αυτά που είναι της αρμοδιότητάς μας, αλλά και με όσα απαιτούνται ώστε να σφυρηλατήσουμε έναν ισχυρό θεσμό, που να προσθέτει παντού και να μην αφαιρεί από κανέναν. Πιστεύουμε στην περιφέρεια της διάχυσης και των ρόλων του κάθε νομού, της κάθε περιοχής, με συμπληρωματικότητα. Επίσης στην περιφερειακή αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη.

2) Τα επιμέρους θέματα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, και από την περιοχή μας έχουμε πέντε υπουργούς. Εμείς ασχολούμαστε με δικά μας θέματα, με θέματα που ενώνουν, που προσθέτουν, που χτίζουν. Επιδιώκουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων. Η λειτουργία μας ταυτίζεται με αυτήν ενός καλού οικογενειάρχη που φροντίζει και για τα ισχυρά, αλλά και για τα αδύναμα παιδιά του, ανάλογα με τις ανάγκες.

3) Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, πάντοτε εμπλέκονται τουλάχιστον δύο κράτη. Συνεπώς δεν μπορεί να είναι θέματα περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Χρειάζονται διεθνείς συνεννοήσεις, επαφές με άλλες χώρες, πράγματα που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Από την πλευρά μας θα μεγιστοποιήσουμε τις δράσεις μας ώστε να ελαχιστοποιηθούν το πρόβλημα και η επιβάρυνση των κοινωνιών, αλλά και για να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.