Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Τριήμερο φεστιβάλ από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξ/πολης

ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ
ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

ΔΕΙΤΕ
ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ,
ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ,
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ...



Τριήμερο πρόγραμμα ταινιών εξέδωσε η Κινηματογραφική Λέσχης Αλεξανδρούπολης, με έναρξη από το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου. Οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης


Το πρόγραμμα των ταινιών:


Σάββατο, 11/12/2010: 19.30: Κροατικά κινούμενα σχέδια (Σχολή του Ζάγκρεμπ). 21.30: Καφές – Ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία (Ισραήλ-Παλαιστίνη).


Κυριακή, 12/12/2010: 17.30: Artherapy (Ελλάδα) 19.30: Από θαύμα (Ελλάδα) 21.30: 45 τετραγωνικά (Ελλάδα).


Δευτέρα, 13/12/2010: 17.30: Φθόνος (Τουρκία) 19.30: Πως τελείωσε αυτό το καλοκαίρι (Ρωσία) 21.30: Στην καρδιά του χειμώνα (Αμερική).


Οι ταινίες αναλυτικά

Κροατικά κινούμενα σχέδια της περίφημης σχολής του Ζάγκρεμπ, μία από τις δημιουργικότερες και πιο διαχρονικές εκφράσεις του διεθνούς κινηματογράφου εμψύχωσης που γεννήθηκε στα Βαλκάνια από το στούντιο ταινιών εμψύχωσης της εταιρείας Zagreb Film που ιδρύθηκε το 1956.


Καφές – Ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία Ισραήλ – Παλαιστίνη, 2010, 95’

Μια κινηματογραφική συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σκηνοθετών, που αποτελείται από 8 μικρού μήκους ταινίες με θέμα τον καφέ. Ο καφές είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας, κοινό χαρακτηριστικό της καθημερινότητάς μας που φέρνει κοντά τους ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής. Δύο ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίας από τους Παλαιστίνιους και τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας από τους Ισραηλινούς σκηνοθέτες. Κάθε μία δίνει μια προσωπική, τολμηρή οπτική της πραγματικότητας την οποία ζουν. Οι σκηνοθέτες είχαν απόλυτη ελευθερία κατά τη δημιουργική διαδικασία και συνεργάστηκαν με μεικτά συνεργεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων τεχνικών.


Artherapy / Νίκος Περάκης, Ελλάδα, 2010, 97’

Μέσα στο πολυπολιτισμικό κέντρο της Αθήνας, τρεις νέοι με πάθος για την τέχνη και τη δουλειά τους συναντιούνται στα παρασκήνια μιας μουσικής και εικαστικής σκηνής. Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Stiletto Scag Ίλια, ο «τοιχογράφος» ή street artist Αλέξανδρος και ο Ανδρέας, τελειόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού. Μέσα σε τρία 24ωρα θα καταφέρουν να διαταράξουν την «κοινωνική ανακωχή» όταν οι προσδοκίες τους διαψεύδονται από το πολλαπλών μορφών «κατεστημένο», είτε αυτό λέγεται δημόσια τάξη, είτε ανταγωνισμός ή απλά mainstream.


Από θαύμα / Μαρίνος Καρτίκκης, Ελλάδα, Κύπρος – Ελλάδα, 2010, 85’

Η Αλίκη και ο Αντρέας, ένα αντρόγυνο στα τριάντα και κάτι, προσπαθούν να κάνουν παιδί ένα χρόνο μετά το θάνατο της τετράχρονης κόρης τους. Ο Μάριος, ένας νεαρός άντρας που ζει με τη μητέρα του Δήμητρα, ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ανάγκες καταφεύγοντας σε πρόσκαιρες επαφές με άντρες στο πάρκο. Η Αλίκη αρχίζει να ενδιαφέρεται για θαύματα όταν ακούει στις ειδήσεις για μια εικόνα της Παναγίας που πιστεύεται ότι δακρύζει και πραγματοποιεί θαύματα. Στο μεταξύ, ο Μάριος αρχίζει να ενδιαφέρεται για έναν άντρα που συναντά στην πισίνα, ενώ η Δήμητρα διαρκώς ανησυχεί για τον γιο της. Μια μέρα, ενώ επισκέπτεται τον τάφο του συζύγου της, η Δήμητρα βλέπει την Αλίκη μπροστά από το τάφο της κόρης της και της κινεί την περιέργεια.


