Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Εμπόριο όπλων και παραχάραξη ευρώ στην Βουλγαρία

Εγγραφο που δημοσιοποιήθηκε αποκαλύπτει πως κυκλώματα διοχετεύουν στην Ελλάδα πλαστά χαρτονομίσματα  που τυπώνονται στην γειτονική χώρα
          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
                 ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Απόπειρα των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας να ματαιώσουν πωλήσεις αμυντικού υλικού από τη Σερβία στις Ενοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, «καρφώνοντας» το σχετικό πρόγραμμα προμήθειας στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει διαβαθμισμένο SECRET/NOFORN (όχι για τα μάτια ξένων) τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σάναα (09SANAA2208).


Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 ο πρεσβευτής Στίβεν Σέτσε αναφέρει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εταιρεία off shore στην Κύπρο (επωνυμία διαγραμμένη με ΧΧΧΧΧΧ από το WikiLeaks) έχει αναλάβει την εκτέλεση συμβολαίου προμήθειας -ελαφρούς κυρίως- οπλισμού, ύψους 78 εκατομμυρίων δολαρίων (58,73 εκατομμυρίων ευρώ) για το στρατό της Υεμένης. Σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας της Βουλγαρίας στη Σάναα το οποίο επισυνάπτεται στο τηλεγράφημα, πίσω από την εταιρεία στην Κύπρο βρισκόταν ο Σλόμπονταν Τέσιτς, Σέρβος υπερεθνικιστής έμπορος όπλων, του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στη λίστα των καταζητουμένων της απόφασης 1521 του ΟΗΕ. Οι Βούλγαροι παρείχαν τη... μικρή αυτή εξυπηρέτηση στους Αμερικανούς «ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα σταματήσει τη συμφωνία και συνεπώς θα παράσχει ευκαιρίες σε Βούλγαρους κατασκευαστές οπλισμού να εφοδιάσουν με αντίστοιχο υλικό» την Υεμένη.

Αλλο τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια (05SOFIA1207) στις 7 Ιουλίου 2005, σε εκτενή ανάλυση των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία, αναφέρεται ξεχωριστά στις συμμορίες παραχάραξης σκληρών νομισμάτων, δολαρίων και ευρώ. «Παράγονται -επισημαίνεται- στη Βουλγαρία και διανέμονται πρωτίστως σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία από μικρές ομάδες Βουλγάρων που επιστρέφουν στη Βουλγαρία αμέσως μετά την παράδοση. Ενώ πιστεύεται ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των βουλγαρικών συμμοριών και άλλων διεθνών κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος, οι μεταφορείς, οι μεσάζοντες και οι διακινητές είναι κυρίως Βούλγαροι...».


Πηγή:  http://www.enet.gr/