Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ιδρύθηκε Δίκτυο Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών ΑΜ-Θ

Πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ήταν όραμα της ΓΓ Δώρας Κόκλα

Στόχος η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ;


Υπογράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή η ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Δίκτυο Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης» από τις εκροσώπους των γυναικείων συνεταιρισμών που συμμετέχουν, παρουσία της Γ.Γ. της ΠΑΜ-Θ κ. Θεοδώρας Κόκλα.

Στόχος της ίδρυσης του Δικτύου, που αποτελεί όραμα της Γ.Γ. της ΠΑΜ-Θ εδώ και καιρό, είναι η στήριξη και προβολή του έργου των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτσι ώστε να παράγουν ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Τα γραφεία του Δικτύου θα στεγαστούν σε κτίριο επί του 8ου χιλ. Ξάνθης – Σταυρούπολης.

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε τις εκπροσώπους των Γυναικείων Παραγωγικών Συνεταιρισμών στο γραφείο της η κ. Κόκλα η οποία σχολίασε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Είχα από την αρχή τη βαθιά πίστη ότι οι Γυναικείοι Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί αποτελούν ένα παραγωγικό δυναμικό, ικανό να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Γι’ αυτό το λόγο και υπό αυτό το πρίσμα η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ξεκίνησε τη συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς τον περασμένο Μάιο κατά την έκθεση «ΘΡΑΚΗ» που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, όπου κι εκτέθηκαν για πρώτη φορά τα προϊόντα τους και συνεχίστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Εκεί μάλιστα το περίπτερο της περιφέρειας τιμήθηκε με Έπαινο Προσεγμένης Συμμετοχής για τη συνολική παρουσία του αλλά και για την προβολή των τοπικών προϊόντων. Η συνεργασία συνεχίστηκε με τη συμμετοχή μας στην έκθεση «ΚAVALA EXPO 2010».

Διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο γυναικείων συνεταιρισμών, μέσα από το οποίο θα γίνει εκθετήριο κι εκεί θα μπορούν να πωλούνται τα προϊόντα των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών.

Η ΠΑΜ-Θ ανέλαβε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση ενός κτιρίου που βρίσκεται στο 8ο χιλ. Ξάνθης – Σταυρούπολης χιλ. Ξάνθης – Σταυρούπολης όπου δημιουργείται το πρώτο εκθετήριο».

Η κ. Κόκλα σημείωσε ότι «η ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών αποτελεί κυρίαρχο μοχλό σταθεροποίησης των αγροτικών περιοχών και περαιτέρω ανάπτυξής τους σε όλη την Ευρώπη» κι εξήγησε το σκοπό δημιουργίας της Εταιρείας: «Είναι η ανάδειξη, διάδοση και στήριξη των γυναικείων συνεταιρισμών που εδρεύουν στην Περιφέρειά μας, οι οποίοι αποτελούν ζωντανό κύτταρο της ελληνικής Περιφέρειας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας και κατ’επέκταση στο μέλλον της αγροτικής οικονομίας».

Την ικανοποίησή της από τη σύσταση του Δικτύου μετέφερε η πρόεδρος του Γυναικείου Παραγωγικού Συνεταιρισμού Κοκκινογείων κ. Κούλα Ηλιάδου τονίζοντας ότι σκοπός αυτού είναι η «προβολή των προιόντων του κάθε συνεταιρισμού», ενώ εξήγησε ότι τα προϊόντα των περισσότερων συνεταιρισμών είναι γλυκά κουταλιού και ζυμαρικά. «Επίσης, δύο από τους συνεταιρισμούς δημιουργούν χειροποίητα υφαντά και πλεκτά, άρα υπάρχει ποικιλομορφία ως προς τα προϊόντα που παράγουμε. Στεγαζόμαστε σ’ ένα κτίριο έξω από την Ξάνθη και το σημείο θεωρείται ένα πολύ καλό τουριστικό πέρασμα.

Όλη αυτή η συνεργασία στήθηκε πάνω στην προσωπική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κ. Κόκλα και χάρις στο πολύ καλό κλίμα που φρόντισε να δημιουργηθεί ανάμεσά μας». Επίσης, η κ. Ηλιάδου τόνισε τους πολύ γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους προχώρησε η δημιουργία του Δικτύου καθώς ο σχεδιασμός ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε δε ότι μέσα από το Δίκτυο θα επιχειρήσουν τη δημιουργία και νέων δυναμικών γυναικείων παραγωγικών συνεταιρισμών, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για μια κλειστή εταιρία.


Οι Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι:

● Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου με την επωνυμία «Η ΓΑΙΑ».

● Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων Δράμας Σ.Π.Ε.

●Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός με την επωνυμία «Η ΚΑΛΟΑΓΡΙΤΙΣΣΑ».

● Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πέπλου.

● Παραγωγικός Οικοτεχνικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοτύλης Ν.Ξάνθης.

● Παραγωγικός Οικοτεχνικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Γυναικών Σατρών Ν.Ξάνθης.

.