Οι κόντρες και οι αναφορές
για την περιοχή μας από Παπανδρέου, Σαμαρά, Παπαρήγα, Καρατζαφέρη
και Τσίπρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗ BOYΛΗ
«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα - και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στον δημοσιοοικονομικό τομέα, κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά θέματα έξω από την σφαίρα της υποτίμησης της Ελλάδας. Το κλίμα αυτό δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από «ανύπαρκτα φαντάσματα και χίμαιρες» στο κατόπι της «μνημονιολογίας». «Πατριωτισμός σημαίνει να μην επιτρέψεις να φτάσει η χώρα σου στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Να κλείσουμε τον κύκλο και να στηριζόμαστε στις δικές μας δάνειες δυνάμεις».
Στο παραπάνω πλαίσιο ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για την «προκαταβολική κριτική» που δέχθηκε πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία και επανέλαβε πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς». Υπενθυμίζοντας δε, την έντονη καχυποψία που συνάντησε η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από την έναρξή της, επισκόπησε τους καρπούς του «μερίσματος ειρήνης» που ακολούθησε, ακόμα και αν οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει.
«Είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. «Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Μέσα σε λίγους μήνες, δώσαμε νέα πνοή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». Από την άλλη, πολιτική της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό «σύνθετο και πολύπολοκο» ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».
Στο Κυπριακό η ιδέα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια χαλαρή συνομοσπονδία «δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια. Η άλλη πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε έξωθεν επιλογή λύσης. Η διεθνής κοινότητα όμως, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εισβολή και η Ε.Ε. κατοχή της Κύπρου».
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αλβανία, ο Πρωθυπουργός συνέστησε να μην διολισθήσει η γειτονική χώρα σε φαινόμενα βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται. «Χρειάζεται επίδειξη αυτοσυγκράτησης απ’ όλες τις πλευρές», σημείωσε. Όσον αφορά δε, την διένεξη με την ΠΓΔΜ για το όνομά της, είπε πως δεν είναι αισιόδοξος για προοπτική άμεσης επίλυσης. «Διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή».
Αν.Σαμαράς
Με μια πρόταση - τοποθέτηση για το θέμα της πολιτικής διαφθοράς ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς την ομιλία του στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τα εθνικά θέματα, που ο ίδιος είχε ζητήσει.
«Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., συμπληρώνοντας: «Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν».
Τις "κόκκινες γραμμές" της ΝΔ στα εθνικά θέματα χάραξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά την διάρκεια της Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στην Βουλή που διεξάγεται κατόπιν αιτήματός του.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς:
- τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο
- απέρριψε την συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση
- ζήτησε την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)
- στο Κυπριακό τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν
- για το Σκοπιανό επικαλέστηκε την επιτυχία της χώρας στην σύνοδο του Βουκουρεστίου που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό.
- Τάχθηκε κατά της μυστικής διπλωματίας -για την οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου- επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στην χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι.
Πιο αναλυτικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε από το βήμα της Βουλής να προχωρήσει η χώρα μας στην θέσπιση ΑΟΖ και στην συνέχεια να προχωρήσει στην οριοθέτησή της με όσες παράκτιες χώρες έχουν επικάλυψη μαζί μας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήδη το έκανε με το Ισραήλ με την Αίγυπτο και το Λίβανο και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει άμεσα με την Κύπρο και να την προωθήσει με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Σημείωσε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ξεπερνά το ανύπαρκτο θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο.
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστη ή περίκλειστη θάλασσα» που ανατρέπει τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν αυτό-παραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο η ΝΔ δεν θα την αναγνωρίσει και όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει. Κάλεσε δε μετ΄ επιτάσεως τον κ. Παπανδρέου να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση». Επίσης του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί.
Για το Αιγαίο είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε να συνεκμεταλλευθούμε ενώ άσκησε κριτική στον κ. Παπανδρέου για την επίσκεψή του στην Τουρκία και την ομιλία του στον Ερζερούμ ενώπιον των πρέσβεων της γείτονος.
«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου στο τουρκικό ακροατήριο είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας και αυτό ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς ρώτησε τι συζητούσε επί δύο ώρες ο κ. Παπανδρέου στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι "αυτή η τακτική συνιστά μυστική διπλωματία".
Άσκησε κριτική στην πρόταση Δρούτσα για Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ λέγοντας ότι «είναι μεγάλη εκδούλευση για την Τουρκία αφού ουσιαστικά την αναβαθμίζει σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ όπως την Ρωσία ή την Κίνα. Αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου το υποστήριξε παρουσιάζοντάς το ως μονόδρομο, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε τον εκβιασμό, ο κυπριακός ελληνισμός το καταψήφισε και η Κύπρος ούτε καταστράφηκε ούτε έμεινε εκτός Ευρώπης. Είμαστε ενάντια σε κάθε σχέδιο Ανάν και σε κάθε μονόδρομο, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Αναφέρθηκε και στο Βουκουρέστι λέγοντας ότι με την στάση της κυβέρνησης της ΝΔ μπήκαν οι κόκκινες γραμμές στο σκοπιανό και η Ελλάδα δεν απομονώθηκε.
Έκανε συνολική κριτική στην πολιτική του κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση με το Μνημόνιο προσχωρεί στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών κάτι που δεν έκαναν χώρες με παρόμοια προβλήματα και όσες το έκαναν διαπραγματεύθηκαν τους όρους όπως η Ιρλανδία». «Συμφωνούμε με τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν οραματιζόμαστε καμία «διεθνή διακυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι καμία χώρα δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά τα ξεπερασμένα ιδεολογήματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο "δόγμα Νταβούτογλου" για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και υποστήριξε ότι της δημιουργεί προβλήματα και με τον αραβικό κόσμο αλλά και με το Ισραήλ και της ΗΠΑ όπως και με χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία. Υποστήριξε ότι η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ δίνει δυνατότητα μεγαλύτερης προσέγγισης της χώρας μας με το Ισραήλ χωρίς να αποστεί από την πάγια θέση της για το Παλαιστινιακό.
Αλ.Παπαρήγα
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.
Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως όταν ο πρωθυπουργός μιλά για πολυμερή και πολυδιάσταση πολιτική εννοεί τις εμπορικές συμφωνίες, που θέλει να κάνει με την Τουρκία, την Κίνα, τις Ινδίες, τις ΗΠΑ, με χώρες της ΕΕ, την Βριζιλία για να εξασφαλίσει μερίδιο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δρουν στην Ελλάδα. Αυτός είναι δικός σας «σύγχρονος πατριωτισμός», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σας κατηγορούμε για προδοσία και υποτέλεια, κάνετε αυτό που επιβάλλει το πρόγραμμά σας και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε, ανεξαρτήτως προσωπικής ιδιοτέλειας. Δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, αλλά έχει παρενέργειες αυτό που κάνετε. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα σύνορα».
