Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Καταδικάστηκε ο Γερμανός δημοσιογράφος που συνελήφθη σε απαγορευμένη περιοχή στον Έβρο


Κρίθηκε ένοχος 
για παραβιάσεις του νόμου 
και έφαγε ποινή φυλάκισης

ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ 
ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ;



Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο 46χρονος Γερμανός δημοσιογράφος που συνελήφθη από συνοριακούς φύλακες σε στρατιωτικά ελεγχόμενη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων, μεταξύ Βύσσας και Καστανεών του νομού Εβρου.

Ο Joerg Uwe Heuer, που βρισκόταν στον Εβρο στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την εφημερίδα του Αμβούργου «Hamburger Abendblatt», εντοπίστηκε να κινείται με νοικιασμένο αυτοκίνητο στην περιοχή των χερσαίων συνόρων, κοντά στην οριογραμμή όπου προγραμματίζεται να στηθεί ο φράκτης, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, για την αποτροπή της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών.

Συνελήφθη από συνοριοφύλακες της Ορεστιάδας και κλιμάκια της Frontex, που περιπολούσαν στο πλαίσιο των Κοινών Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (RABBIT).

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε φωτογραφική μηχανή, με υλικό που είχε τραβήξει χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών.

Οπως προβλέπεται από τους κανόνες, η πρόσβαση εκπροσώπων ΜΜΕ στις ελεγχόμενες περιοχές είναι δυνατή μόνο μετά από ρητή έγκριση του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και μόνο με συνοδεία. Εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να καλύπτονται από ασφάλεια, και να υπογράψουν γραπτή δήλωση, με την οποία θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για την προσωπική τους ασφάλεια.

Ο 46χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 149 Π.Κ. (αφορά την πρόσβαση σε στρατιωτικά ελεγχόμενες περιοχές και τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 ετών), καθώς και του Αναγκαστικού Νόμου 276/36 (μέτρα ασφάλειας οχυρών θέσεων). Τελικά έφαγε τέσσερις μήνες με αναστολή.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η ποινή και στο τριμελές τηλεοπτικό συνεργείο του Παύλου Τσίμα, καθώς και τους δύο κατοίκους της Νέας Βύσσας, που συνελήφθησαν για τον ίδιο λόγο το Σάββατο και αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες....

.