Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

«Όχι επιδοτήσεις τύπου Θράκης», ζητούν οι βουλευτές

Η περιοχή μας εξελίχθηκε σε σήμα κατετεθέν της διασπάθισης δημόσιων πόρων και αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγή στις συζητήσεις που γίνονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
       ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ
       ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»



Η λέξη ανάπτυξη αποτελεί τη νέα «καραμέλα» όλων.

Πάει «αντάμα» με τη λέξη «Μνημόνιο», από κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνικούς φορείς και απλούς πολίτες. Ανάπτυξη όμως δεν βλέπουμε. Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης και οι υφυπουργοί Π. Ρήγας και Ντ. Ρόβλιας, ωστόσο, ενόψει της σημερινής συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου, ενημερώνοντας χθες την επιτροπή της Βουλής εμφανίστηκαν αισιόδοξοι.

Θέλουμε να τους πιστέψουμε, παρ'ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε. Κάθε κυβέρνηση στην, σχεδόν ετήσια, ψήφιση του αναπτυξιακού της νόμου, τα ίδια έλεγε. Τις διαχρονικές αναπτυξιακές επιδόσεις των κυβερνήσεων -με εξαίρεση ίσως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων- τις είδαμε. Με τέτοια διαύγεια, ώστε να μοιάζουν περιττά τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος. Με τους κυβερνητικούς να πρωτοστατούν.

«Θα κάνουμε το παν για ένα νέο ενάρετο κύκλο», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Φράση που, εμφανώς, έρχεται σε αντιδιαστολή προς τις απάτες, τις αλχημείες των αετονύχηδων «επιχειρηματιών» και το πεταμένο δημόσιο χρήμα από «πράσινους» και «γαλάζιους» πολιτικούς, στο όνομα της πολυθρύλητης ανάπτυξης.

Οι πελατειακές επιδοτήσεις, που άφησαν πίσω τους μπετονένια κουφάρια, θριάμβευσαν. «Οχι επιδοτήσεις τύπου Θράκης», ήταν η χαρακτηριστική του κλίματος επισήμανση πολλών βουλευτών, καθώς η Θράκη -κυρίως- εξελίχθηκε σε σήμα κατετεθέν της διασπάθισης δημόσιων πόρων. Για χρόνια, το κρατικό χρήμα μοιράστηκε αφειδώς χωρίς έλεγχο, χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση, χωρίς κανείς να τιμωρηθεί.

Αντίθετα, μεγαλόσχημοι υπηρεσιακοί παράγοντες και ποικίλοι, απίστευτοι φορείς επιδίδονταν σε πολυέξοδα ταξίδια, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων, τη στιγμή που στη Γαλλία, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Χαραλαμπόπουλος, υπάρχουν τρεις όλοι κι όλοι φορείς.

Μπορούμε κατόπιν αυτών να αισιοδοξούμε, όπως ζήτησε ο υπουργός; Θα θέλαμε. Με ποια εχέγγυα όμως, όταν η περίφημη διευκόλυνση επενδύσεων, ενώ εξαγγέλλεται ένα χρόνο τώρα, στην πράξη δεν γίνεται τίποτα; Χώρια που η σχετική αρμοδιότητα έχει μοιραστεί σε κάμποσους υπουργούς.

.