Η συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα ο προϊστάμενος του Χρηματιστηριακού Ινστιτούτου της Γερμανίας, καθηγητής Ρούντιγκερ Φον Ρόζεν, πριν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου
Λίγο προτού ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου ο Ρούντιγκερ φον Ρόζεν, διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Χρηματιστηριακού Ινστιτούτου (Deutsches Αktieninstitut- DΑΙ), υποστηρίζει ότι η χώρα μας κατάφερε να μεταπείσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία και εξηγεί τη μεταστροφή της Ανγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ένωσης των 48 μεγαλύτερων εισηγμένων γερμανικών εταιρειών υποστηρίζει ότι η χώρα θα καταφέρει να πείσει τις δύσπιστες ακόμη αγορές και ότι η ζήτηση για ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθεί.
- Παρ΄ ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για τη μείωση του ελλείμματος προχωρεί, γίνεται ακόμη πολλή συζήτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πιθανότερο σενάριο;
«Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εδραίωση της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι τεράστιες και υπάρχει για αυτές ευρεία υποστήριξη. Εφέτος το έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται. Η επιτυχία των σημαντικών και αναγκαίων μέτρων λιτότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των ελλήνων πολιτών. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και ότι η κυβέρνηση θα πετύχει. Αυτό είναι και το συμπέρασμα της αναθεωρημένης έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία πιστοποιεί ότι η Ελλάδα προχωρεί σε δυναμική υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος».
- Πώς είναι σήμερα το κλίμα για την Ελλάδα στη Φραγκφούρτη; Οι αγορές πιστεύουν ότι η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα αποτελεί ρίσκο ή ευκαιρία για κέρδη;
«Στις χρηματοοικονομικές αγορές της Φραγκφούρτης και αλλού, τα spreads των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σχετικά υψηλά. Ωστόσο οι γερμανοί επενδυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν μοναδικοί υπεύθυνοι για αυτό, διότι η πορεία των spreads είναι το αποτέλεσμα αμέτρητων μεμονωμένων αποφάσεων από τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο. Πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει αβέβαιη και ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια».
- Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2011;
«Εξαρτάται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή και πρόθυμη να συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα και το χρέος. Ωστόσο, με την υποστήριξη του ΔΝΤ και των χωρώνμελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και η ζήτηση για ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθεί και πάλι. Η αποχώρηση από την ευρωζώνη σίγουρα δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πλήρες μέλος».
- Πιστεύετε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και μετά το 2013, αν η χώρα μας δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές;
«Τα μέτρα διάσωσης τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω των ανησυχιών ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απειλήσει την ύπαρξη του ευρώ. Είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ είναι μια ιστορία επιτυχίας και πιστεύω επίσης ότι τα μέτρα που προτάθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι δικαιολογημένα. Ως εκ τούτου η στήριξη αυτή πρέπει να παραταθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, αλλά μόνο αν η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να επιστρέψει στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι διεθνείς επενδυτές θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης».
- Πώς κρίνετε την αλλαγή στάσης της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στην Ελλάδα; Τον Απρίλιο η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συμβάδιζαν απολύτως με εφημερίδες όπως η «Βild» που κατηγορούσαν και απειλούσαν την Ελλάδα. Πριν από λίγες εβδομάδες είπαν ότι η Ελλάδα «δικαιούται τον σεβασμό» για τη δημοσιονομική της προσπάθεια.
«Ακόμη και στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρέπει να ανταποκρίνονται στο δημόσιο αίσθημα. Την αντίδραση που υπήρξε στη Γερμανία πρέπει να τη δείτε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Στη Γερμανία αντιμετωπίσαμε δύο κρίσεις υπερ-πληθωρισμού τον τελευταίο αιώνα. Ως εκ τούτου, η σταθερότητα των τιμών έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη γερμανική κοινή γνώμη. Επιπλέον οι Γερμανοί είναι πεπεισμένοι ότι το ευρώ θα πετύχει μόνο αν είναι τόσο ισχυρό όσο ήταν παλαιότερα το γερμανικό μάρκο. Επομένως πολλοί Γερμανοί φοβήθηκαν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Αργότερα, χάρη στην πασίδηλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η κοινή γνώμη στη Γερμανία μεταστράφηκε. Τον σεβασμό που απολαμβάνετε σήμερα τον κερδίσατε δίκαια».
- Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες. Πώς τα αντιμετωπίζετε στη Γερμανία;
«Στη Γερμανία ορισμένες μεγάλες εταιρείες είχαν επίσης προβλήματα διαφθοράς. Ωστόσο οι κυρώσεις που αντιμετώπισαν απείλησαν την ύπαρξή τους. Για να ξεπεράσουν αυτές οι δυσκολίες έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να διευκρινίσουν τα πραγματικά περιστατικά. Πιστεύω ότι έπραξαν σωστά. Η διαφάνεια είναι απαραίτητη και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς. Οσο για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα από τις απλές εκκλήσεις για να γίνει κάποιος έντιμος φορολογούμενος. Χρειάζεται αυστηρή πολιτική και μηδενική ανοχή από ικανές φορολογικές αρχές».
- Οι επικριτές της τρόικας (ΕΕΕΚΤ- ΔΝΤ) υποστηρίζουν ότι πρότεινε μια υπερβολική δόση μέτρων λιτότητας που βυθίζουν στην ύφεση την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσουν σε ανεργία 20%. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για τους Ελληνες;
«Βραχυπρόθεσμα τα αυστηρά μέτρα λιτότητας θα είναι οδυνηρά για το σύνολο των Ελλήνων. Από την άλλη πλευρά, δεν θα ήταν μακροπρόθεσμα υγιές για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας να συνεχίσει ζει εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Αυτό είναι το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, δεν βλέπω άλλη εναλλακτική από την επαναφορά των δημοσιονομικών σε τάξη. Εμπειρίες άλλων χωρών δείχνουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί προϋπόθεση για να τεθεί η οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Πάρτε το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία λειτουργεί πολύ καλά».
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ «Γαλήνη στο Διδυμότειχο»
- Πώς αναπτύξατε δεσμούς με την Ελλάδα;
«Ο Αριστοτέλης είπε ότι “η μόρφωση είναι το καλύτερο εφόδιο για τα γηρατειά”. Ανέπτυξα τους πρώτους δεσμούς με την Ελλάδα στο σχολείο, όπου παρακολούθησα μαθήματα αρχαίων ελληνικών. Ολοι οι φιλόσοφοι και οι επιστήμονες, από τον Ομηρο ως τον Σωκράτη, από τον Αρχιμήδη ως τον Αριστοτέλη, παραμένουν συναρπαστικοί γιατί έθεσαν τα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος και του πολιτισμού μας».
- Θα γίνετε επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου. Πώς επιλέξατε την ακριτική πόλη;
«Στη διάρκεια των επισκέψεών μου στο Αγιον Ορος έμαθα από τον φίλο μου Δημήτρη Καμαργιάννη ότι το Διδυμότειχο είναι ένα υπέροχο μέρος για να μένει κανείς. Ελπίζω ότι θα γίνει για μένα ένας τόπος που θα μου προσφέρει γαλήνη όπως η χερσόνησος του Αθω».
Πηγή: http://www.tovima.gr/