Εκφράζοντας τη διαφωνία της με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η κ. Παπαρήγα είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Παπανδρέου ότι «συμβαίνουν δύο πράγματα, όταν μιλάτε περί της ενεργητικής συμμετοχής της Ελλάδας στην παγκοσμιοποίηση, περί παλιού και νέου πατριωτισμού. Ή είστε αφελής, κάτι που δεν πιστεύουμε, ή δουλεύετε κυριολεκτικά "ψιλό γαζί" τον ελληνικό λαό».
Η γγ του ΚΚΕ ρώτησε αν η εθνοκρατική οργάνωση έχει καταργηθεί και αν το ίδιο έγινε με τα «σύνορα» και «κυριαρχικά δικαιώματα». «Για μας η έννοια σύνορα, υφαλοκρηπίδα, κυριαρχικά δικαιώματα, ΑΟΖ υπάρχει», τόνισε.
Αναφερόμενη στις συμμαχίες στις οποίες είναι ενταγμένη η Ελλάδα, όπως βιώνονται σήμερα - είτε είναι σύνορα, κρίση, στρατοί κατοχής και εισβολής, υφαλοκρηπίδες, είτε ΑΟΖ- είπε πως «είναι συμμαχίες για το πώς θα μοιράσουν τη λεία. Οι καυγάδες δεν γίνονται γιατί οι λαοί έχουν διαφορές».
Απαντώντας στα όσα ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στο ΚΚΕ για αλλαγή θέσεων, η κ. Παπαρήγα ανέγνωσε επίσημες ανακοινώσεις του κόμματός της από το 2000, σχετικά με ανεξερεύνητα κοιτάσματα στο Ιόνιο, με αξιώσεις της Τουρκίας κ.λπ. «Είμαστε τελευταίοι που θέλουμε ελληνοτουρκικό πόλεμο γιατί θα χύσουν το αίμα τους οι δύο λαοί για τα συμφέροντα του πετρελαίου», είπε.
Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο χαρακτήρισε «λαγό», είτε αφορά το Αιγαίο, είτε το χρέος. «Δεν είναι προσωπική του επιλογή. Την ώρα που εσείς ισχυρίζεστε ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, επίσημα βγήκε και είπε πως η υφαλοκρυπίδα φτάνει μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, που αποτελούν το 15% μόνον των διεθνών υδάτων του Αιγαίου άρα το υπόλοιπο το αφήνει στο χώρο των λεγόμενων γκρίζων ζωνών», απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό. «Τέτοιο επιχείρημα, ούτε η τουρκική πλευρά δεν το έχει επικαλεστεί», είπε και πρόσθεσε πως ο κανόνας αυτός ίσχυε έως το 1958, όταν η τεχνολογία δεν μπορούσε να φτάσει στο απαιτούμενο βάθος για την έρευνα και την άντληση υδρογονανθράκων, αλλά αντικαταστάθηκε η συμφωνία του ‘58 με άλλη που ισχύει μέχρι σήμερα και που δεν αναφέρεται σε αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος.
«Όταν τα είπε αυτά η ΚΟ του ΚΚΕ ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να κατατεθούν τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Βουλή για το τι γίνεται στις συζητήσεις και το ΥΠΕΞ απάντησε πως δεν τηρούνται πρακτικά», γνωστοποίησε. «Θα είσαστε εγκληματίες αν γινόταν αυτό. Δεν το πιστεύουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ακόμη χειρότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάς παρέπεμψε στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου».
Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στα «μεγάλα λόγια», που ειπώθηκαν στο Ερζερούμ, τα χαρακτήρισε «διακοσμητικά» και σημείωσε πως «έπρεπε να έχουμε ενημέρωση και να υπάρχουν στην ομιλία του πρωθυπουργού».
Η γγ του ΚΚΕ αναγνώρισε ότι πρέπει να επιδιωχθεί μία συμφωνία με την Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι ακόμη κι αν η γείτονα υποχωρήσει σε αυτά, που λέει, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού γιατί θα είναι προσωρινή συμφωνία. «Το πρόβλημα του ανταγωνισμού θα υπάρχει», είπε.
Ρώτησε, επίσης, πώς θα ξεκινήσει το συνυποσχετικό, στη βάση των έξι ή των 12 μιλίων;
«Αυτή τη στιγμή μπαίνουν θέματα διαφορών στα σύνορα», τόνισε και ρώτησε ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, «από τι θα ξεκινήσει».
Αναφορικά με την υφαλοκρυπίδα και τις ΑΟΖ, διερωθήτηκε γιατί δεν καθορίζουμε την ελληνική ΑΟΖ; «Γιατί - όπως είπε - δεν είναι ότι δεν την καθορίζει η κυβέρνηση στο Ν. Αιγαίο, αλλά ούτε νότια της Κρήτης ούτε απέναντι στη Λιβύη και την Αίγυπτο». Συμπλήρωσε δε πως την καθορίζει γιατί έχει βάλει όρο η Τουρκία. «Γιατί αν καθορίζατε την ΑΟΖ θα βάζατε μέσα και το Καστελόριζο. Κι εδώ το Καστελόριζο είναι πρόσχημα. Η Τουρκία αμφισβητεί τη γραμμή Κρήτη - Κάρπαθο - Ρόδο ως γραμμή που η Ελλάδα έχει δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης», ανέφερε.
«Eδώ, δεν δέχεται το FIR και φοβόμαστε ότι σε ώρα ανάγκης η χώρα μας δεν θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα με τα 12 ναυτικά μίλια», είπε.
Γιώργος Καρατζαφέρης
Να μην χάνει άλλο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χωρίς να την οριοθετήσει, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι «η σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ θα πάψει την Τουρκία να είναι ενεργειακός μονόδρομος».
Παράλληλα πρότεινε επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής επισημαίνοντας την ανάγκη να είναι πιο πολυσυλλεκτική, καθώς τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, δίνουν την δυνατότητα αυτή, όπως είπε, ενώ απέδωσε ατολμία στην κυβέρνηση στο να προχωρήσει σε πιο τολμηρά βήματα. Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφια που προχώρησε σε τολμηρές κινήσεις έφερε στο νησί τον Σαρκοζί και την Μέρκελ.
Ο κ, Καρατζαφέρης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, μίλησε για "λάθη πολλών δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική", αλλά και για "δικαίωση των θέσεων" του κόμματος του. Συμπλήρωσε δε δηκτικά, ότι σήμερα «με ευχάριστη έκπληξη άκουσα την εμπεριστατωμένη ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να κινείται στον ίδιο άξονα του ΛΑΟΣ».