45 τετραγωνικά / Στράτος Τζίτζης, Ελλάδα, 2010, 85’

Στη σημερινή εποχή οικονομικής ανασφάλειας, με τους νέους των 600 ευρώ να μην τολμούν να φύγουν από το πατρικό τους, μια νεαρή πωλήτρια, η Χριστίνα, αποφασίζει να φύγει από το δικό της και να πιάσει σπίτι μόνη, υπερβαίνοντας τις οικονομικές της δυνατότητες. Η υπέρβασή της αυτή θα την απομακρύνει από τον κόσμο που μέχρι τότε ήξερε και θα τη φέρει σε επαφή μ’ έναν άλλον, πιο ευαισθητοποιημένο, όπως αυτόν που εκπροσωπεί ο νεαρός που νοίκιαζε πριν το σπίτι, ο Φώτης, τον οποίο γνωρίζει μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα που άφησε εκεί.


Φθόνος / Ζέκι Ντεμίρκουμπουζ, Τουρκία, 2009, διάρκεια:96’

Δεκαετία του ’30. Στο Ζονγκουντλάκ της Τουρκίας, μια μικρή, βαρετή πόλη ανθρακωρύχων, πραγματοποιείται η χοροεσπερίδα της ημέρας της Δημοκρατίας. Μεταξύ των καλεσμένων βρίσκουμε τους νεοφερμένους στην πόλη: τον Χαλίτ, μηχανικό στα ορυχεία, την πανέμορφη γυναίκα του Μυκαρέμ και τη Σενίχα, αδελφή του Χαλίτ και ανεπιθύμητο μέλος στο σπιτικό του ζευγαριού. Όταν ο Νασχέτ, γιος του πλουσιότερου κατοίκου της πόλης ζητά στη Μυκαρέμ να χορέψουν, η Σενίχα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους παρατηρούσε από μια σκοτεινή γωνιά, συνειδητοποιεί ότι η νύφη της δε θα μπορέσει να αντισταθεί στην απίστευτη (και θηλυκή) ομορφιά αυτού του νέου. Ταυτόχρονα, νιώθει ότι ο Θεός θα τη μεταφέρει από τον τόπο εκείνο της ασχήμιας όπου από καιρό έχει παραδοθεί και θα την οδηγήσει σ’ έναν άλλο όπου εκείνη θα ορίζει τη μοίρα της ομορφιάς.


Πώς τελείωσε αυτό το καλοκαίρι / Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι, Ρωσία, 2010, 124’

Ένας σταθμός μετρήσεων σ’ ένα ακατοίκητο νησί του Αρκτικού Ωκεανού. Ο Σεργκέι, έμπειρος μετεωρολόγος και ο Πάβελ, πρόσφατα αποφοιτήσας συνάδελφός του, περνάνε μήνες ολόκληρους σε απόλυτη απομόνωση στην κάποτε στρατηγικής σημασίας ερευνητική βάση. Ο Πάβελ λαμβάνει στον ασύρματο ένα σημαντικό μήνυμα και προσπαθεί να βρει την κατάλληλη στιγμή για να το πει στον Σεργκέι, στο μεταξύ όμως ο φόβος, τα ψέματα και οι υποψίες αρχίζουν να δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα...


Στην καρδιά του χειμώνα / Ντέμπρα Γκράνικ, Η.Π.Α., 2010, 100’

Βαθιά στα όρη Όζαρκ, η δεκαεπτάχρονη Ρι αναζητά απεγνωσμένα τον πατέρα της, ο οποίος εξαφανίστηκε αφού έβαλε εγγύηση το σπίτι και το χωράφι της οικογένειας για να πληρώσει τα έξοδα της προσωρινής αποφυλάκισής του. Αν η Ρι δεν βρει τον πατέρα της, η ίδια, η άρρωστη μητέρα και τα μικρότερα αδέλφια της θα βρεθούν στον δρόμο. Όπου κι αν πάει, συναντά ένα απροσπέλαστο τείχος σιωπής και οι γείτονες δε δείχνουν καμία διάθεση να τη στηρίξουν. Η Ρι θα πρέπει να σπάσει τον κώδικα σιωπής της παράνομης κοινότητας στην οποία ζει για να μπορέσει να μάθει τι συνέβη στον πατέρα της.

.