Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Μολυβωτής με 6 μποφόρ

Επιχείρηση διάσωσης των τριών επιβατών

ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ
ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗ


Επί τόπου έσπευσε το ιδιωτικό σκάφος «Ελενα» με τον Τάσο Πίτατζη και έσωσε τους τρεις επιβαίνοντες 28, 25 και 26 ετών «Στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι, τα παιδιά ήταν χάλια. Ευτυχώς προλάβαμε», θα πει με έκδηλη αγωνία

Το σήμα έφθασε στο λιμενικό σταθμό Μαρώνειας, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και άρχισε η κινητοποίηση για να βρεθεί το μικρό ακυβέρνητο σκάφος με τρεις επιβαίνοντες, που παρασυρόταν από τα ρεύματα ανοιχτά της Μολυβωτής, ενώ έπιανε καιρός, όπως λένε οι ναυτικοί στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Ο προϊστάμενος του λιμενικού σταθμού Μαρώνειας- αρχικελευστής, Δρακ. Κουλαξίδης, είχε τον συντονισμό της όλης επιχείρησης που ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερις ώρες περίπου.

Με τη συνδρομή του ιδιωτικού σκάφους«Έλενα», του Τάσου Πίτατζη, που έσπευσε μόλις ειδοποιήθηκε, εντοπίστηκε το μικρό σκάφος με βάση το στίγμα του και άρχισε η ρυμούλκησή του στο λιμάνι της Μαρώνειας, έτσι ώστε όλοι να φθάσουν σώοι και αβλαβείς.

Όπως έγινε γνωστό, σε ξαφνική μηχανική βλάβη οφειλόταν το γεγονός ότι το σκάφος ήταν στο έλεος του Θεού. Έσπασε η άγκυρα και στη συνέχεια δεν έπαιρνε μπροστά, με αποτέλεσμα να μένει ακυβέρνητο. Οι τρεις φίλοι που πήγαν για ψάρεμα αγνοώντας την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, είχαν μεν την ατυχία να πάθουν μηχανική βλάβη, είχαν, όμως, την ευτυχία να προστρέξει άμεσα σκάφος από τη Μαρώνεια για βοήθειά τους με έμπειρο καπετάνιο.

«Στην περιοχή οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Είχε τουλάχιστον 6 μποφόρ και τα παιδιά ήταν χάλια, βρεγμένα, αναστατωμένα, γιατί το σκάφος των 4 μέτρων ήταν σαν καρυδότσουφλο» θα μας πει ο Τάσος Πίτατζης. Στο ερασιτεχνικό σκάφος επέβαιναν οι: Απόστολος Μοσχόπουλος, ιδιοκτήτης του Νταϊαμοντ, Καρυοφύλλης Γαλαζούλας και Μανώλης Γεράκης.

Η ετοιμότητα του ιδιωτικού σκάφους που προσέτρεξε σε βοήθεια μόλις γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα και πριν σκοτεινιάσει και αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες ήταν καταλυτική, ώστε η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος. Ο Τάσος Πίτατζης δε φείστηκε χρόνου και κόπου κι ανταποκρίθηκε- όπως κάνει πάντα άλλωστε- και σε αυτήν την περίπτωση, εισπράττοντας ευχαριστίες κι ευγνωμοσύνη. Στο σκάφος επιβιβάστηκε και ο προϊστάμενος του Λιμενικού σταθμού Μαρώνειας, που βοήθησε στο δυσκολότερο σημείο που ήταν η μετεπιβίβαση στο σίγουρο κι ασφαλές διασωστικό σκάφος. Εκεί τους πρόσφεραν νερό και ζεστές κουβέρτες, γιατί ήταν μούσκεμα.

Οι τρεις διασωθέντες παρελήφθησαν από τους οικείους τους που έσπευσαν χθες στο λιμάνι της Μαρώνειας και θα θυμούνται την όλη περιπέτεια σαν όνειρο.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/