«Δεχόμεθα παθητικά τα θέματα που βάζει η Τουρκία. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε εμείς τη πολιτική τροχιά των πραγμάτων και όχι να αφήνουμε την Τουρκία να ηγεμονεύει», επεσήμανε και πρόσθεσε: "Πρέπει σοβαρά και υπεύθυνα να χαράξουμε έναν εθνικό άξονα. Η Τουρκία έθεσε θέματα που μας δυσκολεύουν στην ΑΟΖ. Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να ηγεμονεύσει στην περιοχή, βλέπει τον εαυτό του ως ένα νέο Νάσερ που θα ενώσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Όταν έχουμε τον πλούτο κάτω από τα πόδια μας, την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα γιατί η χώρα μας δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ χωρίς να την οριοθετήσει; Τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλα. Μεγαλώνει η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη παύει η Τουρκία να εξαπλώνεται », σημείωσε ο κ Καρατζαφέρης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζουν τα κόμματα όλη την αλήθεια για τα όσα συζητάει η κυβέρνηση, με την Τουρκία και ζήτησε να γίνει ενημέρωση γιατί, όπως είπε, «πρέπει να ξέρουμε τα πραγματικά περιστατικά για τα εξωτερικά θέματα».
Αλέξης Τσίπρας
«Προσωπική διπλωματία» και φιλοατλαντική πολιτική καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η διπλωματία των προσωπικών επαφών, των ταξιδιών και των κατ’ ιδίαν κλειστών συνομιλιών» είναι πολιτική χειρότερη από την «μυστική διπλωματία» που προσάπτει στον κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πρόκειται για προσωπική πολιτική με όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως χυζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Επισημαίνοντας καταρχάς ότι η πολιτική της συνεννόησης και των συμβιβασμών είναι σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, είπε πως για να είναι πετυχημένος ο συμβιβασμός, δε μπορεί να είναι αποτέλεσμα φόβου ή αδυναμίας, αλλά αποτέλεσμα επιλογής, μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. «Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν συζητάτε με τη Τουρκία ή αν συζητάτε μυστικά. Το πρόβλημα είναι αν έχετε στόχο και ποιος, ποια διαδικασία πολιτική, νομιμοποιεί το στόχο αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Αιτιολογώντας την άποψή του αναφέρθηκε στο «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της χώρας να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη» για να σημειώσει: «Δεν του έφτανε του Καστελόριζου που έγινε η καρτ ποστάλ της εισβολής του ΔΝΤ στην χώρα, του έτυχε τώρα να είναι πρωταγωνιστής και στο θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε αβεβαιότητα αν θα καταφέρει η Τουρκία να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης, κρίνοντας πως «μάλλον υπερεκτιμά τις δυνατότητες της». Όμως, είπε, ότι το ζήτημα είναι τί κάνουμε εμείς και εκτίμησε ότι από όσα ακούστηκαν σήμερα μάλλον δεν κάνουμε απολύτως τίποτε και στο θέμα της συγκεκριμένης αποκλειστικής ζώνης «έχουμε αφήσει αυτήν την συγκεκριμένη ΑΟΖ να την αναγνωρίσει ένα τρίτο κράτος πρώτα». Επισήμανε την θέση του ότι σε αυτό το θέμα τριβής και διαφωνίας με την Τουρκία, δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτεται το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου - όπως τόνισε - να καταδειχθεί «το έλλειμμα πολυδιάστατης και ενεργητικής εθνικής στρατηγικής», έθεσε τα ερωτήματα:
- Γιατί η Τουρκία, μπορεί και παίρνει πρωτοβουλίες και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και οριοθετεί ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, στα βόρεια σύνορά της και η Ελλάδα δεν το κάνει στο Ιόνιο, Δυτικά;
- Γιατί η Αλβανία, ενώ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ τους, μονομερώς την ακυρώνει, με προσφυγή στο Συνταγματικό της δικαστήριο που στήριξε ο κος Ράμα και η κυβέρνησή δεν αντέδρασε;
- Τι γίνεται στο θέμα της Γαύδου; Γιατί δεν προχωράμε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη, που να συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα της Γαύδου;
- Έχει διδαχτεί κάτι η ελληνική εξωτερική πολιτική από τη μεθοδική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα;
Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι συνάπτει άριστες σχέσεις μόνο με μία χώρα, το Ισραήλ και απαξιώνει μια σχέση δεκαετιών με τον αραβικό κόσμο, τον οποίο στρέφει εναντίον μας «στο όνομα ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος για το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει κανένα επίσημο στοιχείο» και στο όνομα του fast track. Όλα αυτά στο όνομα ενός «νέου ενεργειακού πολέμου», που όποιος νομίζει πως νικητές θα είναι κράτη και όχι τεράστιες πετρελαϊκές εταιρείες, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, είπε.
Για τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στο Αιγαίο ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του "ότι πίσω από το κλίμα για την πετρελαιοθάλασσα του Αιγαίου, κρύβεται η σκοπιμότητα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στη προοπτική σωτηρίας της χώρας από τα πετροδολάρια που θα μοιραστούμε με τους γείτονες».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι "είναι εξαιρετικά ανησυχητική αυτή η «ξαφνική ανακάλυψη», ανέφερε δε ότι επί 15 χρόνια υπήρξε "συνειδητή απαξίωση της έρευνας υδρογονανθράκων", είπε πως συνεχίζεται η "ληστρική εκμετάλλευση" του Πρίνου, διαλύθηκε η ΔΕΠ-ΕΚΥ ενώ σημείωσε ότι παραμένουμε η λιγότερο εξερευνημένη χώρα της Μεσογείου.
Ζήτησε, εξάλλου, να πληροφορηθεί ποιο μοντέλο θα επιλεγεί για την εξόρυξη, αναφέροντας πως αυτό που επελέγη στον Πρίνο δεν συμφέρει καθόλου τον λαό μας, ενώ καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να βγει το διπλωματικό σώμα από την καραντίνα, και τόνισε πως απαιτείται ριζικός επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής.
Δευτερολογίες
Γιώργος Παπανδρέου
Την διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα ασκήσει και στο Καστελόριζο τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματά της που θα ασκήσει και στις υπόλοιπες περιοχές, έδωσε στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλες τις εξελίξεις στο Δίκαιο της Θάλασσας.
