Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Και στο "Έθνος" γκάλοπ για τον φράχτη του Έβρου και τους μετανάστες

Πέρα από το γκάλοπ του "Θέματος", υπάρχει δημοσκόπηση και στο "Έθνος"

Πόσοι συμφωνούν με την κατασκευή του και πόσοι ζητούν άμεσα απελάσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Κλίμα πλήρους υιοθέτησης των «σκληρών» μέτρων στο μείζον ζήτημα περιορισμού της λαθρομετανάστευσης αποτυπώνεται από τα ευρήματα της τηλεφωνικής δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής».

Οι πολίτες φαίνεται ότι συντάσσονται με μέτρα της κυβέρνησης τα οποία ενδεχομένως να αποτελέσουν «τροχοπέδη» στην παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών, καταδεικνύοντας ότι ανεξάρτητα από κομματικές αναφορές η κοινή γνώμη θεωρεί ότι πρέπει να παρθούν ριζικά μέτρα.

Στο μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι θα κατασκευάσει φράχτη 12,5 χιλιομέτρων στον Εβρο για να ανακοπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών καταγράφεται ένα εντυπωσιακό ποσοστό, καθώς οκτώ στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει «φραγμός».

Σημειώνεται ότι αυτήν τη θέση υιοθετούν πάνω από το 80% των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά τα μικρά κόμματα το ποσοστό δεν είναι αμελητέο και αγγίζει το 66,5%.


Οι απελάσεις

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κοινή γνώμη και λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι ένα ακόμη ερώτημα που τέθηκε στους ερωτώμενους. Δηλαδή εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικειοθελή ή αναγκαστική απέλαση των λαθρομεταναστών από τη χώρα μας.

Εννέα στους δέκα πολίτες συμφωνούν (89,5%), ενώ ιδιαίτερα συντριπτικά είναι τα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα -ποσοστό 16,2%.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στους ψηφοφόρους είναι σε ό,τι αφορά τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών -όπως αξιοποίηση στρατοπέδων σε μη λειτουργία. Και εδώ η κοινή γνώμη, αν και με μικρότερο ποσοστό, θεωρεί ότι είναι σωστό το μέτρο. Το 68,8% συμφωνεί -επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας- ενώ διαφωνεί το 41,3% που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλα κόμματα.

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας -και όχι μόνο- ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας.

Δρόμοι όπως πέριξ της Ομόνοιας και το σκηνικό που καταγράφεται καθημερινά δείχνουν ότι πλέον έχουν πείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να υιοθετούν σκληρά μέτρα.

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν με τη θέση να γίνει επιχείρηση-σκούπα από την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, το 86,5% λέει «ναι», ενώ μόλις το 11,4% διαφωνεί.

Σημειώνεται ότι σχεδόν εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνούν. Οπως όλα δείχνουν, η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μια άλλη πολιτική που θα αφορά τη λαθρομετανάστευση.

Το σύνολο των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση συναντά την ευμενή υποδοχή των πολιτών. Πάντως, η στάση της κοινής γνώμης θα πρέπει να εξεταστεί και να συνδυαστεί και με την οικονομική κατάσταση της χώρας.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/