Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε το "Αρχοντικό Ταβανιώτη" στην Μαρώνεια

Παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Πεταλωτή και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Αρχοντικού Ταβανιώτη» στη Μαρώνεια. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων «Η Μαρώνεια και ο ‘Ισμαρος από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια».


Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκε και η Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τοπικοί φορείς καθώς και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Το «Αρχοντικό Ταβανιώτη» το οποίο αγοράστηκε και ανακατασκευάστηκε από την Ελληνική Πολιτεία αποτελεί δείγμα της Μαρωνίτικης Οικιστικής ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πεταλωτής υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τους Θρακιώτες, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής.

«Εγκαινιάζουμε το «Αρχοντικό Ταβανιώτη», για το οποίο μόχθησε η Αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής και η Ελληνική Πολιτεία δαπάνησε ένα σεβαστό ποσό. Χρέος όλων, είναι να συνεχίσουμε τη διάσωση ιστορικών μνημείων. Υπάρχουν πολλά μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, αρχαίων και νεότερων χρόνων. Όπου εστιάζει η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού, σημαίνει ότι υπάρχει αξία, όπως και στο «Αρχοντικό Ταβανιώτη».

Στη συνέχεια ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα «το καλάθι των τοπικών προϊόντων» το οποίο επέλεξε η Κυβέρνηση να υλοποιήσει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μετά την Περιφέρεια Κρήτης.

Το καλάθι – πιλότος θα περιλαμβάνει, τρόφιμα ποτά, παραδοσιακά προϊόντα τα οποία µε πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα επιδοτηθούν µε κοινοτικά κονδύλια για να βρουν καλύτερη θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα προωθηθούν µε αξιώσεις στις ξένες αγορές.

Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης« Αλ. Μπαλτατζής».

«Είναι σημαντικό βήμα, τόνισε ο κ. Πεταλωτής, για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αυτή η προσπάθεια. Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, ο Οικοτουρισμός και τα τοπικά προϊόντα, για τα οποία θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο η τοπική κοινωνία, συμπληρώνουν αυτό το καλάθι τοπικών προϊόντων το οποίο θέλουμε να έχει ονομασία προέλευσης και να είναι το χαρακτηριστικό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης».

Ακολούθως ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε και στο Νέο Επενδυτικό Νόμο, ο οποίος όπως ανέφερε, έχει άμεση σχέση με την περιοχή μας. «Αυτός ο Νέος Επενδυτικός Νόμος δημιουργεί τομές, σέβεται το δημόσιο χρήμα, σέβεται την τοπική κοινωνία και είναι μακριά από τη λογική των επιδοτήσεων. Μιλάμε πλέον για βιώσιμη ανάπτυξη, για φοροαπαλλαγή και ευνοϊκά δάνεια ώστε να μην ξαναζήσουμε τις επενδύσεις ¨κουφάρια¨ του παρελθόντος. Είναι ευκαιρία για όλους. Ο Νέος Επενδυτικός Νομός είναι σε διαβούλευση και μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους επενδύτες και εργαζόμενοι όλων των περιοχών, οι οποίοι έχουν ζήσει τα δεινά προηγούμενων επενδυτικών νόμων, τα οποία ακόμη πληρώνουμε».

Ολοκληρώνοντας τη δήλωση του ο κ. Πεταλωτής τόνισε πώς «μακριά από φαινόμενα διαφθοράς ,οι νέες περιφέρειες θα έχουν πολύ σημαντικό λόγο, ώστε οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση αλλά και η Ελληνική Πολιτεία να γίνουν, επιτέλους, πράξη».

.