«Είπαμε πως πολιτική και συστηματική μας επιδίωξη, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες - και γι’ αυτό προχωρήσαμε και με την Αλβανία. Υπογραμμίζω πως η συμφωνία είναι επωφελής για τις δύο χώρες και ελπίζω να την υιοθετήσει. Για το ίδιο θέμα, κάναμε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Θέλουμε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Για τον στόχο αυτό εργαζόμαστε, με σωστό και επιβεβλημένο τρόπο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Από την άλλη, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «η ΑΟΖ δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα. Το θέμα της εκμετάλλευσης των πιθανών ενεργειακών πόρων, είναι ένα αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο δεν εξαιρείται. Τα ίδια δικαιώματα θα ασκήσουμε και για την περιοχή του Καστελόριζου. Μην υιοθετούμε όμως εμείς τα όσα λέγονται. Μην προσδίδετε στην ελληνική κυβέρνηση προθέσεις που διακρίνουν διάφοροι αναλυτές και πολιτικοί. Ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να συμβάλλουμε στην προώθηση μιας πολιτικής, πιο κοινής απ’ ό,τι στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Για "πόθεν έσχες" και Siemens
Σε σχέση με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για επανεξέταση όλων των "πόθεν έσχες" των πολιτικών της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: «Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Η μεγάλη διαφορά δεν είναι η χρονική περίοδος, είναι να είναι ανεξάρτητη του Κοινοβουλίου η αρχή που διερευνά το πόθεν έσχες. Πρέπει να είναι στην πλειοψηφία τους δικαστές. Αλλά πάτε γυρεύοντας όταν μιλάτε για το αίτημα της διαφάνειας. Τι κάνατε 5,5 χρόνια; Ξεκινήσατε την πορεία σας με μια καταστροφική για την Ελλάδα σχεδιασμένη απογραφή, που δημιούργησε εικόνα αναξιοπιστίας και κλείσατε με την παραγραφή. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να παραγράψετε πιθανά αδικήματα», κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Εμείς προχωράμε με θάρρος και τόλμη για να αλλάξουμε το τοπίο. Σήμερα κατατίθεται το πόρισμα για την Siemens. Θα το μελετήσουμε - και για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και για την αλλαγή του πλαισίου αυτού που έχει αποδειχθεί ατελέσφορο. Ακόμη και για συνταγματικές αλλαγές (…) Εξαντλούμε κάθε περιθώριο διερεύνησης, να λάμψει η αλήθεια. Τεκμηριωμένα και σοβαρά - και όχι ως απάντηση σε φωνές και κραυγές. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Αντώνης Σαμαράς
Ανέβασε τους τόνους κατά την δευτερολογία του στην Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια στα θέματα αντιμετώπισης της πολιτικής διαφθοράς και για μυστική διπλωματία στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Η μόνη σας συνέπεια είναι η ασυνέπειά σας" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "η δική μας παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι στην σημερινή συζήτηση όλοι ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην θέσπιση ΑΟΖ . Καθώς είχε προηγηθεί συζήτηση περί εθνικής ομοψυχίας σημείωσε ότι «δεν ήταν ενωτικό το μήνυμα του κ. Παπανδρέου όταν πριν από τις δημοτικές εκλογές δήλωσε ότι "όποιος δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο έχει αντιπατριωτικό λόγο".
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι διαστρέβλωση ο ισχυρισμός ότι η ΝΔ ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. «Ήμουν κατά του σχεδίου Ανάν και υπέρ της ΝΔ που στήριξε τον Τάσο Παπαδόπουλο τότε» είπε και υπερασπίστηκε και τον τότε Πρωθυπουργό λέγοντας: «ο Καραμανλής δεν έκανε μυστική διπλωματία για να βγάζει κορώνες. Όταν ο Καραμανλής πήγαινε στην Τουρκία δεν γινόταν καμία παραβίαση, όταν πήγατε εσείς έγινε όργιο. Τότε η χώρα δεν ήταν σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας όπως έχετε πει εσείς, ούτε γινόταν μυστική διπλωματία και όταν χρειάστηκε να κάνουμε κόντρα στο σχέδιο Ανάν την κάναμε. Εσείς μιλήσατε δύο ώρες με τον Ερντογάν και δεν αποκαλύπτετε το περιεχόμενο σε κανέναν».
Συνέχισε την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «στα Ίμια ήταν η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει γκρίζες ζώνες και τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι η Ελλάδα δέχθηκε συνοριακές διαφορές. Οι «επιτυχίες» αυτές της Τουρκίας αναιρέθηκαν από την εξωτερική πολιτική της περιόδου 2004-2009».
Για τα θέματα διαφθοράς
Ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις τοποθετήσεις για τα θέματα πολιτικής διαφθοράς, λέγοντας ότι για τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί «εμείς θέλουμε μόνο δικαστές για την έρευνα». Επιτέθηκε στον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι αθετεί συμφωνίες, όπως η δέσμευση στην συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαφάνεια μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Για την υπόθεση Βατοπεδίου ο κ. Σαμαράς είπε τα αδικήματα ήταν παραγεγραμμένα και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσετε σε προανακριτική και για την Siemens με παραγεγραμμένα αδικήματα; Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι τον κοροϊδεύετε, δεν θα προχωρήσετε τότε γιατί τον κοροϊδεύετε τόσον καιρό ή μήπως θα περιορίσετε την έρευνα στην περίοδο 2007-2009; έχετε μπει σε αδιέξοδο για το θέμα». Τέλος κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «και για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών αθετήσατε την συμφωνία».
Αλέκα Παπαρήγα
«Προσπαθείτε να παίξετε ηγετικό ρόλο στο παιχνίδι των αντιθέσεων για την ληστεία του πλούτου στην περιοχή και όχι μόνο», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την δευτερολογία της στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα και επικαλούμενη την αντιπυραυλική ασπίδα και την νέα δομή του ΝΑΤΟ.
Η κυρία Παπαρήγα, η οποία διαφώνησε ευθέως με την εκτίμηση του Πρωθυπουργού ότι υπήρξε συναινετικό πνεύμα στη συζήτηση, απευθύνθηκε προς τον κ. Παπανδρέου θέτοντας το ερώτημα γιατί είναι υπερήφανος για το Κυπριακό όταν, όπως είπε, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που απέτρεψε το 2004 ένα κοινό κείμενο υπέρ του σχεδίου Ανάν, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση πως "θα υπάρξει καινούργιο σχέδιο Ανάν".
Ακόμη τόνισε πως όταν πλέον μιλάει η κυβέρνηση για αποτρεπτικό - αμυντικό δόγμα αυτό σημαίνει ότι δίνει βάρος στη συμμετοχή της Ελλάδας σε άδικους πολέμους. «Δεν θέλουμε να καταγραφούμε ως μία δύναμη που συμβάλλει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ» είπε.
Μιλώντας για τη συμφωνία με το Ισραήλ, που είναι δύναμη "πυρηνική", όπως είπε η κυρία Παπαρήγα εξέφρασε τη διαφωνία της υποστηρίζοντας πως «παραχωρείτε εναέριο χώρο για ασκήσεις κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ενδεχόμενο πόλεμο». Και διερωτώμενη αν «αυτός είναι ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας;», πρόσθεσε "δεν τον θέλουμε αυτό το ρόλο".
Τέλος η κυρία Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συκοφαντεί τις απόψεις των άλλων παραπλανώντας έτσι τον ελληνικό λαό.
Πηγή: http://www.newpost.gr/
για την περιοχή μας από Παπανδρέου, Σαμαρά, Παπαρήγα, Καρατζαφέρη
και Τσίπρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗ BOYΛΗ
«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα - και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στον δημοσιοοικονομικό τομέα, κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά θέματα έξω από την σφαίρα της υποτίμησης της Ελλάδας. Το κλίμα αυτό δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από «ανύπαρκτα φαντάσματα και χίμαιρες» στο κατόπι της «μνημονιολογίας». «Πατριωτισμός σημαίνει να μην επιτρέψεις να φτάσει η χώρα σου στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Να κλείσουμε τον κύκλο και να στηριζόμαστε στις δικές μας δάνειες δυνάμεις».
Στο παραπάνω πλαίσιο ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για την «προκαταβολική κριτική» που δέχθηκε πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία και επανέλαβε πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς». Υπενθυμίζοντας δε, την έντονη καχυποψία που συνάντησε η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από την έναρξή της, επισκόπησε τους καρπούς του «μερίσματος ειρήνης» που ακολούθησε, ακόμα και αν οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει.
«Είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. «Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Μέσα σε λίγους μήνες, δώσαμε νέα πνοή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». Από την άλλη, πολιτική της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό «σύνθετο και πολύπολοκο» ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».
Στο Κυπριακό η ιδέα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια χαλαρή συνομοσπονδία «δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια. Η άλλη πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε έξωθεν επιλογή λύσης. Η διεθνής κοινότητα όμως, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εισβολή και η Ε.Ε. κατοχή της Κύπρου».
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αλβανία, ο Πρωθυπουργός συνέστησε να μην διολισθήσει η γειτονική χώρα σε φαινόμενα βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται. «Χρειάζεται επίδειξη αυτοσυγκράτησης απ’ όλες τις πλευρές», σημείωσε. Όσον αφορά δε, την διένεξη με την ΠΓΔΜ για το όνομά της, είπε πως δεν είναι αισιόδοξος για προοπτική άμεσης επίλυσης. «Διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή».
Αν.Σαμαράς
Με μια πρόταση - τοποθέτηση για το θέμα της πολιτικής διαφθοράς ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς την ομιλία του στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τα εθνικά θέματα, που ο ίδιος είχε ζητήσει.
«Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., συμπληρώνοντας: «Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν».
Τις "κόκκινες γραμμές" της ΝΔ στα εθνικά θέματα χάραξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά την διάρκεια της Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στην Βουλή που διεξάγεται κατόπιν αιτήματός του.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς:
- τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο
- απέρριψε την συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση
- ζήτησε την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)
- στο Κυπριακό τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν
- για το Σκοπιανό επικαλέστηκε την επιτυχία της χώρας στην σύνοδο του Βουκουρεστίου που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό.
- Τάχθηκε κατά της μυστικής διπλωματίας -για την οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου- επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στην χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι.
Πιο αναλυτικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε από το βήμα της Βουλής να προχωρήσει η χώρα μας στην θέσπιση ΑΟΖ και στην συνέχεια να προχωρήσει στην οριοθέτησή της με όσες παράκτιες χώρες έχουν επικάλυψη μαζί μας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήδη το έκανε με το Ισραήλ με την Αίγυπτο και το Λίβανο και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει άμεσα με την Κύπρο και να την προωθήσει με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Σημείωσε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ξεπερνά το ανύπαρκτο θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο.
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστη ή περίκλειστη θάλασσα» που ανατρέπει τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν αυτό-παραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο η ΝΔ δεν θα την αναγνωρίσει και όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει. Κάλεσε δε μετ΄ επιτάσεως τον κ. Παπανδρέου να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση». Επίσης του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί.
Για το Αιγαίο είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε να συνεκμεταλλευθούμε ενώ άσκησε κριτική στον κ. Παπανδρέου για την επίσκεψή του στην Τουρκία και την ομιλία του στον Ερζερούμ ενώπιον των πρέσβεων της γείτονος.
«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου στο τουρκικό ακροατήριο είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας και αυτό ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς ρώτησε τι συζητούσε επί δύο ώρες ο κ. Παπανδρέου στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι "αυτή η τακτική συνιστά μυστική διπλωματία".
Άσκησε κριτική στην πρόταση Δρούτσα για Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ λέγοντας ότι «είναι μεγάλη εκδούλευση για την Τουρκία αφού ουσιαστικά την αναβαθμίζει σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ όπως την Ρωσία ή την Κίνα. Αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου το υποστήριξε παρουσιάζοντάς το ως μονόδρομο, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε τον εκβιασμό, ο κυπριακός ελληνισμός το καταψήφισε και η Κύπρος ούτε καταστράφηκε ούτε έμεινε εκτός Ευρώπης. Είμαστε ενάντια σε κάθε σχέδιο Ανάν και σε κάθε μονόδρομο, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Αναφέρθηκε και στο Βουκουρέστι λέγοντας ότι με την στάση της κυβέρνησης της ΝΔ μπήκαν οι κόκκινες γραμμές στο σκοπιανό και η Ελλάδα δεν απομονώθηκε.
Έκανε συνολική κριτική στην πολιτική του κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση με το Μνημόνιο προσχωρεί στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών κάτι που δεν έκαναν χώρες με παρόμοια προβλήματα και όσες το έκαναν διαπραγματεύθηκαν τους όρους όπως η Ιρλανδία». «Συμφωνούμε με τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν οραματιζόμαστε καμία «διεθνή διακυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι καμία χώρα δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά τα ξεπερασμένα ιδεολογήματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο "δόγμα Νταβούτογλου" για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και υποστήριξε ότι της δημιουργεί προβλήματα και με τον αραβικό κόσμο αλλά και με το Ισραήλ και της ΗΠΑ όπως και με χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία. Υποστήριξε ότι η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ δίνει δυνατότητα μεγαλύτερης προσέγγισης της χώρας μας με το Ισραήλ χωρίς να αποστεί από την πάγια θέση της για το Παλαιστινιακό.
Αλ.Παπαρήγα
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.
Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως όταν ο πρωθυπουργός μιλά για πολυμερή και πολυδιάσταση πολιτική εννοεί τις εμπορικές συμφωνίες, που θέλει να κάνει με την Τουρκία, την Κίνα, τις Ινδίες, τις ΗΠΑ, με χώρες της ΕΕ, την Βριζιλία για να εξασφαλίσει μερίδιο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δρουν στην Ελλάδα. Αυτός είναι δικός σας «σύγχρονος πατριωτισμός», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σας κατηγορούμε για προδοσία και υποτέλεια, κάνετε αυτό που επιβάλλει το πρόγραμμά σας και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε, ανεξαρτήτως προσωπικής ιδιοτέλειας. Δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, αλλά έχει παρενέργειες αυτό που κάνετε. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα σύνορα».
Εκφράζοντας τη διαφωνία της με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η κ. Παπαρήγα είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Παπανδρέου ότι «συμβαίνουν δύο πράγματα, όταν μιλάτε περί της ενεργητικής συμμετοχής της Ελλάδας στην παγκοσμιοποίηση, περί παλιού και νέου πατριωτισμού. Ή είστε αφελής, κάτι που δεν πιστεύουμε, ή δουλεύετε κυριολεκτικά "ψιλό γαζί" τον ελληνικό λαό».
Η γγ του ΚΚΕ ρώτησε αν η εθνοκρατική οργάνωση έχει καταργηθεί και αν το ίδιο έγινε με τα «σύνορα» και «κυριαρχικά δικαιώματα». «Για μας η έννοια σύνορα, υφαλοκρηπίδα, κυριαρχικά δικαιώματα, ΑΟΖ υπάρχει», τόνισε.
Αναφερόμενη στις συμμαχίες στις οποίες είναι ενταγμένη η Ελλάδα, όπως βιώνονται σήμερα - είτε είναι σύνορα, κρίση, στρατοί κατοχής και εισβολής, υφαλοκρηπίδες, είτε ΑΟΖ- είπε πως «είναι συμμαχίες για το πώς θα μοιράσουν τη λεία. Οι καυγάδες δεν γίνονται γιατί οι λαοί έχουν διαφορές».
Απαντώντας στα όσα ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στο ΚΚΕ για αλλαγή θέσεων, η κ. Παπαρήγα ανέγνωσε επίσημες ανακοινώσεις του κόμματός της από το 2000, σχετικά με ανεξερεύνητα κοιτάσματα στο Ιόνιο, με αξιώσεις της Τουρκίας κ.λπ. «Είμαστε τελευταίοι που θέλουμε ελληνοτουρκικό πόλεμο γιατί θα χύσουν το αίμα τους οι δύο λαοί για τα συμφέροντα του πετρελαίου», είπε.
Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο χαρακτήρισε «λαγό», είτε αφορά το Αιγαίο, είτε το χρέος. «Δεν είναι προσωπική του επιλογή. Την ώρα που εσείς ισχυρίζεστε ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, επίσημα βγήκε και είπε πως η υφαλοκρυπίδα φτάνει μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, που αποτελούν το 15% μόνον των διεθνών υδάτων του Αιγαίου άρα το υπόλοιπο το αφήνει στο χώρο των λεγόμενων γκρίζων ζωνών», απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό. «Τέτοιο επιχείρημα, ούτε η τουρκική πλευρά δεν το έχει επικαλεστεί», είπε και πρόσθεσε πως ο κανόνας αυτός ίσχυε έως το 1958, όταν η τεχνολογία δεν μπορούσε να φτάσει στο απαιτούμενο βάθος για την έρευνα και την άντληση υδρογονανθράκων, αλλά αντικαταστάθηκε η συμφωνία του ‘58 με άλλη που ισχύει μέχρι σήμερα και που δεν αναφέρεται σε αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος.
«Όταν τα είπε αυτά η ΚΟ του ΚΚΕ ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να κατατεθούν τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Βουλή για το τι γίνεται στις συζητήσεις και το ΥΠΕΞ απάντησε πως δεν τηρούνται πρακτικά», γνωστοποίησε. «Θα είσαστε εγκληματίες αν γινόταν αυτό. Δεν το πιστεύουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ακόμη χειρότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάς παρέπεμψε στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου».
Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στα «μεγάλα λόγια», που ειπώθηκαν στο Ερζερούμ, τα χαρακτήρισε «διακοσμητικά» και σημείωσε πως «έπρεπε να έχουμε ενημέρωση και να υπάρχουν στην ομιλία του πρωθυπουργού».
Η γγ του ΚΚΕ αναγνώρισε ότι πρέπει να επιδιωχθεί μία συμφωνία με την Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι ακόμη κι αν η γείτονα υποχωρήσει σε αυτά, που λέει, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού γιατί θα είναι προσωρινή συμφωνία. «Το πρόβλημα του ανταγωνισμού θα υπάρχει», είπε.
Ρώτησε, επίσης, πώς θα ξεκινήσει το συνυποσχετικό, στη βάση των έξι ή των 12 μιλίων;
«Αυτή τη στιγμή μπαίνουν θέματα διαφορών στα σύνορα», τόνισε και ρώτησε ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, «από τι θα ξεκινήσει».
Αναφορικά με την υφαλοκρυπίδα και τις ΑΟΖ, διερωθήτηκε γιατί δεν καθορίζουμε την ελληνική ΑΟΖ; «Γιατί - όπως είπε - δεν είναι ότι δεν την καθορίζει η κυβέρνηση στο Ν. Αιγαίο, αλλά ούτε νότια της Κρήτης ούτε απέναντι στη Λιβύη και την Αίγυπτο». Συμπλήρωσε δε πως την καθορίζει γιατί έχει βάλει όρο η Τουρκία. «Γιατί αν καθορίζατε την ΑΟΖ θα βάζατε μέσα και το Καστελόριζο. Κι εδώ το Καστελόριζο είναι πρόσχημα. Η Τουρκία αμφισβητεί τη γραμμή Κρήτη - Κάρπαθο - Ρόδο ως γραμμή που η Ελλάδα έχει δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης», ανέφερε.
«Eδώ, δεν δέχεται το FIR και φοβόμαστε ότι σε ώρα ανάγκης η χώρα μας δεν θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα με τα 12 ναυτικά μίλια», είπε.
Γιώργος Καρατζαφέρης
Να μην χάνει άλλο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χωρίς να την οριοθετήσει, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι «η σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ θα πάψει την Τουρκία να είναι ενεργειακός μονόδρομος».
Παράλληλα πρότεινε επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής επισημαίνοντας την ανάγκη να είναι πιο πολυσυλλεκτική, καθώς τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, δίνουν την δυνατότητα αυτή, όπως είπε, ενώ απέδωσε ατολμία στην κυβέρνηση στο να προχωρήσει σε πιο τολμηρά βήματα. Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφια που προχώρησε σε τολμηρές κινήσεις έφερε στο νησί τον Σαρκοζί και την Μέρκελ.
Ο κ, Καρατζαφέρης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, μίλησε για "λάθη πολλών δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική", αλλά και για "δικαίωση των θέσεων" του κόμματος του. Συμπλήρωσε δε δηκτικά, ότι σήμερα «με ευχάριστη έκπληξη άκουσα την εμπεριστατωμένη ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να κινείται στον ίδιο άξονα του ΛΑΟΣ».
«Δεχόμεθα παθητικά τα θέματα που βάζει η Τουρκία. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε εμείς τη πολιτική τροχιά των πραγμάτων και όχι να αφήνουμε την Τουρκία να ηγεμονεύει», επεσήμανε και πρόσθεσε: "Πρέπει σοβαρά και υπεύθυνα να χαράξουμε έναν εθνικό άξονα. Η Τουρκία έθεσε θέματα που μας δυσκολεύουν στην ΑΟΖ. Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να ηγεμονεύσει στην περιοχή, βλέπει τον εαυτό του ως ένα νέο Νάσερ που θα ενώσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Όταν έχουμε τον πλούτο κάτω από τα πόδια μας, την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα γιατί η χώρα μας δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ χωρίς να την οριοθετήσει; Τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλα. Μεγαλώνει η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη παύει η Τουρκία να εξαπλώνεται », σημείωσε ο κ Καρατζαφέρης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζουν τα κόμματα όλη την αλήθεια για τα όσα συζητάει η κυβέρνηση, με την Τουρκία και ζήτησε να γίνει ενημέρωση γιατί, όπως είπε, «πρέπει να ξέρουμε τα πραγματικά περιστατικά για τα εξωτερικά θέματα».
Αλέξης Τσίπρας
«Προσωπική διπλωματία» και φιλοατλαντική πολιτική καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η διπλωματία των προσωπικών επαφών, των ταξιδιών και των κατ’ ιδίαν κλειστών συνομιλιών» είναι πολιτική χειρότερη από την «μυστική διπλωματία» που προσάπτει στον κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πρόκειται για προσωπική πολιτική με όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως χυζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Επισημαίνοντας καταρχάς ότι η πολιτική της συνεννόησης και των συμβιβασμών είναι σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, είπε πως για να είναι πετυχημένος ο συμβιβασμός, δε μπορεί να είναι αποτέλεσμα φόβου ή αδυναμίας, αλλά αποτέλεσμα επιλογής, μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. «Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν συζητάτε με τη Τουρκία ή αν συζητάτε μυστικά. Το πρόβλημα είναι αν έχετε στόχο και ποιος, ποια διαδικασία πολιτική, νομιμοποιεί το στόχο αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Αιτιολογώντας την άποψή του αναφέρθηκε στο «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της χώρας να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη» για να σημειώσει: «Δεν του έφτανε του Καστελόριζου που έγινε η καρτ ποστάλ της εισβολής του ΔΝΤ στην χώρα, του έτυχε τώρα να είναι πρωταγωνιστής και στο θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε αβεβαιότητα αν θα καταφέρει η Τουρκία να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης, κρίνοντας πως «μάλλον υπερεκτιμά τις δυνατότητες της». Όμως, είπε, ότι το ζήτημα είναι τί κάνουμε εμείς και εκτίμησε ότι από όσα ακούστηκαν σήμερα μάλλον δεν κάνουμε απολύτως τίποτε και στο θέμα της συγκεκριμένης αποκλειστικής ζώνης «έχουμε αφήσει αυτήν την συγκεκριμένη ΑΟΖ να την αναγνωρίσει ένα τρίτο κράτος πρώτα». Επισήμανε την θέση του ότι σε αυτό το θέμα τριβής και διαφωνίας με την Τουρκία, δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτεται το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου - όπως τόνισε - να καταδειχθεί «το έλλειμμα πολυδιάστατης και ενεργητικής εθνικής στρατηγικής», έθεσε τα ερωτήματα:
- Γιατί η Τουρκία, μπορεί και παίρνει πρωτοβουλίες και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και οριοθετεί ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, στα βόρεια σύνορά της και η Ελλάδα δεν το κάνει στο Ιόνιο, Δυτικά;
- Γιατί η Αλβανία, ενώ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ τους, μονομερώς την ακυρώνει, με προσφυγή στο Συνταγματικό της δικαστήριο που στήριξε ο κος Ράμα και η κυβέρνησή δεν αντέδρασε;
- Τι γίνεται στο θέμα της Γαύδου; Γιατί δεν προχωράμε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη, που να συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα της Γαύδου;
- Έχει διδαχτεί κάτι η ελληνική εξωτερική πολιτική από τη μεθοδική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα;
Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι συνάπτει άριστες σχέσεις μόνο με μία χώρα, το Ισραήλ και απαξιώνει μια σχέση δεκαετιών με τον αραβικό κόσμο, τον οποίο στρέφει εναντίον μας «στο όνομα ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος για το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει κανένα επίσημο στοιχείο» και στο όνομα του fast track. Όλα αυτά στο όνομα ενός «νέου ενεργειακού πολέμου», που όποιος νομίζει πως νικητές θα είναι κράτη και όχι τεράστιες πετρελαϊκές εταιρείες, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, είπε.
Για τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στο Αιγαίο ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του "ότι πίσω από το κλίμα για την πετρελαιοθάλασσα του Αιγαίου, κρύβεται η σκοπιμότητα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στη προοπτική σωτηρίας της χώρας από τα πετροδολάρια που θα μοιραστούμε με τους γείτονες».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι "είναι εξαιρετικά ανησυχητική αυτή η «ξαφνική ανακάλυψη», ανέφερε δε ότι επί 15 χρόνια υπήρξε "συνειδητή απαξίωση της έρευνας υδρογονανθράκων", είπε πως συνεχίζεται η "ληστρική εκμετάλλευση" του Πρίνου, διαλύθηκε η ΔΕΠ-ΕΚΥ ενώ σημείωσε ότι παραμένουμε η λιγότερο εξερευνημένη χώρα της Μεσογείου.
Ζήτησε, εξάλλου, να πληροφορηθεί ποιο μοντέλο θα επιλεγεί για την εξόρυξη, αναφέροντας πως αυτό που επελέγη στον Πρίνο δεν συμφέρει καθόλου τον λαό μας, ενώ καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να βγει το διπλωματικό σώμα από την καραντίνα, και τόνισε πως απαιτείται ριζικός επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής.
Δευτερολογίες
Γιώργος Παπανδρέου
Την διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα ασκήσει και στο Καστελόριζο τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματά της που θα ασκήσει και στις υπόλοιπες περιοχές, έδωσε στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλες τις εξελίξεις στο Δίκαιο της Θάλασσας.
«Είπαμε πως πολιτική και συστηματική μας επιδίωξη, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες - και γι’ αυτό προχωρήσαμε και με την Αλβανία. Υπογραμμίζω πως η συμφωνία είναι επωφελής για τις δύο χώρες και ελπίζω να την υιοθετήσει. Για το ίδιο θέμα, κάναμε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Θέλουμε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Για τον στόχο αυτό εργαζόμαστε, με σωστό και επιβεβλημένο τρόπο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Από την άλλη, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «η ΑΟΖ δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα. Το θέμα της εκμετάλλευσης των πιθανών ενεργειακών πόρων, είναι ένα αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο δεν εξαιρείται. Τα ίδια δικαιώματα θα ασκήσουμε και για την περιοχή του Καστελόριζου. Μην υιοθετούμε όμως εμείς τα όσα λέγονται. Μην προσδίδετε στην ελληνική κυβέρνηση προθέσεις που διακρίνουν διάφοροι αναλυτές και πολιτικοί. Ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να συμβάλλουμε στην προώθηση μιας πολιτικής, πιο κοινής απ’ ό,τι στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Για "πόθεν έσχες" και Siemens
Σε σχέση με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για επανεξέταση όλων των "πόθεν έσχες" των πολιτικών της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: «Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Η μεγάλη διαφορά δεν είναι η χρονική περίοδος, είναι να είναι ανεξάρτητη του Κοινοβουλίου η αρχή που διερευνά το πόθεν έσχες. Πρέπει να είναι στην πλειοψηφία τους δικαστές. Αλλά πάτε γυρεύοντας όταν μιλάτε για το αίτημα της διαφάνειας. Τι κάνατε 5,5 χρόνια; Ξεκινήσατε την πορεία σας με μια καταστροφική για την Ελλάδα σχεδιασμένη απογραφή, που δημιούργησε εικόνα αναξιοπιστίας και κλείσατε με την παραγραφή. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να παραγράψετε πιθανά αδικήματα», κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Εμείς προχωράμε με θάρρος και τόλμη για να αλλάξουμε το τοπίο. Σήμερα κατατίθεται το πόρισμα για την Siemens. Θα το μελετήσουμε - και για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και για την αλλαγή του πλαισίου αυτού που έχει αποδειχθεί ατελέσφορο. Ακόμη και για συνταγματικές αλλαγές (…) Εξαντλούμε κάθε περιθώριο διερεύνησης, να λάμψει η αλήθεια. Τεκμηριωμένα και σοβαρά - και όχι ως απάντηση σε φωνές και κραυγές. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Αντώνης Σαμαράς
Ανέβασε τους τόνους κατά την δευτερολογία του στην Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια στα θέματα αντιμετώπισης της πολιτικής διαφθοράς και για μυστική διπλωματία στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Η μόνη σας συνέπεια είναι η ασυνέπειά σας" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "η δική μας παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι στην σημερινή συζήτηση όλοι ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην θέσπιση ΑΟΖ . Καθώς είχε προηγηθεί συζήτηση περί εθνικής ομοψυχίας σημείωσε ότι «δεν ήταν ενωτικό το μήνυμα του κ. Παπανδρέου όταν πριν από τις δημοτικές εκλογές δήλωσε ότι "όποιος δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο έχει αντιπατριωτικό λόγο".
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι διαστρέβλωση ο ισχυρισμός ότι η ΝΔ ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. «Ήμουν κατά του σχεδίου Ανάν και υπέρ της ΝΔ που στήριξε τον Τάσο Παπαδόπουλο τότε» είπε και υπερασπίστηκε και τον τότε Πρωθυπουργό λέγοντας: «ο Καραμανλής δεν έκανε μυστική διπλωματία για να βγάζει κορώνες. Όταν ο Καραμανλής πήγαινε στην Τουρκία δεν γινόταν καμία παραβίαση, όταν πήγατε εσείς έγινε όργιο. Τότε η χώρα δεν ήταν σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας όπως έχετε πει εσείς, ούτε γινόταν μυστική διπλωματία και όταν χρειάστηκε να κάνουμε κόντρα στο σχέδιο Ανάν την κάναμε. Εσείς μιλήσατε δύο ώρες με τον Ερντογάν και δεν αποκαλύπτετε το περιεχόμενο σε κανέναν».
Συνέχισε την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «στα Ίμια ήταν η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει γκρίζες ζώνες και τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι η Ελλάδα δέχθηκε συνοριακές διαφορές. Οι «επιτυχίες» αυτές της Τουρκίας αναιρέθηκαν από την εξωτερική πολιτική της περιόδου 2004-2009».
Για τα θέματα διαφθοράς
Ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις τοποθετήσεις για τα θέματα πολιτικής διαφθοράς, λέγοντας ότι για τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί «εμείς θέλουμε μόνο δικαστές για την έρευνα». Επιτέθηκε στον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι αθετεί συμφωνίες, όπως η δέσμευση στην συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαφάνεια μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Για την υπόθεση Βατοπεδίου ο κ. Σαμαράς είπε τα αδικήματα ήταν παραγεγραμμένα και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσετε σε προανακριτική και για την Siemens με παραγεγραμμένα αδικήματα; Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι τον κοροϊδεύετε, δεν θα προχωρήσετε τότε γιατί τον κοροϊδεύετε τόσον καιρό ή μήπως θα περιορίσετε την έρευνα στην περίοδο 2007-2009; έχετε μπει σε αδιέξοδο για το θέμα». Τέλος κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «και για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών αθετήσατε την συμφωνία».
Αλέκα Παπαρήγα
«Προσπαθείτε να παίξετε ηγετικό ρόλο στο παιχνίδι των αντιθέσεων για την ληστεία του πλούτου στην περιοχή και όχι μόνο», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την δευτερολογία της στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα και επικαλούμενη την αντιπυραυλική ασπίδα και την νέα δομή του ΝΑΤΟ.
Η κυρία Παπαρήγα, η οποία διαφώνησε ευθέως με την εκτίμηση του Πρωθυπουργού ότι υπήρξε συναινετικό πνεύμα στη συζήτηση, απευθύνθηκε προς τον κ. Παπανδρέου θέτοντας το ερώτημα γιατί είναι υπερήφανος για το Κυπριακό όταν, όπως είπε, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που απέτρεψε το 2004 ένα κοινό κείμενο υπέρ του σχεδίου Ανάν, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση πως "θα υπάρξει καινούργιο σχέδιο Ανάν".
Ακόμη τόνισε πως όταν πλέον μιλάει η κυβέρνηση για αποτρεπτικό - αμυντικό δόγμα αυτό σημαίνει ότι δίνει βάρος στη συμμετοχή της Ελλάδας σε άδικους πολέμους. «Δεν θέλουμε να καταγραφούμε ως μία δύναμη που συμβάλλει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ» είπε.
Μιλώντας για τη συμφωνία με το Ισραήλ, που είναι δύναμη "πυρηνική", όπως είπε η κυρία Παπαρήγα εξέφρασε τη διαφωνία της υποστηρίζοντας πως «παραχωρείτε εναέριο χώρο για ασκήσεις κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ενδεχόμενο πόλεμο». Και διερωτώμενη αν «αυτός είναι ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας;», πρόσθεσε "δεν τον θέλουμε αυτό το ρόλο".
Τέλος η κυρία Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συκοφαντεί τις απόψεις των άλλων παραπλανώντας έτσι τον ελληνικό λαό.
Πηγή: http://www.newpost.gr/